Skocz do zawartości

Blank pod duże gumy

peresada

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytam bo wygląda sympatycznie w tym kolorze zwłaszcza ..Ale myślę że za wiele zapasu mocy nie posiada no chyba że by się ciachneło kawałek szczytu ...Jeszcze mam pytanko bo usłyszałem że w caście kij powyżej 240 to już słaba dynamika rzutu i w efekcie zamiast długich rzutów skraca się ten dystans..Większość kijów jakie posiadam maja po198 i tam mam uczucie przy rzucaniu dużą guma że brakuje mu tych centymetrów ...Jedyne dłuższe kije jakie mam to do cw 35gr max , wiec nie wiem jak jest z kijami pod duże krokodyle bo może okazać się że ten kij 250-270cm szybciej będzie męczył fizycznie, a da inny efekt o zamierzonego ..Jest czas to można lepiej się doradzić kupić bądź zrobić coś co potem nie będzie leżakowało na strychu bo się okaże że jest niewypałem..

Jedyne sensowne wytłumaczenie (sam łowie na kije ka240-260cm z łodzi) to komfort i bezpieczeństwo podczas rzutu,używam 80cm przyponu + 30cm przynenty z ogonem,dodatkowo fajnie jest robić długie pociągnięcia z kija,no i szatańskie zacięcie wychodzi na mocnym długim badylu :D 

• Like 1

Dopytam tylko: po co wychodzic w dlugosci ponad 8' ? Bedziesz chodzil za lososiami ? :)

http://www.art-rod.com/blanki/lamiglas/10-g-1000

z tego co kojarzę to z serii G 1000 to juz tylko zostało kilka modeli dłuższych dwu częściowych, reszty nie produkują , ale najlepiej to po info do Tomka z Art-Rodu    

Dopytam tylko: po co wychodzic w dlugosci ponad 8' ? Bedziesz chodzil za lososiami ? :)

http://www.art-rod.com/blanki/lamiglas/10-g-1000

GLB1082MH ten blank jak by celował w moje potrzeby:) Ale to już chyba kawałek grubej pały rodem do połowu musky:)...

Potrzebuje czegoś żeby mocno pizgnąc dużą guma w jezioro bo będę łowił tym na jesień na dużych głębokościach, a i z brzegu się przyda do dużych wabików , ...Znalazłem też  blanki sumowe rodem z Krakowa i o ile wagowo będą zbliżone do tych tradycyjnych blanków to mocno się nad nimi zastanowię .Smukłe blanki o grubej ściance , cienkim szczycie, mocno spolegliwe .Tylko że tam akcja jest chyba moderte i może kluskowato się zachowywać ..Lubie tego typu blanki nawet jeśli moc jest przesadzona (przyda się i na sumy) są warte swojej ceny..

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Teraz ja troche odkopię temat:

Poszukuję blanku spinningowego dwuczęściowego najlepiej 2,13 cm pod szczupaki.

Przynęty to w 90% duże gumy 15-19 cm (30-45 gr) na główkach (7-15 gr). czyli najlepiej max 55-60 gr.
Chodzi też przy tym, aby nie był "pałowaty" i za bardzo nie gubił ryb.

• 3 tygodnie później...

A czemu długość 7' ? :)

Bo przy mojej "technice" prowadzenia jerkow taka długość najbardziej mi pasuje (w takiej długości mam tez Swimbaita). Prowadzę jerki szczytówka w dół i kije dłuższe niż 210cm przeszkadzają mi, bo wale szczytówka w powierzchnie wody. Stad 200, max 210cm jest najlepsze.

Edytowane przez Żbiku

ten może być za twardy:

http://www.mudhole.com/2C70HF2

a ten będzie jak znalazł, tyle ze 3 pc i ze szkłem, i ciezki,  i "zamulony" a jednak do zakochania SWT70H3 :

http://www.anglersworkshop.com/RX6/Rainshadow-RX6-E-Glass-Travel-Saltwater-and-Multi-Purpose-3-Piece-Blanks

• 2 tygodnie później...

Witam

Będę szukał blanku do budowy kija do przynęt jak w temacie. Cel to głównie sandacze i ew. szczupaki w jeziorze. Coś lżejszego mam- NFC-REV4. Nie chcę, żeby kije się dublowały. Może być jednoskład, dł. ok. 2 m, raczej pod korbę. Kij ma obsługiwać gumy 10-15 cm, a to już czasami ze 25 g na główkach 12-20 g, czyli już jest czym rzucić. Macie jakieś sugestie i wypróbowane przez siebie blanki?

Dzięki.

Jeżeli ktoś się nie boi dłuższych kijków i szuka blanku pod średnie jerki, duże gumy i wahadła - to pokażę jak zachowują się dwa z nich.

XZOGA S-GR 8,6" 25lb i ST.CROIX AVID 8.6" 25lb

grubość ścianek   ;) post-47757-0-78162400-1504511890_thumb.jpg

ugięcie pod własnym ciężarem post-47757-0-48564100-1504511910_thumb.jpg

ugięcie pod ciężarem 510gr     post-47757-0-66760600-1504511921_thumb.jpg     AVID

post-47757-0-33957900-1504511938_thumb.jpg     XZOGA

i oba razem                                post-47757-0-68436300-1504512206_thumb.jpg  XZOGA jest sztywniejsza( u góry)

Edytowane przez miramar69
  • Like 7