Skocz do zawartości

Mały krepy ale rzucający...czyli round do małych crankbaitow

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem kiedyś takiego takiego okrąglaka. Ogarniał od 5 gram + guma. To była Tica Caiman bodajże 101 i R na końcu. Najdziwniejszy młynek, jaki miałem.Kamil może będzie pamiętał. Znaczy się Mekamil. Solidna, niezniszczalna konstrukcja. Ciężka. Mała pojemność szpuli , rzucałem spokojnie od 5g. + guma 5,7 cm. Hamulec odśrodkowy.Wszystko odbywało się tylko na jednym bloczku. Tica, to niedoceniana marka na naszym DaiwoShimanoAburynku. A szkoda. Robią wspaniałe młynki. A zapomniałem. Miała terkotkę. Józek ją teraz ma. Wiesiu, miałeś nowszą wersję DJ 101. Napisz coś o niej!

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Tica - kiedyś myslalem o niej - ale trudność z dostaniem wersji R jest spora - niestety :)

Oczywiście ringa, ryoga by były idealne ale...

Chodzi o oszczędzenie $$$ :) wiec tez odpadną raczej :)

W sumie zostaja mi chyba 4 modele

Calcutta cc

Calcutta xt

Morrum 1601 Sx

Record - rozumiem ze chodzi o najmniejszy model ?

Tez jest mała zależność - jako ze idzie w klasykę szpula bedzie wypełniona żyłka - 10-14 lb wiec jakaś tam

Pojemność musi być - stad większość szpul tuningowych troche odstaje -

Jednym z najlepszych rozwiązań była by nowa Calcutta 12 w rozmiarze 100 + szpula tuningowa ale jest za płytka :) chyba ze normalna setka pociągnie te 5-6 gram - w koncu crankbaity sa bardzo lotne :)

• Like 1

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Tica - kiedyś myslalem o niej - ale trudność z dostaniem wersji R jest spora - niestety :)

Oczywiście ringa, ryoga by były idealne ale...

Chodzi o oszczędzenie $$$ :) wiec tez odpadną raczej :)

W sumie zostaja mi chyba 4 modele

Calcutta cc

Calcutta xt

Morrum 1601 Sx

Record - rozumiem ze chodzi o najmniejszy model ?

Tez jest mała zależność - jako ze idzie w klasykę szpula bedzie wypełniona żyłka - 10-14 lb wiec jakaś tam

Pojemność musi być - stad większość szpul tuningowych troche odstaje -

Jednym z najlepszych rozwiązań była by nowa Calcutta 12 w rozmiarze 100 + szpula tuningowa ale jest za płytka :) chyba ze normalna setka pociągnie te 5-6 gram - w koncu crankbaity sa bardzo lotne :)

Michał ten record to pomyłka tutaj, mam go przy jerkówce 30lb. Ktoś ma poczucie humoru.  :lol:

Ameryki drugi raz się nie odkryje, do szklaczka szukałbym morruma, można trafić nieraz w dobrych pieniądzach, może ktoś jeszcze na jerku ma jakiegoś na wydaniu :)

• Like 1

jeżeli klasyczny okraglak to z shimano callcuta XT 50 czy jakieś ABU ( myślę że bez availa się nie obejdzie)
conquest to dokonały młyn, ale konstrukcyjnie to raczej niski profil ( mam tu na mysli budowe węwnetrzną)
można również wziąć pod uwagę callcutę z serii D w rozmiarze 100, bo jest wyjątkowo mała i wielkościowo bardziej jej do rozmiaru 50 do jakiego przyzwyczaiło nas shimano ( brak chyba tylko lekkiego availa do tego modelu, chociaz nie jestem na 100% pewnien)
poza tym uważam że jeżeli chcemy bezstresowo posługiwać się tymi 5ma gamami w kiju do 3/4oz to mimo tego że to szklak to jednak młynek musi mieć mozliości dużo wieksze niż wskazane minium.

pozdrówka

• Like 2

Plecionka w ogóle nie wchodzi w grę - co najwyżej fluorocarbon. Ale to dobrze ze wchodzi około 50 metrów żyłki 14 lb dobra wiadomość :-)

fluo moze ci troszke popsuc zabawe,ja juz calkowicie sie go pozbylem,co ewentualnie dlugi przypon

poszukaj dobrego mono ,12lb w zupelnosci ci wystarczy

jeżeli klasyczny okraglak to z shimano callcuta XT 50 czy jakieś ABU ( myślę że bez availa się nie obejdzie)

conquest to dokonały młyn, ale konstrukcyjnie to raczej niski profil ( mam tu na mysli budowe węwnetrzną)

można również wziąć pod uwagę callcutę z serii D w rozmiarze 100, bo jest wyjątkowo mała i wielkościowo bardziej jej do rozmiaru 50 do jakiego przyzwyczaiło nas shimano ( brak chyba tylko lekkiego availa do tego modelu, chociaz nie jestem na 100% pewnien)

poza tym uważam że jeżeli chcemy bezstresowo posługiwać się tymi 5ma gamami w kiju do 3/4oz to mimo tego że to szklak to jednak młynek musi mieć mozliości dużo wieksze niż wskazane minium.

pozdrówka

Jest jest płytka szpula

http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/1910?

Co do masy przynęt samym - 5 gram no cóż chciałbym wykorzystywać kij jedynie w połowie okoni na crankbaity dosłownie dlatego tak nisko staram sie zejść :) jeżeli jednak nic nie znajdę zawsze zostaje nowy alphas z niskim przełożeniem.

Didi do fluo juz chyba z 5 razy podchodziłem ale znalazłem

pewna hybrydę ktora śmiga :-)

jesli z ta linka nie masz problemow to bym nie kombinowal,tym bardziej ze przy cranku nie ma takiej potrzeby

jesli SUNLINE i mono to SUPERNATURAL jest spoko,lub SIGLON V TOURNAMENT (zielona)ale ten do 12lb ,(bo to nie jest czyste mono)z grubsza bywaly problemy

• Like 1

Jako, że tych szpul do końca nie ogarniam, te szpule do Calcutty D pasują też do wersji US i są do rozmiaru 201?

Pomiędzy calcuttami 100 jdm i 100 is powinny pasować zamiennie

Do Calcutty 200/201 D czy to jdm czy to us nie widziałem - chyba ze pasuje od calcutty conqest ale tego nie wiem.

• Like 1