Skocz do zawartości

Mały krepy ale rzucający...czyli round do małych crankbaitow

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki.

Dopiero dziś doczytałem, że chodzi o okonie na crankbaity. Z dwa razy w roku jestem nad jeziorem, w którym jest duuużo okonia, raczej średnich rozmiarów(15-32 cm). Lowimy je z kumplem na cast używając głownie woblerow. Przyznam, że do takiego łowienia trzymałbym sie z daleka od rounda, a jak już to tylko CC 51.

CC 101 jest bardzo małe, ale to diabelnie mocny i dobry multiplikator na szczupaki, moim zdaniem nie ma sensu go adaptować do łowienia okoni.

A tak poza tym to jeszcze lepiej aldebaran i szybki kijek 8 lb zamiast tego szklaka. ;-)

ogolnie z samych zylek polecam 

sunline machine gun cast, 

nogales dead or alive

z polskich 

dragon team dragon flex :)

z hybryd yo zuri hybrid 

:)

ja raczej trzymam sie linek(mono) przezroczystych ew.jasnozielonych oraz dobrych i tanich,to jesli chodzi o 2 pierwsze

reszty nie do konca znam

• Like 1

Dzięki.

Dopiero dziś doczytałem, że chodzi o okonie na crankbaity. Z dwa razy w roku jestem nad jeziorem, w którym jest duuużo okonia, raczej średnich rozmiarów(15-32 cm). Lowimy je z kumplem na cast używając głownie woblerow. Przyznam, że do takiego łowienia trzymałbym sie z daleka od rounda, a jak już to tylko CC 51.

CC 101 jest bardzo małe, ale to diabelnie mocny i dobry multiplikator na szczupaki, moim zdaniem nie ma sensu go adaptować do łowienia okoni.

A tak poza tym to jeszcze lepiej aldebaran i szybki kijek 8 lb zamiast tego szklaka. ;-)

kiedyś tak łowiłem - szybki kij, szybki multik i crankbaity - nie moja bajka - wole mieć zestaw który będzie dopracowany pod konkretna metodę i tyle - a że round - takie moje urojenie :)

Co do wyzszosci szybkiego kija 8 lb nad szklakiem - tu sie nie zgodzę trochę - szklak z 2 powodów - aby zminimalizować bicie przynęty w nadgarstku - bo np po 3-4 godzinach łowienia crankami miałem dosyć przy szybkim kiju - po drugie szklak z powodów amortyzacji i możliwości używania cięższego zestawu bez zagwostek czy ryby spadnie czy też nie :) 

Tutaj chyba wole zaufać reszcie świata gdzie pod takie przynęty używa sie kijów głęboko pracujących niż Poslkiej szkoły łowienia jak fasty i x-fasty - te zostawiam do gumowych animacji i jerkbaitów :)

• Like 4

a taka np propozycje kijka walne,moze ktos to sobie czyta i sie pokusi:

DOBYNS 704CB GLASSSSSSSS! :D

własnie... sporo słyszałem o tej marce - amerykanie też bardzo dobrze o niej sie wypowiadają, miałeś może ich kije ? Choć to nie moja liga bo wole drugą częsc świata ale... :) 

mam CB765,dalekosiezna armata,pieknie posyla woblery o masie nawet 7gram,stworzony do dr oraz sdr-ow,bardzo lekki kijek jak na taka dlugosc,nie kleka pod nawet dosc sporymi sdr-ami,amortyzacja nawet niwielkiej ryby wrecz idealna,swietnie wykonany na dobrym-wysokim poziomie,cena nie zabija,z czystym sumieniem polecam

model o ktorym pisalem wczesniej niestety mialem tylko w rekach ale wiem ze bedzie idealny pod temat

• Like 1