Novis Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Miałem kiedyś takiego takiego okrąglaka. Ogarniał od 5 gram + guma. To była Tica Caiman bodajże 101 i R na końcu. Najdziwniejszy młynek, jaki miałem.Kamil może będzie pamiętał. Znaczy się Mekamil. Solidna, niezniszczalna konstrukcja. Ciężka. Mała pojemność szpuli , rzucałem spokojnie od 5g. + guma 5,7 cm. Hamulec odśrodkowy.Wszystko odbywało się tylko na jednym bloczku. Tica, to niedoceniana marka na naszym DaiwoShimanoAburynku. A szkoda. Robią wspaniałe młynki. A zapomniałem. Miała terkotkę. Józek ją teraz ma. Wiesiu, miałeś nowszą wersję DJ 101. Napisz coś o niej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Polecam calcutte 251, miałem i do dziś żałuje ze się jej pozbyłem na eBayu wisi za 80 baksów.10 gr leciało naprawdę daleko, myśle ze po wymianie łożysk pociągnie i 5gr, jest mała nawet bardzo, mniejsza niż morrum 3601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Trochę przesadzasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Dzięki za wszystkie odpowiedzi Tica - kiedyś myslalem o niej - ale trudność z dostaniem wersji R jest spora - niestety Oczywiście ringa, ryoga by były idealne ale...Chodzi o oszczędzenie $$$ wiec tez odpadną raczej W sumie zostaja mi chyba 4 modele Calcutta ccCalcutta xt Morrum 1601 SxRecord - rozumiem ze chodzi o najmniejszy model ? Tez jest mała zależność - jako ze idzie w klasykę szpula bedzie wypełniona żyłka - 10-14 lb wiec jakaś tamPojemność musi być - stad większość szpul tuningowych troche odstaje - Jednym z najlepszych rozwiązań była by nowa Calcutta 12 w rozmiarze 100 + szpula tuningowa ale jest za płytka chyba ze normalna setka pociągnie te 5-6 gram - w koncu crankbaity sa bardzo lotne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 w tym wypadku nie martwil bym sie wogole pojemnoscia szpuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 w tym wypadku nie martwil bym sie wogole pojemnoscia szpuliW którym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) pisze o metodzie i kiju ktory wybralesmam szpule na ktore wchodzi mi 35m mono 17lb,czyli mniej wiecej 1 rzut, i wogole sie tym jakos nie martwie Edytowane 3 Grudnia 2016 przez didi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 no niby tak - jest to jakieś wyjście jeszcze poszukam, jak nic nie znajde to zawze zostaje mozliwość kupienia kija o oczko wyżej w mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Dzięki za wszystkie odpowiedzi Tica - kiedyś myslalem o niej - ale trudność z dostaniem wersji R jest spora - niestety Oczywiście ringa, ryoga by były idealne ale...Chodzi o oszczędzenie $$$ wiec tez odpadną raczej W sumie zostaja mi chyba 4 modele Calcutta ccCalcutta xtMorrum 1601 SxRecord - rozumiem ze chodzi o najmniejszy model ? Tez jest mała zależność - jako ze idzie w klasykę szpula bedzie wypełniona żyłka - 10-14 lb wiec jakaś tamPojemność musi być - stad większość szpul tuningowych troche odstaje - Jednym z najlepszych rozwiązań była by nowa Calcutta 12 w rozmiarze 100 + szpula tuningowa ale jest za płytka chyba ze normalna setka pociągnie te 5-6 gram - w koncu crankbaity sa bardzo lotne Michał ten record to pomyłka tutaj, mam go przy jerkówce 30lb. Ktoś ma poczucie humoru. Ameryki drugi raz się nie odkryje, do szklaczka szukałbym morruma, można trafić nieraz w dobrych pieniądzach, może ktoś jeszcze na jerku ma jakiegoś na wydaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Trochę przesadzasz. masz na mysli wielkosc w porownaniu do morruma czy to ze wystartuje od 5gr?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Na szpulkę o oznaczeniu 1640 r wejdzie około 50 metrów mono 14 lb i raczej w 90 procent przypadków jest to ilość wystarczająca. Plecionki wchodzi przecież znacznie więcej,i w tym przypadku to na 100 procent jest ilość pokrywająca potrzeby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Plecionka w ogóle nie wchodzi w grę - co najwyżej fluorocarbon. Ale to dobrze ze wchodzi około 50 metrów żyłki 14 lb dobra wiadomość :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Nowe CC 101. To jest taki ogień, że dupę urywa. Oryginalna szpula wystarczy. Spokojnie lata od 4 gram. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 masz na mysli wielkosc w porownaniu do morruma czy to ze wystartuje od 5gr??Nie trzeba startować z lotniskowca, jak można z z lotniska naziemnego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 jeżeli klasyczny okraglak to z shimano callcuta XT 50 czy jakieś ABU ( myślę że bez availa się nie obejdzie)conquest to dokonały młyn, ale konstrukcyjnie to raczej niski profil ( mam tu na mysli budowe węwnetrzną)można również wziąć pod uwagę callcutę z serii D w rozmiarze 100, bo jest wyjątkowo mała i wielkościowo bardziej jej do rozmiaru 50 do jakiego przyzwyczaiło nas shimano ( brak chyba tylko lekkiego availa do tego modelu, chociaz nie jestem na 100% pewnien)poza tym uważam że jeżeli chcemy bezstresowo posługiwać się tymi 5ma gamami w kiju do 3/4oz to mimo tego że to szklak to jednak młynek musi mieć mozliości dużo wieksze niż wskazane minium.pozdrówka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Plecionka w ogóle nie wchodzi w grę - co najwyżej fluorocarbon. Ale to dobrze ze wchodzi około 50 metrów żyłki 14 lb dobra wiadomość :-)fluo moze ci troszke popsuc zabawe,ja juz calkowicie sie go pozbylem,co ewentualnie dlugi przyponposzukaj dobrego mono ,12lb w zupelnosci ci wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Didi do fluo juz chyba z 5 razy podchodziłem ale znalazłempewna hybrydę ktora śmiga :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 jeżeli klasyczny okraglak to z shimano callcuta XT 50 czy jakieś ABU ( myślę że bez availa się nie obejdzie)conquest to dokonały młyn, ale konstrukcyjnie to raczej niski profil ( mam tu na mysli budowe węwnetrzną)można również wziąć pod uwagę callcutę z serii D w rozmiarze 100, bo jest wyjątkowo mała i wielkościowo bardziej jej do rozmiaru 50 do jakiego przyzwyczaiło nas shimano ( brak chyba tylko lekkiego availa do tego modelu, chociaz nie jestem na 100% pewnien)poza tym uważam że jeżeli chcemy bezstresowo posługiwać się tymi 5ma gamami w kiju do 3/4oz to mimo tego że to szklak to jednak młynek musi mieć mozliości dużo wieksze niż wskazane minium.pozdrówkaJest jest płytka szpula http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/1910? Co do masy przynęt samym - 5 gram no cóż chciałbym wykorzystywać kij jedynie w połowie okoni na crankbaity dosłownie dlatego tak nisko staram sie zejść jeżeli jednak nic nie znajdę zawsze zostaje nowy alphas z niskim przełożeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 cóż, myślę że powinieneś odwalić pionierską robotę i zakupić d w rozmiarze 100 z tą szpulką. jak bedzie z tego dobrze latać 5 gram, to bedziesz miał multik do jerków ( ja 100tki używam do 120g włącznie) jak i na okonie :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 ahhh te życie pionierskie ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Didi do fluo juz chyba z 5 razy podchodziłem ale znalazłempewna hybrydę ktora śmiga :-)Jakiś sunline? Możesz podać model? A z tą setką d i availem to pomysł diabelski, chociaż aż tak tanio wtedy nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Didi do fluo juz chyba z 5 razy podchodziłem ale znalazłempewna hybrydę ktora śmiga :-)jesli z ta linka nie masz problemow to bym nie kombinowal,tym bardziej ze przy cranku nie ma takiej potrzebyjesli SUNLINE i mono to SUPERNATURAL jest spoko,lub SIGLON V TOURNAMENT (zielona)ale ten do 12lb ,(bo to nie jest czyste mono)z grubsza bywaly problemy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 ogolnie z samych zylek polecam sunline machine gun cast, nogales dead or alive z polskich dragon team dragon flex z hybryd yo zuri hybrid 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Jako, że tych szpul do końca nie ogarniam, te szpule do Calcutty D pasują też do wersji US i są do rozmiaru 201? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Jako, że tych szpul do końca nie ogarniam, te szpule do Calcutty D pasują też do wersji US i są do rozmiaru 201?Pomiędzy calcuttami 100 jdm i 100 is powinny pasować zamiennie Do Calcutty 200/201 D czy to jdm czy to us nie widziałem - chyba ze pasuje od calcutty conqest ale tego nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi