Wędkarz87 Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Panowie,zastanawiam się ostatnio nad tym czy nie zrobić sobie kija z pracowni. Wędka ma być pod bolenia,szczupaka i czasami sandacza. Przynęty którymi zamierzam łowić to w wypadku bolenia woblerki max 9cm,spirity,siudaki itp czyli boleniówki do 20g. Przy szczupaku woblery takie do 20-25g (13cm 4Play Herring,X-Rap 10-12cm)gumy Soft 4Play 13cm,kopyto L4 na główkach 7-10 gram i czasami Aglia nr. 3 lub 4. A na sandacza ogólnie gumki do 10cm na główkach 15-20g. Musi mieć około 2,50-2,60 długości i akcję szczytową,łowię tylko plecionkami więc nie może być zbyt sztywna. Przeglądałem sobie modele i ceny blanków i ten mi wpadł w oko:Batson XST1025F - 2,60m 10-28gCzy ktoś z Was miał styczność z wędką zrobioną na tym blanku? Jakie przelotki byłyby najbardziej odpowiednie waszym zdaniem?Jeśli o czymś istotnym zapomniałem to proszę przypomnijcie mi i oczywiście jeśli ktoś może polecić inne blanki które spełniają wymagania to również piszcie. ps. kij ma być pod stałoszpulowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 St.Croix Avid - zależnie od upodobania 8.6 albo 9 stóp - do jednej uncji. Ja bym osobiście odpuścił Batsona i postawił na takiego Stc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Długo zastanawiałem się nad blankiem o podobnej mocy jakiej Ty potrzebujesz, postawiłem na Avida do 1oz. tylko trochę dłuższy 9'6''. Powinien dać sobie spokojnie radę, jeszcze trochę mocy zostanie na zapas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Mam kij na tym blanku, uzbrojony w Alconite'y V-ki i L-ki na szczytówce. Równie dobrze można założyć Y-ki i L-ki, albo V-ki po całości. W moim wydaniu, sparowany z Daiwą rozmiaru 3000, bardzo dobrze współpracuje z żyłką i z plecionką. Jest to dość szybki kij, ale nie jest paskudnie sztywny i do plećki jest cacy. Avida nie znam, ale jest na tyle często polecany, że coś w tym musi być Tego Batsona zdecydowanie polecam. Bardzo przyjemny kij za bardzo przyzwoite pieniądze. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Kij niby fajny,ale też swoje kosztuje. Płacąc tyle wolałbym nawet troszkę dołożyć i zrobić go po swojemu,dzielona rękojeść a nie jak w wypadku avida pełna... Jest też inny problem,nie kupię kija którego wcześniej nie pomacam,jak to jest jeśli zamówię patyk z pracowni a on mi jednak nie będzie odpowiadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Kij niby fajny,ale też swoje kosztuje. Płacąc tyle wolałbym nawet troszkę dołożyć i zrobić go po swojemu,dzielona rękojeść a nie jak w wypadku avida pełna... Jest też inny problem,nie kupię kija którego wcześniej nie pomacam,jak to jest jeśli zamówię patyk z pracowni a on mi jednak nie będzie odpowiadał?Kto mówił, że ma być to kij seryjny. Popytaj w pracowniach, czy nie posiadają blanków na stanie, jeśli nie mają ściągną Ci jeśli będziesz grzeczny Buduję w pracowni Art-Rod, posiadają blanki St.Croixa. Kiedyś miałem Avida 1oz. 9 stopowy, super kijek, sprzedałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Witam.Ja również szukałem blanku do podobnych przynęt,ale trochę dłuższego(2,90-3,0m).Wiele czytałem,kontaktowałem się z pracowniami i proponowano mi do wyboru dwa blanki: CD Blue Rapid 2118M lub St.Croix 3SC96MHF2.Wybór padł na ten pierwszy,co ważne jestem zadowolony,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 W jakich pracowniach mogę pytać o dostępność tego blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 ART-ROD Poznań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Ile średnio liczą sobie za robociznę jednego kija? Tak orientacyjnie chcę wiedzieć żeby podliczyć ile mnie by ta przyjemność kosztowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 ART-ROD Poznań. Dokładnie, świetny kontakt, pełen profesjonalizm, kije też piękne wychodzą z tej pracowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Ile średnio liczą sobie za robociznę jednego kija? Tak orientacyjnie chcę wiedzieć żeby podliczyć ile mnie by ta przyjemność kosztowała...Najprościej będzie jak wyślesz e-maila do pracowni. Podasz na jakim blanku chciałbyś zbudować wędkę, oni dobiorą komponenty (w zależności od Twojego budżetu przeznaczonego na kijek) i tym sposobem oszacują tą przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Cena to pewnie okolice tysiąca(stawiam, że trochę ponad). A seryjnego avida 8'6 masz chyba w dziale sprzedam - i to w całkiem dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 A jak byście opisali akcję tego kija i ogólnie charakterystykę avida własnymi słowami? Seryjnie ma przelotki Fuji Alconite a gdyby się tak dało SiC'i może i nawet tytanowe to czy akcja się zmieni? Powiem wam że du** wołowa ze mnie jeśli chodzi o zbrojenie wędek i stąd tyle pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Cena to pewnie okolice tysiąca(stawiam, że trochę ponad). A seryjnego avida 8'6 masz chyba w dziale sprzedam - i to w całkiem dobrej cenie. Ja pytam o cenę za samo wykonanie wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Cena to pewnie okolice tysiąca(stawiam, że trochę ponad). A seryjnego avida 8'6 masz chyba w dziale sprzedam - i to w całkiem dobrej cenie. Ja pytam o cenę za samo wykonanie wędki.Kolego co Tobie da sama cena wykonania wędki tzw. robocizna, liczy się końcowy koszt.Biorąc pod uwagę blank Avida, Alconity, rękojeść bez żadnych udziwnień jak drewno itp.Cena w okolicach tysiąca. Zastanowiłbym się jednak poważnie nad ofertą w dziale Sprzedam.Avidy są robione ręcznie w USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Cena to pewnie okolice tysiąca(stawiam, że trochę ponad). A seryjnego avida 8'6 masz chyba w dziale sprzedam - i to w całkiem dobrej cenie.Gdybym miał dać około 600-700zł za używanego seryjnego avida to jednak wolałbym dołożyć i zbudować kija w pracowni.Ponoć seryjne avidy, a te z pracowni to całkiem inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Cena to pewnie okolice tysiąca(stawiam, że trochę ponad). A seryjnego avida 8'6 masz chyba w dziale sprzedam - i to w całkiem dobrej cenie.Gdybym miał dać około 600-700zł za używanego seryjnego avida to jednak wolałbym dołożyć i zbudować kija w pracowni.Ponoć seryjne avidy, a te z pracowni to całkiem inna bajka.Jeśli koledze się śpieszy to poszukać innych blanków dostępnych w pracowni od ręki np. seria Blue Rapid z CD, RX7 lub RXB z Batsona o podobnych parametrach lub zastanowić się nad ofertą w dziale Sprzedam (oferta dot. Avid'a). Miałem seryjnego Avida, jakość wykonania mi odpowiadała, nie miałem zastrzeżeń do niczego.Akcję będę mógł porównać niebawem, czy są jakieś różnice między Avidem z pracowni a seryjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Spokojnie nie pali się,chcąc wydać taką kwotę planuję wydać ją rozsądnie. Kolejne pytanie,miał ktoś styczność z kijem G.Loomis STR1025S GL2 lub GL3?Parametry identyczne jak w Avidzie a z tego co słyszałem Loomisy również należą do chwalonych patyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Spokojnie nie pali się,chcąc wydać taką kwotę planuję wydać ją rozsądnie. Kolejne pytanie,miał ktoś styczność z kijem G.Loomis STR1025S GL2 lub GL3?Parametry identyczne jak w Avidzie a z tego co słyszałem Loomisy również należą do chwalonych patyków.Ja na Twoim miejscu skupiłbym się nad 2-3 konstrukcjami, które wymieniłem wyżej i z nich coś wybrał.Za dużo blanków w głowie to też nie za dobrze, znam to po sobie.Wtedy to dopiero mętlik w głowie Ci się zrobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 A skoro jesteś z Gdańska, to odwiedź Rodmas i pomacaj blanki u nich. A nuż ... a widelec Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 ANOS też jest w Gdańsku, tak dla trudniejszego wyboru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Masz przerąbane. Osiołkowi w żłoby dano ... Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Kij niby fajny,ale też swoje kosztuje. Płacąc tyle wolałbym nawet troszkę dołożyć i zrobić go po swojemu,dzielona rękojeść a nie jak w wypadku avida pełna... Jest też inny problem,nie kupię kija którego wcześniej nie pomacam,jak to jest jeśli zamówię patyk z pracowni a on mi jednak nie będzie odpowiadał?Witam. W pracowni masz możliwość pomacać blanki,porozmawiać, zawsze jest kilka wędek gotowych do obejrzenia.A i doradztwo zbrojmistrza nie jest bez znaczenia.Tym bardziej ze masz blisko do pracowni(rodmas)myslę że warto poświęcić trochę czasu. Z oferty Phenixa polecam PST 895-2.67 kapitalny blank do takich zastosowań, zbroiłem taki kij pod sandacza - bajka pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Podzwonię,popytam i może do nich podjadę,dzięki Z tego co widzę obydwie pracownie są oddalone od siebie o nieco ponad kilometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi