Skocz do zawartości

Blank pod duże gumy

peresada

Rekomendowane odpowiedzi

mialem podobny dylemat i szukalem, odpowiedniego blanku, przez kilka lat, i znalazlem u lukasza masiaka w rodmasie, oczywiscie phenix, niestety dokladne oznaczenie nic nie da (i tak nie pamietam), bo to jeden z prototypow i w zasadzie unikat, wedka salt water, 30 lb o realnym cw. do 75 gram, dlugosc 7'9" ... wiem tylko, ze pozniej, bardzo podobne blanki weszly do serii, wiecej szczegolow otrzymasz u lukasza ... ta wedka lowie na wabiki 14-18 cm, glowki 14-21 gram, moja wedka ma akcje fast, ale bardzo szybko przechodzi w pelniejsze ugiecie (troche jak jerkowka z akcja regular) takie wlasnie preferuje, przy lowieniu na przynety miekkie, ktorymi lowie najczesciej w pol wody, na tzw. lenia, i jak ja to nazywam, na zmanierowanego swimbaita ... klasyczny opad zajmuje w moim repertuarze niewiele miejsca

• 3 lata później...

Witam! prosze o podpowiedz osób bardziej zorientowanych w temacie niż ja....chce zrobić wędke o dł ok.2,5-2,6m. pod duże gumy ( 20-25cm.) zalezy mi na tym aby blank nie był sztywny...o akrcji parabolicznej...nie szukam sztywnej pały tylko wędki która bedzie pracowałą na cąłej długości blanku...prosze o jakieś podpowiedzi bo jest sporo firmowych blanków ale często opis mi nic nie mówi....

• 4 miesiące temu...

Podbiję temat, też chce taki kijek pod multik, z mega długim dolnikiem. Ma komfortowo obsługiwać gumiaki o masie całkowitej 90-150 gram. Przeczytałem wszystkie możliwe wątki i najciekawsze wydają mi się blanki phenix M1 i mhx swimbait.

Ciekawi mnie czy wersje 25 lb. dadzą radę cisnąć te 150 gram , czy trzeba brać oczko mocniejsze ?

Drugie pytanie, które blanki będą szybsze, phenix czy mhx ?

Trzecie pytanie, jeśli będę chciał przyciąć któryś z blanków o 10 cm, od dołu to będzie to miało jakiś wpływ na jego pracę i c.w ?

Zdecydowanie Phenix M1 Swimbait. Bez problemu radzi sobie z przynętami 180gr jak trzeba to rzucisz gumkę 4" na główce 10gr. Nie jest to szybki blank, bo nie ma taki być. Przy tej masie kij musi się porządnie załadować, machanie szczytowym kijem byłoby ekstremalnie męczące. 

Z cięciem nie ma problemu, swój mam obcięty do 2,20m, robiłem też 2,10m i mocy ma nadal pod dostatkiem. Z długością dolnika bym nie szalał. Uniwersalnie będzie przy 32-33cm, ja mam chyba 31cm.

12108859_1703652829878755_41045200425952

• Like 2

Może gdybym miał ładować cały dzień gumami po 150gr to bym wydłużył, ale do uniwersalnego użytkowania to dla mnie zdecydowanie za długo. Trzeba też pamiętać o komforcie prowadzenia. No, ale jak zwykle dochodzi kwestia preferencji. :)

• Like 1

Ja myślałem o przycięciu do 2,30, dolnik który by mi pasował to około 10 cm za łokieć, czyli pewnie jakieś 40-45 cm.

Do tego długi foregrip, tak żebym mógł w razie co złapać pełną dłonią przed multiplikatorem, a dolnik wetknąć pod pachę.

Ma to być wędka przeznaczona do większych gum jak kopyto 9" na 10-40 gr. Ołowiu, czy alien eel 30.

Tak, 25lb 3oz. O dziwo kij o opisie analogicznym do X13, ale zupełnie do niego nie podobny i duuużo mocniejszy.

Zrobiłem tych kijów sporo, głównie na Rugię i podobne łowienie.

Jesteś pewny ze ten kij machnie 180g  ?  

strach sie bać co ten 6 oz potrafi... :)

Edytowane przez antilag

Z cięciem nie ma problemu, swój mam obcięty do 2,20m, robiłem też 2,10m i mocy ma nadal pod dostatkiem. Z długością dolnika bym nie szalał. Uniwersalnie będzie przy 32-33cm, ja mam chyba 31cm.

Jak liczysz te 31 cm ? od środka stopki do końca kapsla (Butt)  ,sam reargrip, czy może od końca kapsla do końca foregripu ? Ja zawsze podaję od końca kapsla (Butt) do środka stopki i wtedy jest najprecyzyjniej bo wartość nie może podlegać zmianom , w innym przypadku może bo różne są uchwyty i długości foregripów.

Z Phenixa pod duże gumy proponowałbym bardziej serię M1 Inshore.

http://www.phenixrods.com/products/saltwater/m1-inshore-series/

Blanki szybsze i szczytowe w odróżnieniu do Swimbait, które świetnie nadają się do jerków,czy swipperów.(świetne ugięcie i amortyzacja pod rybą).

Wspomniany przez Kubę Swimbait 8' do 3 oz cięty z dołu do ok 2m radzi sobie idealnie z jerkami do 70g, może maks100g. Można oczywiście ciąć też z góry aby zwiększyć c/w.ale w szczycie wyjdzie dość sporo na średnicy. Na tym do 6oz robiłem z kolei casta pod konkretne 150g swipery.Piszę o wędce w okolicy 2m, gdzie blank jest cięty głównie z dołu i jego pierwotna moc i c/w znacznie się obniży, zakładają nawet spore niedoszacowanie producenta.