mario Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Koledzy, moja 'cerata' podczas nawijania pod obciążeniem 'szumi' - coś jakby szpula ocierała się o jakiś element, nie jest to dźwięk dochodzący z przekładni (występuje to przy obu szpulach, więc wykluczam 'defekt' szpuli).Podczas kręcenia kołowrotkiem bez obciążenia to nie występuje.Spotkaliście się z czymś takim? Można temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Myślę, i pewnie ktoś mnie zaraz poprze, że czas przesmarować rolkę. Szumi Ci podczas zwijania pod obciążeniem bo wtedy dociążone są suche łożyska. Po takim zabiegu szum powinien ustąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Przerabiałem to w modelu 3000.Odegnij lekko szpulę, bedzie po problemie. Miedzy w/w a rotorem są niemal mikrometry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Jest nasmarowana. Sprawdzę to, o czym napisał @patu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 widze, ze mamy certate weeks ... ja od dzis tez mam problem z moja w czasie lowienia stwierdzilem, ze kablak ma 'dziwny luz' ... odkrecilem panel jeszcze nad woda i stwierdzilem, ze sztyft nr. 37 nie jest osadzony tak jak powinien, kolowrotek skrecilem i lowilem innym zestawem a po powrocie do domu rozebralem go ponownie, nastepnie montujac sztyft nr. 37 i sprezynke nr. 76 wedlug schematu ... montujac kablak stwierdzilem ze powstal lekki luz w miejscu mocowania (druga strzalka) ... ale zmontowalem kolowrotek pomimo wszystko i w pierwszym momencie mialem wrazenie, ze wszystko jest OK ... ale juz po kilku probach okazalo sie, ze kablak nie zamyka sie przy obrocie korbka i po jednej stronie ma nadal wyczuwalny luz, choc juz nie taki jak przed operacja ... teraz zastanawiam sie, czy wymienic sprezynke nr. 76, bo moze sie jej 'nozka wygla' i to wystarczy, czy moze skonczy sie na wymianie kablaka ... ??? mial juz ktos moze taki przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dulgimic Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Pitt przyczyną usterki jest najprawdopodobniej stosowanie plecionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Pitt przyczyną usterki jest najprawdopodobniej stosowanie plecionkiTo znaczy że daiwa certate nie może nawijać plecionki?? To żart jakiś chyba. Wydaje mi się, że to trochę za daleko posunięty wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Pitt przyczyną usterki jest najprawdopodobniej stosowanie plecionkiTo znaczy że daiwa certate nie może nawijać plecionki?? To żart jakiś chyba. Wydaje mi się, że to trochę za daleko posunięty wniosek. Chodzi tylko o to, ze jesli sie zdazy kilka razy ze linka nie znajdzie sie w rolce a np na srodku kablaka. Nastapi wowczas pociagniecie gwaltowne za linke, przy niemal zerowej amortyzacji ze strony plecionki, obciazenie przejmuje nastepny element.W tym przypadku sprezyna kablaka.Mozna stosowac plecionke kiedy i jak sie tylko chce. Ale efekty tego pojawia sie... Mi sie wydaje ze wymiana sprezyny zrobi swoje - do dziela Piotr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dulgimic Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Pitt przyczyną usterki jest najprawdopodobniej stosowanie plecionkiTo znaczy że daiwa certate nie może nawijać plecionki?? To żart jakiś chyba. Wydaje mi się, że to trochę za daleko posunięty wniosek. Oczywiście możesz. Nawet sznurek od snopowiązałki. Ale przyspieszysz zużycie młynka. To nie żart tylko tak jest i z tym się nie dyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 problem rozwiazany dzieki wymianie kablaka, tak, stary kablak mial (ma) lekki luz - ale i to da sie naprawic - i ta mala usterka jest na tyle nieprzyjemna, ze kablak nie zamykal sie, wymienilem tez obydwie sprezyny od zbijaka ... i kolowrotek dziala jak nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Dlatego mówię i będę mówił, że najbezpieczniej zamykać kabłąk ręką bo sprężynki tak nie cierpią i dłużej żyją 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Dlatego mówię i będę mówił, że najbezpieczniej zamykać kabłąk ręką bo sprężynki tak nie cierpią i dłużej żyją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 ja tez zamykam reka, zawsze, ale jakos slabo mi to w tym przypadku pomoglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Pitt mam certatki z tej serii i sprężynki jakieś cienkie są, praktycznie nówki a strasznie lekko się zamykają.To chyba ich taki urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 nie wiem, czy cienkie, czy tez grube, to dla mnie zaden urok, najgorsze jest to, ze kablak tez dostal przez to w dupe any way, zabawka jest naprawiona i funkcjonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Że cienkie chodziło mi o ich wykonanie nie o grubość Stare czarne shimano aero przez tyle lat użytkowania zamykania i jak zamykały się tak dalej zamykają, to jest dziwne dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Profesjonal serwis Pitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Pouczajaca historyjka z obrazkami.Bedzie gdzie siegnac w razie czego. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
datoos Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgadza się. Nic dodać nic ująć........ profesjonalizm na najwyższym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lunov Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Przerabiałem to w modelu 3000.Odegnij lekko szpulę, bedzie po problemie.Miedzy w/w a rotorem są niemal mikrometry Pewnie zasłużę na szpadel tygodnia, za odgrzewanie kotleta, ale zauważyłem tą samą prawidłowość z moją Certate 4000, szumi pod obciążeniem, początkowo myślałem że może plecionka jest głośna , ale to faktycznie szumy z okolic szpuli tym większe im większy wabik założę. Łożysko w rolce mam nasmarowane,to co należy odgiąć ? Może ktoś miał podobny problem i jest w stanie doradzić jak poradzić sobie z szumami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Pewnie zasłużę na szpadel tygodnia, za odgrzewanie kotleta, ale zauważyłem tą samą prawidłowość z moją Certate 4000, szumi pod obciążeniem, początkowo myślałem że może plecionka jest głośna , ale to faktycznie szumy z okolic szpuli tym większe im większy wabik założę. Łożysko w rolce mam nasmarowane,to co należy odgiąć ? Może ktoś miał podobny problem i jest w stanie doradzić jak poradzić sobie z szumami Łowisz plecionką czy żyłką? Moja lekko szumi na plecionce, na żyłce jest cichutko. Rolkę oczywiście mam posmarowaną. Przyzwyczaiłem się.Ale Cerata i tak lepsza od Stelli, bo te jak wiadomo są do d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterek Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Jak szumi pod obciążeniem to rolka,łożycha do wymiany . Albo któryś z elementów w rolce wyrobił się i pod obciążeniem pracuje "po skosie". Przerabiałem to w stelce.Kup jakieś taniutkie łożyska np. w sklepie z modelami RC i sprawdż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lunov Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 (edytowane) Łowię plecionką 0.23 PP, wiec trochę szumi (sama z siebie), a jakie wymiary ma to łożysko, nie mam suwmiarki pod ręką ?P.S. Pomierzyłem 3x6x2.5 pasuje np. to MR 63.ZZ EZO Edytowane 1 Października 2013 przez lunov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lunov Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Trochę mi zajęło zabranie się za temat, wymieniłem łożysko i dupa ... nadal szumi. Może ktoś coś poradzi ?Zrobiłem jeszcze taki eksperyment, że w miejsce rolki wstawiłem plastykową tuleję w miejsce rolki, tak na próbę pokręciłem pod plećką i ucichło, więc co kupować nową rolkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Trzeba kupić zatyczki do uszu i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi