Skocz do zawartości

Agrafki do spiningu

Kozi

Rekomendowane odpowiedzi

Niezbadane jest zapotrzebowanie na niuansiki sprzętowe w ramach indywidualnych wymagań. Ja np. stalki zkładam sam, nie ufam mas?łwce, nie utrafia w moje potrzeby (u?źywam przypon?łw min. 60-80cm). Ale u?źywam gotowych komponent?łw sprawdzonej jakości.

Woblery kupuję prawie wyłącznie fabryczne – i tak ju?ź chyba zostanie, bo w oferta „strugaczy” (mo?źe z wyjątkiem jerk?łw) raczej nie jest dla mnie przeznaczona.

zapytam herezyjnie:

1. czym rozni sie agrafka spinwal z kretlikiem od tej samej agrafki spinwal bez kretlika?

2. co stoi na przeszkodzie aby zdemontowac kretlik?

3. jaki pozytywny wplyw ma kretlik bezposrednio za agrafka? (dla mnie osobiscie ma tylko negatywny wplyw i dlatego w kazdym zestawie - z przyponem czy tez bez - montuje agrafke bezposrednio do linki glownej lub materialu przyponowego)

zapytam herezyjnie:

1. czym rozni sie agrafka spinwal z kretlikiem od tej samej agrafki spinwal bez kretlika?

2. co stoi na przeszkodzie aby zdemontowac kretlik?

3. jaki pozytywny wplyw ma kretlik bezposrednio za agrafka? (dla mnie osobiscie ma tylko negatywny wplyw i dlatego w kazdym zestawie - z przyponem czy tez bez - montuje agrafke bezposrednio do linki glownej lub materialu przyponowego)

ad. pkt. 3

Widziałem to u Ciebie na fotkach. Myślałem jednak, ?źe castem w?łwczas śmigałeś a to ?źadne skręcanie. Myliłem się?

tak, dodatkowy kretlik to, nie tylko wedlug mnie, jeszcze jedno slabe ogniwo w calym zestawie (zupelnie niepotrzebne) ...

przy tym zawsze jak widze takie rozwiazanie z podpietym malym woblerkiem, powiedzmy kleniowym, a ponizej opis wstawiajacego, ze lowi na zylke 0.12 ze wzgledu na widocznosc albo plochliwosc ryb (jak kto woli), to mam tak jak ten facet co z tramwaju wysiadl i go ludzkie pojecie przeszlo

Te?ź kiedyś miałem pewien epizod z rozpinającymi agrafkami. Po analizie okazało się, ?źe były zrobione ze zbyt sprę?źynującego drutu i do tego zbyt mało przygięte jak na tą sprę?źystość. Efektem było właśnie rozpinanie po uderzeniach o karcze lub te?ź podczas walki z rybą.

http://s1.ifotos.pl/mini/LGIM0184-_hnasxxr.jpg

Tak wyglądała ta agrafka po dzisiejszym spotkaniu z metr?łwką. Całe szczęście, ?źe udało się wyholować, jednak ryba bezproblemowo ją odpięła. Tak więc - nie polecam - tak samo jak spinwalowskich :D Dragony pod tym względem są du?źo lepsze.

http://img233.imageshack.us/img233/5594/p1080513.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Like 1

Tak wyglądała ta agrafka po dzisiejszym spotkaniu z metr?łwką.

Pochwaliłbyś się ta metr?łwka w „wieściach znad wody”

bo watek na druga stronę spadnie :D

A tak na marginesie to na szczupakach jeszcze nie sprawdzałem

ale Norweskie fiordowe rybki jeszcze nigdy tego nie rozgięły( model Solvkroken Extrem 20kg),

krętliki w tym zestawie są r?łwnie?ź niesamowicie wytrzymałe.

post-4207-1348915527,3337_thumb.jpg

Tak wyglądała ta agrafka po dzisiejszym spotkaniu z metr?łwką.

Pochwaliłbyś się ta metr?łwka w „wieściach znad wody”

bo watek na druga stronę spadnie :D

A tak na marginesie to na szczupakach jeszcze nie sprawdzałem

ale Norweskie fiordowe rybki jeszcze nigdy tego nie rozgięły( model Solvkroken Extrem 20kg),

krętliki w tym zestawie są r?łwnie?ź niesamowicie wytrzymałe.

Rozwalić nie rozwaliły, ale trzeba często sprawdzać, czy jerk się odpowiednio na niej ustawił, prowadziłem jerka (slider12) i nagle czuje luz, szybko wybrałem linkę i zacinam - dalej luz - zgłupiałem. Patrzę - odpiął się Sliderek.... :(

• 2 lata później...

Mam pytanie koledzy, jeżeli chodzi o agrafki firmy Spinwal... jakiego rozmiaru używacie do łowienia boleni (przynęty 6-9 cm)  ??? Nie mam możliwości wziąć ich w łapę, pozostaje zamówienie wciemno przez neta, niestety nie wiem jakie ;-( .... Będę wdzięczny za doradztwo. 

uzywam spinwali  (rozmiar do spinningu 10 i 12? 2 gorne nie liczac morskich) od sam nie wiem na pewno ponad 5 lat. w tym roku wyjalem z wody na spinning 3 czy 4 "metrowki" na 5cm przynety jeszcze mi sie spinwal nie otworzyl (z uwagi na zaczepy etc "wychodzi" mi pewnie lekko ponad 100 agrafek rocznie). moze to kwestia wagi przynety (jak krzywo lezala w czasie wyrzutu to sie nacisk zrobil?) nie wiem - ja lowie glownie na gumy. Kilka sumkow wyciagnalem na najwieksze spinwale (morskie) i tez 0 problemow.

Kupilem kiedys spory zapas agrafek "duo lock" (podobne bardzo do spinwala) na ebayu za 7$ 100 sztuk i te sie otworzyly 2 czy 3 sztuki (w tym bodaj 1 rozgiela stracilem rybe i przynete).

Ale jak sie ma pecha to i taka jak na fotce ponizej sie otworzy (zdazylo mi sie 1 czy 2 razy).

Stay_Lock_Snap_550x0.jpg