Skocz do zawartości

Łowisko no kill

Rekomendowane odpowiedzi

Przeciętny wędkarz nie złapie 35 szczupaków rocznie???

To w takim przypadku ja nie jestem przeciętny.  ;)

Brawo dla okręgu Chełm przede wszystkim za "widełki".

Coś drgnęło. Tylko Mazowsze w dupie.

A co do Daukszewicza. Jeziorko blisko. Rybki podrosną i będzie Eldorado. Chyba czas rozejrzeć się za pozwoleniem... .

Już w tym roku miałem Kośno na celowniku ale czasu zabrakło.

Przeciętny wędkarz nie złapie 35 szczupaków rocznie???

To w takim przypadku ja nie jestem przeciętny.  ;)

Brawo dla okręgu Chełm przede wszystkim za "widełki".

Coś drgnęło. Tylko Mazowsze w dupie.

A co do Daukszewicza. Jeziorko blisko. Rybki podrosną i będzie Eldorado. Chyba czas rozejrzeć się za pozwoleniem... .

to kolego okręg ZAMOŚĆ NIE CHEŁM

Powiem szczerze iż nie stać mnie raczej na tego typu opłatę za łowisko jak u p. Daukszewicza ale skoro on jest dzierżawcą i dba , to niech wymaga odpowiednich opłat . Jeśli tego typu łowisk będzie więcej to i ceny będą pewnie w miarę rozsądne . Poza tym można pewnie wykupić licencje jednodniowe . Biznes jak każdy inny , musi być wypracowany zysk i tyle .

Powiem szczerze iż nie stać mnie raczej na tego typu opłatę za łowisko jak u p. Daukszewicza ale skoro on jest dzierżawcą i dba , to niech wymaga odpowiednich opłat . Jeśli tego typu łowisk będzie więcej to i ceny będą pewnie w miarę rozsądne . Poza tym można pewnie wykupić licencje jednodniowe . Biznes jak każdy inny , musi być wypracowany zysk i tyle .

Chyba chodzi mu o coś innego niż zysk :D

Pan Daukszewicz jest chyba bardziej twarza przedsięwziecia bo w sprawach jeziora rozmawia się z innym Panem . Tak ceny bardzo wysokie za zezwolenia to fakt. Standard 1500, a Vip 2500. Kośno troche przetrzepał poprzedni dzierżawca i z drapieżnikiem jest słabiej niż kiedyś co nie znaczy, że jest tragedia bo trafiaja sie okonie powyżej 2kg i fajne szczupaki. Bialorybu jest bardzo duzo. Siatki niestety sa stawiane, ale odlawiana jest tylko sielawa. Nie dziwie się dzierżawcy , że je stawia bo z czegoś musi utrzymać tak spory akwen. Jednocześnie zarybiajac tona węgorza rocznie, spora ilościa sieji ,sielawy i szczupaka. Kwoty które wpływaja z tytułu zezwoleń niestety mimo, że są wysokie nie pokrywają kosztów utrzymania jeziora. Miejmy nadzieje , że obecny dzierżawca dotrzyma słowa i stworzy wędkarskie eldorado, ale na to potrzeba czasu.

Jestem człowiekiem małej wiary, biorąc pod uwagę ichtiologa, który jest zatrudniony przez Łajs 2000....

• Like 1

Nie ma jednodniowych! Cały sezon albo spadaj :P

• 3 tygodnie później...

A więc wracamy do wątku. ????

Moje zdanie jest takie, że to wcale nic trudnego jak koledzy piszą powyżej. Wcale nie trzeba przejmować wody od PZW, a wręcz przeciwnie. Trzeba zgłosić na zebraniu w kole czy też w okręgu wniosek o zrobienie takiego łowiska. Rozpoznać się w swoim terenie która woda nadawała by sie do tego i zebrać kółku konkretnych ludzi żeby taki wniosek przepchnac. W moim OC był kiedyś taki pomysł, ale nie przeszedł i sprawa chyba z lekka ucichla ( nie wiem jak jest na chwilę obecną, bo nie ma Mnie w kraju). Ale naprawdę warto coś takiego zorganizować i nie poddawać się za pierwszym razem. Kiedyś w końcu musi się udać ( trzeba próbować do skutku). A dla przykładu napisze kilka słów o takim łowisku u naszych niedalekich sąsiadów.A więc jest takie łowisko, nawet ogólne dostępne na które nie jest wymagane specjalne pozwolenie, na którym łowienie szczupaka jest dozwolone tylko i wyłącznie z zastosowaniem C&R. Regulamin napisany w czterech językach, porozwieszsny jest dość gęsto w okol łowiska. Wymaga się od wędkarzy aby podczas połowu szczupaka każdy posiadał obowiązkowo: gumowy pozbierak, matę do odchaczania,rozwierak i rękawice. Oprócz tego oczywiście że wszystkie szczupaki muszą z największą ostrożnością i w jak najkrótszym czasie wrócić do wody. Oczywiście na takim to łowisku jest także okres ochronny w którym nie wolno łowić. To ma sens, nikt się nie sądzi i nie burzy że nie wolno zabierać szczupakow. Pilnują się nawzajem wędkarze, a nawet okoliczni mieszkańcy ( kolega został zjebany przez przypadkowego przechodnia że odchacza rybę bez użycia maty, oczywiście taka posiadał ale była jeszcze w samochodzie). Podsumowując mogę się pochwalić lub nie ( bo może nie ma czym) w ciągu jednego miesiąca, ok 10 wyjazdów zlowilem więcej szczupakow nóż w całym swoim życiu. Ile nowych PB ustanowiłem nawet nie wiem, bo się pogubiłem. Nadmienie tylko że 5 ryb ponad metr, największy 108 cm, a kolega 114 cm. Takich w przedziale 85 - 99 całe mnóstwo. Słyszałem też o rybach z tego łowiska w granicach 130 cm. Więc koledzy do dzieła, to można zrobić i potem się tylko cieszyć.

Piszę z telefonu i nie wiem czy to co napisałem ma skład i ład, więc przepraszam za to.

Pozdrawiam Mariusz

CYTUJĘ

A więc jest takie łowisko, nawet ogólne dostępne na które nie jest wymagane specjalne pozwolenie, na którym łowienie szczupaka jest dozwolone tylko i wyłącznie z zastosowaniem C&R. Regulamin napisany w czterech językach, porozwieszsny jest dość gęsto w okol łowiska. Wymaga się od wędkarzy aby podczas połowu szczupaka każdy posiadał obowiązkowo: gumowy pozbierak, matę do odchaczania,rozwierak i rękawice. Oprócz tego oczywiście że wszystkie szczupaki muszą z największą ostrożnością i w jak najkrótszym czasie wrócić do wody. Oczywiście na takim to łowisku jest także okres ochronny w którym nie wolno łowić. To ma sens, nikt się nie sądzi i nie burzy że nie wolno zabierać szczupakow. Pilnują się nawzajem wędkarze, a nawet okoliczni mieszkańcy ( kolega został zjebany przez przypadkowego przechodnia że odchacza rybę bez użycia maty, oczywiście taka posiadał ale była jeszcze w samochodzie). Podsumowując mogę się pochwalić lub nie ( bo może nie ma czym) w ciągu jednego miesiąca, ok 10 wyjazdów zlowilem więcej szczupakow nóż w całym swoim życiu. Ile nowych PB ustanowiłem nawet nie wiem, bo się pogubiłem. Nadmienie tylko że 5 ryb ponad metr, największy 108 cm, a kolega 114 cm. Takich w przedziale 85 - 99 całe mnóstwo. Słyszałem też o rybach z tego łowiska w granicach 130 cm. Więc koledzy do dzieła, to można zrobić i potem się tylko cieszyć.

Piszę z telefonu i nie wiem czy to co napisałem ma skład i ład, więc przepraszam za to.

Pozdrawiam Mariusz

Rozumiem ,że piszesz o łowisku w Danii? Bo w istnienie takiego łowiska w Polsce - sorry - nie wierzę...

Pozdrawiam,

Gadda

Edytowane przez Gadda

Spodziewałem się takich odpowiedzi (chociaż dopiero jedna) ale takich będzie więcej. Od razu widać gdzie jest diabeł ???? pogrzebany. A mianowicie nasza "wspaniała" narodowa mentalność. Nie wierzę, nie da się itp. itd.

Kolego @Gadda próbowałeś??? Jeśli nie to uwierz że się da, jeśli tak ( i nie udało się) próbuj jeszcze, raz aż do skutku.

To od nas zależy czy będzie to możliwe, czy się uda. Tylko trzeba coś zrobić, jak napisałem wyżej- wniosek i działać w temacie. Niestety samo się nie zrobi.A większość chyba tak myśli.

A więc wracamy do wątku.

Moje zdanie jest takie, że to wcale nic trudnego jak koledzy piszą powyżej. Wcale nie trzeba przejmować wody od PZW, a wręcz przeciwnie. Trzeba zgłosić na zebraniu w kole czy też w okręgu wniosek o zrobienie takiego łowiska. Rozpoznać się w swoim terenie która woda nadawała by sie do tego i zebrać kółku konkretnych ludzi żeby taki wniosek przepchnac.  (...)

pomysł dobry tyle, że jest ryzyko w PZW, ze po kilku latach Okręg zmieni zasady, bo to okręg je ustala i albo wpuści rybaka, albo zniesie limity czy inne obostrzenia. U mnie w lubelskim okręgu było łowisko z widełkowym wymiarem na szczupaka po kilku latach zniesiono górny wymiar, mamy wody no kill jako krainę pstrąga i lipienia i co roku się boimy, że ktoś zmieni zdanie i zniesie odcinki no-kill na tych wodach, przypadkiem lub celowo. Drugi rok próbuje składać wniosek o łowisko no-kill w okręgu, zobaczymy co to da i jakie będą jego losy jeśłi już powstanie

• Like 1

Spodziewałem się takich odpowiedzi (chociaż dopiero jedna) ale takich będzie więcej. Od razu widać gdzie jest diabeł pogrzebany. A mianowicie nasza "wspaniała" narodowa mentalność. Nie wierzę, nie da się itp. itd.

Kolego @Gadda próbowałeś??? Jeśli nie to uwierz że się da, jeśli tak ( i nie udało się) próbuj jeszcze, raz aż do skutku.

To od nas zależy czy będzie to możliwe, czy się uda. Tylko trzeba coś zrobić, jak napisałem wyżej- wniosek i działać w temacie. Niestety samo się nie zrobi.A większość chyba tak myśli.

Zdziwisz się Wojciechu, ale nie tylko spróbowałem, ale mam z przyjaciółmi takie łowisko w Pomorskim. Niewielkie 1,7 ha, dobrze zarybione i pilnowane. Ale nie ma ono nic wspólnego z PZW - bo to nasza prywatna własność... Największe ryby na tym jeziorku mają imiona własne i dobrym jesiennym wspomnieniem jest przypomnieć sobie jak się Józia złowiło - to największy karp na naszym łowisku - ostatnio ważył 27 kg. Szczupaki ponad 1 m też są, ale cały teren jest ogrodzony i jak wspomniałem dobrze pilnowany i monitorowany przez Agencję Ochroniarską...

A więc "da" się???

Oczywiście że tak, i nikt tu nie mówi że będzie łatwo, ale można to zrobić. Trzeba tylko ruszyć 4 litery i do dzieła. W moim okręgu przeszedł wniosek na "widełki" jakieś 4 czy 5 lat temu i jest do dziś. Były zgrzyty i bóle ale jest. W krainie Pstrąga i Lipienia najpierw zmniejszenie limitu, potem wymiar w górę aż do No Kill, jest również do dzisiaj. Dla przykładu łowiska takie jak San, Dunajec i inne. Też było ciężko i ludzie pukali się w czoło i też niby nie da się, a jest.