Skocz do zawartości

Tuning Shimano Stradic Ci4+ 1000FB

Rekomendowane odpowiedzi

Tytuł powinien brzmieć "Tuning Shimano Stradic Ci4+ 1000FB, czyli jak ze Stradica zrobic Vanquisha, a Biomaster, Soare i Cardiff sie chowają" ;)

Ale zacznijmy od poczatku. Na poczatku był Stradic. Ot, zwykły Stradic Ci4+ 1000FB. Kupiony nowy okazyjnie za 5 stowek. Czyli juz na starcie cena dosc dobra. Sam kołowrotek bardzo przyzwoity jak na ta cenę.

Masa bardzo przyzwoita, bo 162g.

Schemat łatwo znaleźć w sieci http://www.shimanofish.com.au/media/fishing/shimano/saf/documents/all_schematics/spinning_reels/STCI41000FB_v1_m56577569831025510.pdf

Oczywiscie, nie byłbym sobą, gdybym go nie rozkręcił i nie "dosmarował" po swojemu ;) Zauważyłem przy okazji kilka tulejek teflonowych i od razu pojawił sie pomysł wymiany ich na lozyska ;) A ze miałem akurat takie, to je podmieniłem.

I tak, wymienić takie tulejki na łożysko można w:

- knob - standardowo ma 1 łożysko kulkowe i 1 tulejkę, ktora wymieniłem na drugie łożysko 4x7x2,5 (na schemacie element #17698)

- pod szpulka - po zdjęciu szpulki z osi, pod podkładkami jest kolejna tulejka, ktora wymieniłem na łożysko 7x11x3 (na schemacie element #16122)

- dolne podparcie wormshaft - tam rowniez jest teflonowa tulejka, ktora wymieniłem na na łożysko 3x6x2,5 (na schemacie element #17707)

Tym sposobem za 40zl (lozyska EZO) z fabrycznie lozyskowanego Stradica 6+1 zrobiłem 9+1 ;)

Dzieki uprzejmości serdecznego Kolegi nabyłem tuningowa korbę Avail do Shimano oraz jako prezent gwiazdkowy dostałem od niego do kompletu knob ZPI Light Finnesse. Cały komplet całkiem ładnie pasuje do tego Stradica (w przeciwieństwie do Vanquisha 1000S '12). Korba nie była tania ale i tak cena była o ponad polowe niższa jak w sklepie, a i korzyść wielka z gratisowego knoba ;)

Sam knob ZPI osadzony jest na osi korbki na 3 łożyskach, stad Stradic zyskał kolejne łożysko i obecnie posiada ich 10+1 (oporowka).

I tym sposobem za kwotę ok 750zl (500 kołowrotek, niecałe 50 lozyska, 200 korba+knob) mam 10-lozyskowego (10+1) Stradica o masie 152g (masa z linka 150m 0.04 Techron + ok 15m grubszego podkładu to 155g).

Czy był sens? Nie wiem ;) Zrobiłem to dla zabawy. Lozyska akurat miałem w zapasie. Korbę kupiłem okazyjnie, bardziej z myślą o Vanquishu ale czarna korba za chu...a nie pasuje do Vanka '12...

Edytowane przez Żbiku
  • Like 14

Kuba, została Ci w nim jeszcze jedna tulejka :-)

Wg linku @Shark... w wózku wodzika powinno wejść łożysko 2x5x2.5 :-))

Miałbyś 11+1 :-)

Piszesz o elemencie #16795 z podanego przeze mnie schematu? Zawsze zastanawiałem sie po co w tym miejscu jest łożysko w Stellach ;) Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Jedyny plus na korzyść tego stradica względem biomastera 1000FB to waga.Pewnie dla niektórych decydująca.Ale trwałosć,jakość i kultura pracy są po stronie biomka i nawet te 11 łożysk stradicowi nie pomoże.  

Edytowane przez maicke82

Jedyny plus na korzyść tego stradica względem biomastera 1000FB to waga.Pewnie dla niektórych decydująca.Ale trwałosć,jakość i kultura pracy są po stronie biomka i nawet te 11 łożysk stradicowi nie pomoże.  

Myślę, że o trwałości i jakości nowego stradica nie można się co jak na razie wypowiadać bo większość z nich nie kręci nawet sezonu :) Kultura pracy ? Tu na prawdę nie ma się czego przyczepić.

@Żbiku - nie omieszkam skorzystać z Twego wątku by jak na razie doposażyć jednego z moich FK :)

• Like 1

No to była wyjątkowa sztuka w tej cenie.

I oba kręcioły raczej zostaną u mnie na dłużej. Okoniowanie to moje główne łowienie, stąd 2 zestawy sa niezbędne, a ona kołowrotki są do tego idealne.

Raven ma najtaniej teraz Stradica - 638zł jakoś.

Edytowane przez Żbiku

No to była wyjątkowa sztuka w tej cenie.

I oba kręcioły raczej zostaną u mnie na dłużej. Okoniowanie to moje główne łowienie, stąd 2 zestawy sa niezbędne, a ona kołowrotki są do tego idealne.

Raven ma najtaniej teraz Stradica - 638zł jakoś.

Ja się jeszcze załapałem jak tylko dojdzie - działam z łożyskami :). Dzięki Żbiku za tutorial :)

Jaka długość korby avail ?

Mam chęć na tą 35mm ale cena regularna + knob ZPI zabija :(

Edytowane przez dreadknight
  • Like 1