Skocz do zawartości

Blank pod duże gumy

peresada

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wędkarską brać.

Nie rezygnuję ze spinningu jednak chce sprawdzić się w castingu. Poszukuję kijka szczupakowego 190-210m dół jak najniższej góra do 80-100g typowo pod wahadła, gumy i obrotówki,żeby dobrze żył w symbiozie z Shimano Calcutta Conquest 201 bo na niego padł mój wybór. Budżet kijka to do 1300pln.

Dzięki za pomoc

Pozd/Adam

MHX L905-2. Jest trochę na jego temat na forum. Trochę osób używa i sobie chwali. Góra to 110-120. Dół 30-40 gramów.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Witam

Mam pytanie. Pod jerki mam wędkę na blanku Xzoga Taka G 60 - 8kg, duże gumy tez fajnie z tego lecą ale max do raczej 120gr. Chciałbym wędkę na blanku z tej stajni ale żeby ogarnęła przynęty do około 165-170gr. Jestem niska osoba i wygodnie łowi mi się krótkimi wędkami tak do 198cm. Teraz pytanie który blank Xzogi nadałby się do takiego patyka żeby i rzucać tym komfortowo i żeby blank żył pod rybą? Będę wdzięczny za opinie i pomoc.

Z góry dziękuję

Edytowane przez marek1625

• 2 miesiące temu...

Używa ktoś kija 25 lb - 30 lb Legend Tournament z "seryjniaków" pod duże gumy o gramaturze 40g-120g? Wiem że @jbk ma kilka kijków i temat mam z nim przegadany, ale wciąż nie mogę się zdecydować :)

Interesuje mnie opinia na temat tych kijaszków:

1) TBC73XHF

2) TBC73MHF

Z jakimi przynętami sobie dadzą radę i z jakim obciążeniem :) ?

Pozdrawiam

Marcin

Edytowane przez cabage
  • Like 1

Używa ktoś kija 25 lb - 30 lb Legend Tournament z "seryjniaków" pod duże gumy o gramaturze 40g-120g? Wiem że @jbk ma kilka kijków i temat mam z nim przegadany, ale wciąż nie mogę się zdecydować :)

Interesuje mnie opinia na temat tych kijaszków:

1) TBC73XHF

2) TBC73MHF

Z jakimi przynętami sobie dadzą radę i z jakim obciążeniem

Mam kij TBC73XHF (tzw. BIG Jig).

Przynęty 100-120 gram lecą z niego jak z armaty - można dynamicznie rzucać. Myślę że dla spokojnych płynnych rzutów da radę więcej niż te 120 gram.

Odnośnie komfortu rzutowego to 40 gram to trochę mało dla tej wędki,nie będzie się dobrze ładowała.

Dużo zależy od stosowanej techniki. Jeśli miało by to być klasyczne jigowanie, to posłuchałbym producenta i stosował jigi 70 gramowe, podbijanie większej gramatury zmęczy kij i wędkarza.

Natomiast do "szczupakowania" dużymi gumami to zakres wagowy przynęt jest szerszy.

• Like 1

Mam kij TBC73XHF (tzw. BIG Jig).

Przynęty 100-120 gram lecą z niego jak z armaty - można dynamicznie rzucać. Myślę że dla spokojnych płynnych rzutów da radę więcej niż te 120 gram.

Odnośnie komfortu rzutowego to 40 gram to trochę mało dla tej wędki,nie będzie się dobrze ładowała.

Dużo zależy od stosowanej techniki. Jeśli miało by to być klasyczne jigowanie, to posłuchałbym producenta i stosował jigi 70 gramowe, podbijanie większej gramatury zmęczy kij i wędkarza.

Natomiast do "szczupakowania" dużymi gumami to zakres wagowy przynęt jest szerszy.

Chodzi mi o "szczupakowanie" a czasem klasycznego jigowania gumą 20 kilka cm na lekkiej główce .

ktoś z Was używa ktoregoś z blanków poniżej i czy obsłuzy to do 200g gumy

B-BP1025F-M

https://www.cmw-angeln.de/rutenbau/blanks/spinnblanks/rainshadow-blank-rx4-spin-lachs-meerforelle-b-bp/

https://www.cmw-angeln.de/rutenbau/blanks/spinnblanks/cmw-blank-golianos-sc-big-bait-gscbb/

Edytowane przez wuran

Po tym jak @Karol Krauze wystawił na giełdzie Talona VI+ 79H poszperałem wśród blanków i znalazłem dłuższą wersję w 2 kawałkach 86-HMF2 8'6" 2 piece (15-30 lb) (1/2-4). Posiada i użytkował ktoś wędkę na tym blanku?

Ciekawe czy ktoś ma :)

Na stronie art-rodu mają jeszcze 80xhf2 w 2 kawałkach. Bliżej mu do swimbaita, bo 2,43m a nie 2,6m jak w 86hm2, zastanawia tylko szczyt 2,8mm w 80xhf2, blank opisany do 80gr, natomiast w 79h szczyt 2,45mm a opisany do 100gr. Między bajki można wkładać fabryczny opis, bo w przypadku 79h niemal się dubluje, zastanawia jednak proporcja, trzeba by najpierw to wziąć w rękę przed zakupem i sprawdzić autentyczność opisów.

http://art-rod.com/blanki/talon

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1

Ciekawe czy ktoś ma :)

Na stronie art-rodu mają jeszcze 80xhf2 w 2 kawałkach. Bliżej mu do swimbaita, bo 2,43m a nie 2,6m jak w 86hm2, zastanawia tylko szczyt 2,8mm w 80xhf2, kij opisany do 80gr, natomiast w 79h szczyt 2,45mm a opisany do 100gr. Między bajki można wkładać fabryczny opis, bo w przypadku 79h niemal się dubluje, zastanawia jednak proporcja, trzeba by najpierw to wziąć w rękę przed zakupem i sprawdzić autentyczność opisów.

http://art-rod.com/blanki/talon

Tylko boję się, że w fastach z pracą blanku może być problem. Lepsza praca będzie w M-kach.

Tylko boję się, że w fastach z pracą blanku może być problem. Lepsza praca będzie w M-kach.

79h ma dużą zbieżność, nie napisane ani "me" ani "be" apropos akcji w nazwie modelu a w opisie jako "fast" i de facto jak się okazuje to swimbaitowa charakterystyka blanku co z opisu ciężko wywnioskować. Takie rzeczy już się ocenia z dobrą suwmiarką i przyginaniem, fabryczne opisy potrafią namieszać zbytnio w głowie :)

Edit: grubszy szczyt jeśli na stronie są adekwatne dane w 80xhf2 zapowiada raczej głębszą akcję zresztą opisany jest jako mod-fast czyli optymalnie jak dla mnie. Trzeba by sprawdzić szczyt w 86hmf2 dla porównania.

Edytowane przez Tomek88

• 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...

Szukam blanku nadającego sie pod duze gumy, tak na sucho moj wybór padł na Xzoga  SR G76 228 c.w. 7-40gr. lub Suzuki  Suzuki  RXF 20Lb 762.

Jako ze jestem w tym temacie (blankow) zupełnie świezy i do tej pory uzywałem jedynie kiji seryjnych , prosiłbym o porade jaki realnie jest ciezar rzutowy kija zbudowanego na takim blanku?

Prosze o porade bardziej doswiadczonych kolegow gdyz niestety ze wzgledu na spore odległosci jakie mnie dziela od najbliszej pracowni ,nie mam mozliwosci obmacac ich w realu.

Edytowane przez phantom72

Szukam blanku nadającego sie pod duze gumy, tak na sucho moj wybór padł na Xzoga  SR G76 228 c.w. 7-40gr. lub Suzuki  Suzuki  RXF 20Lb 762.

Jako ze jestem w tym temacie (blankow) zupełnie świezy i do tej pory uzywałem jedynie kiji seryjnych , prosiłbym o porade jaki realnie jest ciezar rzutowy kija zbudowanego na takim blanku?

Prosze o porade bardziej doswiadczonych kolegow gdyz niestety ze wzgledu na spore odległosci jakie mnie dziela od najbliszej pracowni ,nie mam mozliwosci obmacac ich w realu.

Blank do 40g, to nie pod duze gumy ;) W tym watku duze gumy to raczej 80-150g i wiecej :)

Jak szukasz blanku do 40g to zobacz sobie watek: Szczupak na lekko.

• Like 4

Rozglądam się nieznakomicie za blankiem pod średnie i większe swimbaity głównie softy tak realnie do obsługi 150-300gr.

Typ padł na NFC SWB 809-1 50lb 10oz. (Psi LMX) oraz St. Croix 4M90HF 9'0" 1 50-80 lb. 3 - 8 oz.  Jeśli chodzi o tournamenty wybór nie jest oszałamiający, bo brakuje blanku w okolicach 2,5m i 8uncji, więc ten, który podałem być może do podcięcia z dołu.

Jakieś nowe alternatywy? Tak z marszu pominąłbym na początek phenixa, batsona i nawet talona, bo z dostępnych blanków nic mi nie pasuje, mega gruba średnica przy uchwycie nie przemawia do mnie.