Skocz do zawartości

Ciężki sprzęt muchowy "na początek"

luxuss

Rekomendowane odpowiedzi

To tą sprawę mamy już rozwiązaną, pozostaje kwestia kijka,8 czy 9? I chyba 9` wystarczy?

Chyba sam już sobie odpowiem. Linki 40+ są tylko do #9 wiec kijek musi być klasy 8 :mellow: Dedukcja niczym u Sherlocka Holmesa :lol:

Tu masz przyklad wedki: 9' #8-9 : http://www.tacklebargains.co.uk/acatalog/copy_of_Airflo_Blue _Tooth_Nano_Series_4pc_Fly_Rod.html

Z linka to juz sam zobaczysz. Jesli glowica bedzie dla ciebie ciut za dluga to smialo mozna obcinac. Muchy na szczupaka, nawet te z syntetykow sa dosc ciezkie i wedka bedzie sie ladowala.

Z tym cięciem bym się wstrzymał i kupił 40+, ale w wersji cold salt water. Głowica jest mega krótka - ma 9 metrów, zwarta. Kupujesz w klasie wędki i jesteś w domu. Każdy kurczak na tym fruwa, każdy. Występuje jako intermedium i 7 stopień, polecam inter do normalnego łowienia, 7 stopień na rzeki, na duże banie.

Zdecydowanie najlepsza linka do tego typu zadań, w relacji do ceny jaką do tej pory miałem w rękach. Dodatkowo jest na tyle powerna, ze można spokojnie rwać 0,60 na niej i nie trzeszczy, pod warunkiem posiadania dobrych łączników oczywiście - tu polecam oferowane przez Rio, do głowic i linek speym o wytrzymałości 50lb...

Co do kija - brałbym #9, bez zastanawiania się, będzie najbardziej uniwersalny

Co do sznura nosiłem się z zakupem guideline pike series. Nie wiem czy słabo i za krótko szukam airflo 40+, ale jakoś nie widzę ich w polskich sklepach. Co do kursu, z pewnością dużo by mi dał, ale po pierwsze primo z wolnymi weekendami słabo (szkoła+praca w soboty), drugie primo duże obciążenie dla budżetu jak na 2 dni :(. Na razie spróbuje własnych sił, może uda się odświeżyć kontakty z kolegami po kiju z Jaworzna to pomogą mi przy double haul. Jeżeli nie będzie postępów wybiorę się na kurs.

Co do sznura nosiłem się z zakupem guideline pike series. Nie wiem czy słabo i za krótko szukam airflo 40+, ale jakoś nie widzę ich w polskich sklepach. Co do kursu, z pewnością dużo by mi dał, ale po pierwsze primo z wolnymi weekendami słabo (szkoła+praca w soboty), drugie primo duże obciążenie dla budżetu jak na 2 dni :(. Na razie spróbuje własnych sił, może uda się odświeżyć kontakty z kolegami po kiju z Jaworzna to pomogą mi przy double haul. Jeżeli nie będzie postępów wybiorę się na kurs.

Bo my tacy swiatowi tu jestesmy: Londyn, Paris, New York :D :D :D Gadamy caly czas o linkach z UK. Guideline Pike series jest bardzo dobra.

Przy rzutach pamietaj o pracy calym cialem. W jednym z wywiadow Mr. Rajeff ( ten od Loomisa, z cala taczka medali z roznych mistrzostw w rzucaniu muchowka) mowil nawet o wizytach w silowni aby poprawic szybkosc :D

Wracając do kołowrotków, mam pewien problem scierra ic3 występuje tylko w rozmiarach 5/6 i 7/8 (chyba, że nieudolnie szukałem), greys grxi nie znalazłem w żadnym sklepie ( w jednym kiedyś je mieli, ale jak na razie towaru brak, napisałem maila czekam na odpowiedź), vision koma z dodatkową szpulą wychodzi z deczka drogo jak na moje zdolności finansowe (szkoda mi wydać tyle pieniędzy na kołowrotek). Znalazłem 2 kręcioły na necie (linki poniżej) co o nich sądzicie koledzy? Pozdrawiam, Wojtek. Aha kręcioł ma być do wędki klasy 9, najprawdopodobniej CD ICT zbrojona w fc.

http://www.kogutomania.pl/taimen-titan-grey-p-17271.html

http://www.sansport.pl/index.php?main_page=product_info& cPath=25_27&products_id=247

Ten taimen wygląda nie głupio. Jesli zas chodzi o greys to tu masz link do ebay:

http://cgi.ebay.com/Greys-GRXI-Fly-Fishing-Reel-7-8-/1207176 87622?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c1b55bb46

Kiedyś widziałem w jakimś polskim sklepie chyba u Gawlika, ale teraz nie ma.

Hmm, to tak trochę jakby super wypasione subaru imprezę postawić na najtańszych oponach z hipermarketu, bo nie starczyło kasy?

Do wędki #9 wystarczy kołowrotek #8, szczególnie do ict, to lekki kijek jest.

http://www.fishingmegastore.com/wychwood-truefly-sla-reel~60 89.html

Nie chodzi o to, że nie starczyło kasy, po prostu szkoda mi wydać tyle na kręcioł, który 100% swoich możliwości pokaże na 1% wypraw (w sumie przy holu dużych ryb, których pewnie dużo nie złowię - z natury jestem pesymistą). Jeżeli kołowrotek 7/8 na pewno wystarczy do tego kija to kupił bym scierre. Dostałem maila ze sklepu, że jest Greys GRXi 9/11 za 448 zł. W sumie sam nie wiem co robić (zakupy za granicą raczej odpadają - chyba, że ktoś mi łopatologicznie wyłoży całą procedurę) koledzy HELP ME PLEASE B)

Proste pytanie - co zamierzasz tym łowić?

W jakich warunkach?

Co jeśli jednak kiedyś ci siadzie piękna ryba - zostaniesz z kocią paszczą?

jakby co to w najblizszym czasie może będę cały set gonił do ludzi, po pieniądzach, w zależności od tego ile kapitało zbiorę na nowy zestaw, który mam na oku :D

1. Szczupaki;

2. Głownie zbiornik Dziećkowice z łodzi, dodatkowo mniejsze akweny (raczej woda stała) z brzegu;

3. Taką ewentualność też biorę pod uwagę, ale nie oszukujmy się, że w naszych warunkach nie ma ich zbyt wiele. Dodatkowo jeżeli kołowrotek za 300 jest kiczem to nie wiem co ja robiłem przez większą część mojej wędkarskiej `kariery` (może się mylę, ale uważam, że jest to prostsza konstrukcja od klasycznego kołowrotka i za te pieniądze nawet przy dużej rybie powinna działać bez zarzutu);

4. Wstępnie mogę wyrazić zainteresowanie w zależności ile to w najbliższym czasie potrwa i jaka będzie cena tego zestawu.