Skocz do zawartości
  • 0

Oklejanie łodzi

pio76

Pytanie

Hej.

Oklejanie łodzi aluminiowej...porady i jakiś sprawdzony zakład w okolicy woj. lubelskiego ewentualnie mazowieckiego. Proszę o sprawdzone doświadczeniem porady i fachowców, którzy się w tym specjalizują. I może ktoś się orientuje ile w przybliżeniu mogłaby kosztować taka operacją na łódź alu 4.60m x 1.70m. Dzięki.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Firmy oklejające łodzie mierzą je tylko, potem robią naklejkę i potem przycinka już na łodzi :)

Nie jest to takie proste jak się wydaje  :P  Są na rynku takie, które ci zrobią ładny projekt, ale nie umieją tego w żaden sposób przenieść na łódkę :D

Nie mówiąc juz o powtarzalności, jesli chcesz okleić więcej niż jedną łódkę

• 0

Można stworzyć jakąś mozaikę, miszmasz z różnymi grafikami pi razy oko, nawet z jakimś logo i jakoś się tam przytnie na obiekcie i nawet to wygląda. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać jakiś efekt geometryczny - typu "pas poziomy na burcie, 10cm od górnej krawędzi", to bez formatek się nie obejdzie, bo:

- rozwinięcie linii na burcie nie jest prostą tylko łukiem, który nie jest możliwy do odtworzenia z pomiaru. Błąd spowoduje krzywiznę po oklejaniu - zazwyczaj linia będzie "opadać" przy dziobie. Jest możliwość lekkiej korekty przez naciągnięcie folli, ale lekkiej a nie dużych odchyłek.

- Na dodatek  burta jest inaczej nachylona przy dziobie a inaczej przy rufie, a patrząc z boku widzimy w rzucie i to też jest trudne do odtworzenia z pomiaru

• 0

Bloke fishing, robią dobrą robotę.

Zerknąłem na ich stronę www. Zadziwiają mnie firmy, które nie podają swojego adresu. Nie ma nic - miasta, ulicy, kraju. Boją się? nie chcą, aby ich odwiedzać, bo może ktoś przypadkiem coś zechce kupić? A może egzystują w piwnicy pod 10 piętrowym blokiem i nie mają co pokazywać? W zakładce "O nas" piszą: "Jesteśmy nastawieni na sprzedaż, montaż i serwis elektroniki morskiej- echosond, ploterów nawigacyjnych, silników dziobowych, przetworników oraz komponentów montażowych." Tylko gdzie, kurde? Firma - widmo 

• Like 2

• 0

Zerknąłem na ich stronę www. Zadziwiają mnie firmy, które nie podają swojego adresu. Nie ma nic - miasta, ulicy, kraju. Boją się? nie chcą, aby ich odwiedzać, bo może ktoś przypadkiem coś zechce kupić? A może egzystują w piwnicy pod 10 piętrowym blokiem i nie mają co pokazywać? W zakładce "O nas" piszą: "Jesteśmy nastawieni na sprzedaż, montaż i serwis elektroniki morskiej- echosond, ploterów nawigacyjnych, silników dziobowych, przetworników oraz komponentów montażowych." Tylko gdzie, kurde? Firma - widmo 

Dziękuję za zwrócenie uwagi podczas - ostatniej przebudowy strony it prawdopodobnie nasze dane adresowe zostały usunięte.

Dla kolegi i innych wiadomości:

Bloke Fishing

ul. Krótka 8

62-030 Luboń

wielkoplskie

Polska

• 0

Poza tym gdybyś poczytał regulamin są tam wszystkie dane: https://fishing.bloke.pl/regulamin/

• 0

Jest zakładka "O nas", jest zakładka "Kontakt" - brak namiarów. Na to, że dane adresowe są ukryte w regulaminie to chyba nikt nie wpadnie

Dobrze, że w naszym kraju wszyscy wpadają szybko na to jak obrobić komuś dupę... Dziś będzie wszystko wyprostowane.

Zapraszam do nas do Lubonia to tylko 3 godziny z Wodzisławia ;-)

Więcej informacji na temat realizacji jest na FB: https://www.facebook.com/BlokeFishing/

Edytowane przez Rafał Światłoń
  • Like 1

• 0

Koledzy,

przerabiałem temat oklejania zastanawiając się z każdej strony nad sposobem i firmą wykonującą. I tak - jeżeli wasze pływadło będzie stało na wodzie to żadna z firm oklejających nie udzieli gwarancji na oklejenie- to trzeba mieć na uwadze.  Druga bardzo ważna sprawa to pozostawienie łódki w spokoju na dwa trzy dni po oklejeniu. Często nie możemy się doczekać i przedwczesne zwodowanie może zakończyć się odklejeniem naszej skrupulatnie zaprojektowanej grafiki....(sam nie poczekałem :) )

@Rafał Światłoń zrobił mi naklejki na wcześniej naklejoną podstawową okleinę(carbon) - trzymają się świetnie, wyglądają według mnie znakomicie-w procesie robienia projektu uczestniczyłem aktywnie - naklejałem samodzielnie.

Jeżeli trzymacie łódki na wodzie to taki sposób oklejenia jest najbezpieczniejszy.

Przy trzymaniu na przyczepie - poza uszkodzeniami mechanicznymi to nie słyszałem żeby komuś coś się odkleiło.

A gdyby komuś coś się odkleiło to jesteśmy chronieni gwarancjami.

I po mojemu nie ma się co spierać, a tym bardziej kogoś oczerniać nie znając konkretnego przypadku....

Miłego :)

• Like 1

• 0

Ja swojego foxa zrzuciłem prosto po odbiorze, łódź stoi na wodzie cały sezon. Od 6lat są tylko zadrapania od transportu. Od warunków atmosferycznych nie ma. Oklejanie w firmie reklamy . Każda to wykona. Okleina z laminatem. Nie traci koloru ani przyczepności. .

post-47230-0-74827900-1678276529_thumb.jpg

Edytowane przez kogut
  • Like 2

• 0

Dobrze, że w naszym kraju wszyscy wpadają szybko na to jak obrobić komuś dupę... Dziś będzie wszystko wyprostowane.

Zapraszam do nas do Lubonia to tylko 3 godziny z Wodzisławia ;-)

Więcej informacji na temat realizacji jest na FB: https://www.facebook.com/BlokeFishing/

Dziękuję za zaproszenie, jednak trochę daleko. 400 km i 4 godziny mapy google podpowiadają. Może kiedyś.

Nie ma się o co obrażać :). Lokalizacja do takiego sprawdzenia właśnie mi była potrzebna 

• Like 1

• 0

Dziękuję za zaproszenie, jednak trochę daleko. 400 km i 4 godziny mapy google podpowiadają. Może kiedyś.

Nie ma się o co obrażać :). Lokalizacja do takiego sprawdzenia właśnie mi była potrzebna 

@tryt ja się nie obrażam, przedstawiam swój punkt widzenia.