Skocz do zawartości

Blank pod duże gumy

peresada

Rekomendowane odpowiedzi

Kij stestowany, ma piękne ciepłe ugięcie, dokładnie takie o jakie mi chodziło.Jakoś przeżyję te 8' w jednym kawałku, stwierdzam że nie ma sensu ciąć tego kija.

Miło było poznać i porozmawiać z @antilag.Niestety tak się zagadaliśmy że zapomnieliśmy o zdjęciach ????

• Like 2

Czy ktoś z userów dałby radę wrzucić zdjęcia ugięć, mhx l905-2 i m1 swimbait 25lb, najlepiej nieciętego, z podwieszonym obciążeniem około 150 gr. I w pełnym ugięciu. Będę bardzo wdzięczny za pomoc ☺

Napisz do Sebalosa. Ma zdjęcie z pięknym ugięciem MHX L905-2.

@Adasio, oczywiście, że nie ma sensu, żeby ciąć kijek o 10cm ze względów transportowych... Jak na razie dajemy radę z tym transportem  :).

A jak się ma ten M1 Swimbait do mojego RCLB (poza tym, że pewnie ma mniejszą średnicę, ale to ma być kij chyba do trola, więc czy to ma znaczenie)?

@krzysiek - cieszę się, że Ci ten 3C80MHF podpasował. Mi nie podpasował, bo był w caście, a ja wolę w stałej szpuli (wiem, być może błądzę).

I cieszę się, że był dl Ciebie fartowny.

Jak ukręcisz sobie oba 3C80MHF i 3C80HF, daj proszę znać - bardzo chętnie bym obejrzał, jak wyszły w Twoim zbrojeniu.

A jak na razie, "obchodzę się" jak na razie blankiem sumowo-szczupakowym (i "tanim mięsem" zarazem) w postaci RCLB - mam już L-kę, a niedługo się będzie robić XL-ka.

Ciekawa prawidłowość - i AIS, i RCLB, to chyba blanki morskie? Czy nie stąd to połączenie moc+elastyczność, które nam się na szczupaka i suma tak podoba?

rclb a m1 to troche dwa swiaty jeden długi,spiningowy przystojny :P , drugi króciak szeroki jak pień i do tego do  down riggera :D, jako sumowy to jeszcze ujdzie ale szczupak,chyba na klate można 80tki nim  wyrywać :D

ten m1 to naprawde taki damski patyczek przy tych szklany ( no dobra mieszanych) batsonach 

• Like 1

Łowienie naprawdę dużymi przynętami (swimbait powyżej 25cm czy duża i ciężka guma) kijem krótszym niż 8', no powiedzmy te magiczne 7'11" ;), to nieporozumienie... Skandynawowie używają najczęściej do takich przynęt wędek nie krótszych niż 8'6", najczęściej 9' a nawet dłużej... Komfort rzucania jest nieporównywalny wyższy niż miotanie krótką, jerkową pałą. Prowadzenie i hol podobnie. Zresztą dla mnie, jerkowanie "normalnymi" przynętami do, powiedzmy 60-70 gramów, kijem od długości np. 6' to masakra, używam 7'6" i 8'6", co zabrzmi jak herezja dla większości :).

• Like 2

wieksza część swiata wychodzi z takiego założenia, czy w gt poppingu czy w kijąch szczupakowych , czy muskie, przy rzucie dużą ciężką przynętą kij powyżej 8 stóp  to podstawa.  

po za tym to one są długie tyko przy wymachu,dziś to pokazałem Andrzejowi, w tych wszystki patykach robi się długie dolniki, po 40-45cm + długie fore (za które czesto trzymamy po paru godzinach machania) , i sumarycznie wychodzi nam robocza cześć kij a jak w klasycznej  jerkówce  7'1''-6'8''. Co działa tylko na plus bo chyba wszyscy wiemy jak komfortowe jest machanie kijem w 2ch lub 3ch na łodzi z 50cm przyponem i 20cm przynętą...

wieksza część swiata wychodzi z takiego założenia, czy w gt poppingu czy w kijąch szczupakowych , czy muskie, przy rzucie dużą ciężką przynętą kij powyżej 8 stóp to podstawa.

po za tym to one są długie tyko przy wymachu,dziś to pokazałem Andrzejowi, w tych wszystki patykach robi się długie dolniki, po 40-45cm + długie fore (za które czesto trzymamy po paru godzinach machania) , i sumarycznie wychodzi nam robocza cześć kij a jak w klasycznej jerkówce 7'1''-6'8''. Co działa tylko na plus bo chyba wszyscy wiemy jak komfortowe jest machanie kijem w 2ch lub 3ch na łodzi z 50cm przyponem i 20cm przynętą...

Adamowi ;)

Faktycznie, jak przyłożyliśmy m1 do mojej 7'jerkówki, to długość robocza niewiele się różniła.

Edytowane przez adasio
  • Like 1

rclb a m1 to troche dwa swiaty jeden długi,spiningowy przystojny :P , drugi króciak szeroki jak pień i do tego do down riggera :D, jako sumowy to jeszcze ujdzie ale szczupak,chyba na klate można 80tki nim wyrywać :D

ten m1 to naprawde taki damski patyczek przy tych szklany ( no dobra mieszanych) batsonach

Aluzju poniał. U mnie <100g ogarnia HS1025F. Ale on IMO głębiej pracujący jest niż STC 3SW80MHF. Ale też głównie tym troluję niż macham z ręki. Choć jakieś tam pajki na Alien Eela trafiłem z ręki. Jak sprawdziłem parametry, to M1 3oz. faktycznie delikatnie brzmi na papierze, również vs. 3SW80MHF... Czy ja również mógłbym u kogoś (@antilag?) go w W-wie obejrzeć???

Ekinomicznie i funkcjonalnie dwa modele MHX:

http://fishmhx.com/portfolio-item/swimbaits/

Tel do BRC i beda...

Dzięki, w zasadzie to już zdecydowałem się na phenixa, mam trzy kije na blankach tej firmy i z trzech jestem mega zadowolony, dlatego dołączy czwarty ☺

Cenowo też prawie to samo co mhx.