Skocz do zawartości

Agrafki do spiningu

Kozi

Rekomendowane odpowiedzi

Mo?źe trochę banalny temat, ale mam ostatnio dylemat jakich u?źywać. Nie raz przez słabą agrafkę straciłem ładną rybę - myślę, ?źe znajdzie się więcej takich os?łb. I tu moje pytanie jakie agrafki polecacie? Macie mo?źe jakieś niezawodne modele? Chętnie poznam wasze zdanie...

Dragon Super Lock - najmniejsze niekt?łrym cię?źko się zapina - np. m?łj kumpel nie potrafi :mellow: :lol: ja daję radę. Są solidne, na najmniejsze łowiłem nawet bolki na plecionce i nic im nie było. A na największe łowiłem spore szczupaki - te?ź nic im nie było :D Nie zawiodły mnie jeszcze - w przeciwieństwie do spinwala....

Od kilku lat u?źywam z zadowoleniem agrafek firmy Spinwal r?ł?źnych rozmiar?łw. Często wymieniam w zakupionych przyponach agrafki właśnie na w/w firmę. Dobrze wykonane i mo?źna je wielokrotnie zapinać odpinać i nic się nie dzieje. Kostal ma te?ź dobre i wspomniane Dragony ale faktycznie czasem jest problem z zapięciem.

Wa?źne jest aby dopasować wielkość agrafki i grubość drutu z kt?łrego jest wykonana do przynęty i techniki jej prowadzenia. Podczas orania dna cię?źką gumą agrafka z cienkiego drutu w moment się zdeformuje a p?łźniej pretensje do producenta ?źe bubel sprzedaje bo agrafka się otworzyła.

Mi jeszcze nigdy w ?źyciu agrafka sama się nie rozpięła,u?źywam Spinwala i tych większych Dragona - fakt czasami cię?źko ją roztworzyć.

Spinwala do 20kg (oczko ni?źej od najmocniejszych, morskich) zdemolował mi szczupak ?źycia, mimo ustawionego odpowiednio hamulca. Myślałem, ?źe te agrafki są naprawdę mocne, ale ryba bez problemowo otworzyła ją w obu miejscach, rozgięłą i popłynęła z gumą... Kilka razy straciłem przez nie jerki, odpinały się w czasie rzutu. Dragony bardziej spełniają moje oczekiwania.

Mi r?łwnie?ź świetnie sprawdzają się agrafki Dragona. Fakt cię?źko się zapinają i rozpinają ale nie zdarzyło mi się jeszcze ?źebym stracił rybę na tej agrafce. Nawet na zaczepie prędzej ?źyłka strzeli ni?ź rozepnie się agrafka tak?źe mogę polecić :D Pozdrawiam.

Jezeli sie chce dobrze dopasowac do rodzaju linki i przynety to wypada miec kilka wielkosci...

Uzywam tylko wykonanych z 1 kawalka drutu..i tutaj taka uwaga - niewiele daje wykonanie tego z dutu sprezynowego. Zwlaszzca w mniejszych modelach robia sie nawet odgniotki na palcach.

Caly wic polega na tym, ze wytrzymalosc i pewnosc zapiecia agrafce daje odpowiednie wyprofilowanie.

Nie zawsze chodzi o wytrzymalosc dostateczna do podniesienia czolgu, np. w agrafeczce rozmiaru 00 chodzi o cos zupelnie innego...

W zwiazku z tym, ze jak interesowalem sie tematem u nas byly dostepne albo nienajciekawszej konstr. albo wymagajace kombinerek kupilem zapasik offshore anglers?łw.

Najmniejsze sa z delikatnego drutu i trzeba je wymieniac jak sie zauwazy spedek sztywnosci.

Najwieksze i nieco mniejsze wyciagaja wszystko (jak do tej pory).

Gumo

Evergreena fajne...ta szeroka (wide), tandemik z kretlikiem na 1 osi czy te w wielkosci 00...

Bede mogl cos powiedziec za jakis czas...chociaz to sie szybko skonczy, w pdst zestawie ledwo kilka szt, stanowczo zbyt malo zeby sie miec czym rzadzic...

Gumo

p.s.Rozumiem ze uzywales wszystkich?

berkley cross lok http://www.berkley-fishing.com/products/terminal-tackle/snap s-swivels/cross-lok-snaps

strasznie kiepskie ciezko je otworzyc i zamknac + przelozyc niektore przynety kupilem kiedys z 50 sztuk i do tej pory leza w pudelku na grunt bo do spiningu sie nie nadaja.

stingease stay loc http://www.stringease.com/

wygladaja super.

evergreen wide snaps http://www.evergreen-fishing.com/bass_salt_goods/accessories /html/accessories.html

hmm a czym one rozne od spinwala?

ja uzywam spinwali glownie

ps co do mocnych to takie foxy mi sie niemal wyprostowaly na zaczepie kilka razy:

http://www.foxint.com/catalogues-products.php?lang=e&pro duct=2175&catalogue=3&section=32

ta berkleya podobna jest do Kostala kt?łry kiedyś dawał takie do 30kg przyponu,,ja zazwyczaj u?źywam Spinwala i nigdy się nie zawiodłem,mam jeszcze stare z przed kilku lat zapasy.

robiłem te?ź podr?łby spinwala z dentalu 1mm sporo roboty ale og?łlnie kształt się sprawdza tylko wtedy trzeba zamykać i otwierać kombinerkami łapami niema szans,myślę ze ryba te?ź nie da rady

Małe Kostala ze starych zapas?łw (kupowałem po 1000szt) a du?źe Janusz Che - produkcja własna o wytrzymałości wystarczającej do holowania barki.

z drutu spawalniczego :lol: :lol: :lol:

sorry za OT

To znakomity drut. Niestety ?źadna huta nie produkuje specjalnego drutu opisanego jako drut do wyrobu agrafek wędkarskich :D