Skocz do zawartości

Certate - pytanie (problem?)

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

moja 'cerata' podczas nawijania pod obciążeniem 'szumi' - coś jakby szpula ocierała się o jakiś element, nie jest to dźwięk dochodzący z przekładni (występuje to przy obu szpulach, więc wykluczam 'defekt' szpuli).

Podczas kręcenia kołowrotkiem bez obciążenia to nie występuje.

Spotkaliście się z czymś takim? Można temu zaradzić?

widze, ze mamy certate weeks ... ja od dzis tez mam problem z moja ;)

w czasie lowienia stwierdzilem, ze kablak ma 'dziwny luz' ... odkrecilem panel jeszcze nad woda i stwierdzilem, ze sztyft nr. 37 nie jest osadzony tak jak powinien, kolowrotek skrecilem i lowilem innym zestawem a po powrocie do domu rozebralem go ponownie, nastepnie montujac sztyft nr. 37 i sprezynke nr. 76 wedlug schematu ... montujac kablak stwierdzilem ze powstal lekki luz w miejscu mocowania (druga strzalka) ... ale zmontowalem kolowrotek pomimo wszystko i w pierwszym momencie mialem wrazenie, ze wszystko jest OK ... ale juz po kilku probach okazalo sie, ze kablak nie zamyka sie przy obrocie korbka i po jednej stronie ma nadal wyczuwalny luz, choc juz nie taki jak przed operacja ...

teraz zastanawiam sie, czy wymienic sprezynke nr. 76, bo moze sie jej 'nozka wygla' i to wystarczy, czy moze skonczy sie na wymianie kablaka ... ???

mial juz ktos moze taki przypadek?

post-24-1348915493,4966_thumb.png

post-24-1348915493,6548_thumb.jpg

Pitt przyczyną usterki jest najprawdopodobniej stosowanie plecionki

To znaczy że daiwa certate nie może nawijać plecionki?? To żart jakiś chyba. Wydaje mi się, że to trochę za daleko posunięty wniosek.

Chodzi tylko o to, ze jesli sie zdazy kilka razy ze linka nie znajdzie sie w rolce a np na srodku kablaka. Nastapi wowczas pociagniecie gwaltowne za linke, przy niemal zerowej amortyzacji ze strony plecionki, obciazenie przejmuje nastepny element.

W tym przypadku sprezyna kablaka.

Mozna stosowac plecionke kiedy i jak sie tylko chce. Ale efekty tego pojawia sie...

Mi sie wydaje ze wymiana sprezyny zrobi swoje - do dziela Piotr!

Pitt przyczyną usterki jest najprawdopodobniej stosowanie plecionki

To znaczy że daiwa certate nie może nawijać plecionki?? To żart jakiś chyba. Wydaje mi się, że to trochę za daleko posunięty wniosek.

Oczywiście możesz. Nawet sznurek od snopowiązałki. Ale przyspieszysz zużycie młynka. To nie żart tylko tak jest i z tym się nie dyskutuje :D

• 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Przerabiałem to w modelu 3000.

Odegnij lekko szpulę, bedzie po problemie.

Miedzy w/w a rotorem są niemal mikrometry wink.png

Pewnie zasłużę na szpadel tygodnia, za odgrzewanie kotleta, ale zauważyłem tą samą prawidłowość z moją Certate 4000, szumi pod obciążeniem, początkowo myślałem że może plecionka jest głośna , ale to faktycznie szumy z okolic szpuli tym większe im większy wabik założę. Łożysko w rolce mam nasmarowane,to co należy odgiąć ? Może ktoś miał podobny problem i jest w stanie doradzić jak poradzić sobie z szumami :)

Pewnie zasłużę na szpadel tygodnia, za odgrzewanie kotleta, ale zauważyłem tą samą prawidłowość z moją Certate 4000, szumi pod obciążeniem, początkowo myślałem że może plecionka jest głośna , ale to faktycznie szumy z okolic szpuli tym większe im większy wabik założę. Łożysko w rolce mam nasmarowane,to co należy odgiąć ? Może ktoś miał podobny problem i jest w stanie doradzić jak poradzić sobie z szumami :)

Łowisz plecionką czy żyłką? Moja lekko szumi na plecionce, na żyłce jest cichutko. Rolkę oczywiście mam posmarowaną. Przyzwyczaiłem się.

Ale Cerata i tak lepsza od Stelli, bo te jak wiadomo są do d... :)

• 1 miesiąc temu...

Trochę mi zajęło zabranie się za temat, wymieniłem łożysko i dupa ... nadal szumi. Może ktoś coś poradzi ?

Zrobiłem jeszcze taki eksperyment, że w miejsce rolki wstawiłem plastykową tuleję w miejsce rolki, tak na próbę pokręciłem pod plećką i ucichło, więc co kupować nową rolkę ?