Tomek88 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 czemu tak krótko jeśli nie pod jerki? np. st croix legend tournament 79hmf lub 711hmf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Witam wędkarską brać.Nie rezygnuję ze spinningu jednak chce sprawdzić się w castingu. Poszukuję kijka szczupakowego 190-210m dół jak najniższej góra do 80-100g typowo pod wahadła, gumy i obrotówki,żeby dobrze żył w symbiozie z Shimano Calcutta Conquest 201 bo na niego padł mój wybór. Budżet kijka to do 1300pln.Dzięki za pomocPozd/AdamMHX L905-2. Jest trochę na jego temat na forum. Trochę osób używa i sobie chwali. Góra to 110-120. Dół 30-40 gramów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisław Mas Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Też na wiosnę będę szukał casta tak w przedziale 30-80g. 1część, do 1 tyś, ale nie kupię gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1625 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 (edytowane) WitamMam pytanie. Pod jerki mam wędkę na blanku Xzoga Taka G 60 - 8kg, duże gumy tez fajnie z tego lecą ale max do raczej 120gr. Chciałbym wędkę na blanku z tej stajni ale żeby ogarnęła przynęty do około 165-170gr. Jestem niska osoba i wygodnie łowi mi się krótkimi wędkami tak do 198cm. Teraz pytanie który blank Xzogi nadałby się do takiego patyka żeby i rzucać tym komfortowo i żeby blank żył pod rybą? Będę wdzięczny za opinie i pomoc.Z góry dziękuję Edytowane 12 Stycznia 2018 przez marek1625 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Moim zdaniem ,nie ma takiego blanku marki xzoga. Są blanki o danym c-w ale nie nadają sie do łowienia szczupaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Używa ktoś kija 25 lb - 30 lb Legend Tournament z "seryjniaków" pod duże gumy o gramaturze 40g-120g? Wiem że @jbk ma kilka kijków i temat mam z nim przegadany, ale wciąż nie mogę się zdecydować Interesuje mnie opinia na temat tych kijaszków:1) TBC73XHF2) TBC73MHF Z jakimi przynętami sobie dadzą radę i z jakim obciążeniem ? PozdrawiamMarcin Edytowane 21 Marca 2018 przez cabage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszGD Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Używa ktoś kija 25 lb - 30 lb Legend Tournament z "seryjniaków" pod duże gumy o gramaturze 40g-120g? Wiem że @jbk ma kilka kijków i temat mam z nim przegadany, ale wciąż nie mogę się zdecydować Interesuje mnie opinia na temat tych kijaszków:1) TBC73XHF2) TBC73MHF Z jakimi przynętami sobie dadzą radę i z jakim obciążeniemMam kij TBC73XHF (tzw. BIG Jig).Przynęty 100-120 gram lecą z niego jak z armaty - można dynamicznie rzucać. Myślę że dla spokojnych płynnych rzutów da radę więcej niż te 120 gram.Odnośnie komfortu rzutowego to 40 gram to trochę mało dla tej wędki,nie będzie się dobrze ładowała.Dużo zależy od stosowanej techniki. Jeśli miało by to być klasyczne jigowanie, to posłuchałbym producenta i stosował jigi 70 gramowe, podbijanie większej gramatury zmęczy kij i wędkarza.Natomiast do "szczupakowania" dużymi gumami to zakres wagowy przynęt jest szerszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Mam kij TBC73XHF (tzw. BIG Jig).Przynęty 100-120 gram lecą z niego jak z armaty - można dynamicznie rzucać. Myślę że dla spokojnych płynnych rzutów da radę więcej niż te 120 gram.Odnośnie komfortu rzutowego to 40 gram to trochę mało dla tej wędki,nie będzie się dobrze ładowała.Dużo zależy od stosowanej techniki. Jeśli miało by to być klasyczne jigowanie, to posłuchałbym producenta i stosował jigi 70 gramowe, podbijanie większej gramatury zmęczy kij i wędkarza.Natomiast do "szczupakowania" dużymi gumami to zakres wagowy przynęt jest szerszy. Chodzi mi o "szczupakowanie" a czasem klasycznego jigowania gumą 20 kilka cm na lekkiej główce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszGD Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Chodzi mi o "szczupakowanie" a czasem klasycznego jigowania gumą 20 kilka cm na lekkiej główce .Opadu gumą 20 kilka cm na lekkiej główce nie próbowałem tym kijem, ale wg mnie może być trochę za sztywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 A posiada ktoś kij na blanku 4c74hf ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) ktoś z Was używa ktoregoś z blanków poniżej i czy obsłuzy to do 200g gumy B-BP1025F-Mhttps://www.cmw-angeln.de/rutenbau/blanks/spinnblanks/rainshadow-blank-rx4-spin-lachs-meerforelle-b-bp/ https://www.cmw-angeln.de/rutenbau/blanks/spinnblanks/cmw-blank-golianos-sc-big-bait-gscbb/ Edytowane 25 Marca 2018 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Marcin ten BP to blank bardziej trollingowy pod łośka czy trotkę w morzu Ten bigBait bardziej pasuje...ugięcie takie szczupakowe, tylko widzę że to jest asymetryk i długość transportowa 191cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Po tym jak @Karol Krauze wystawił na giełdzie Talona VI+ 79H poszperałem wśród blanków i znalazłem dłuższą wersję w 2 kawałkach 86-HMF2 8'6" 2 piece (15-30 lb) (1/2-4). Posiada i użytkował ktoś wędkę na tym blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) jest też 8,6" 1pc oraz 8,0" 1 pc http://www.talon-graphite.com/vispin7.html Edytowane 27 Marca 2018 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) Po tym jak @Karol Krauze wystawił na giełdzie Talona VI+ 79H poszperałem wśród blanków i znalazłem dłuższą wersję w 2 kawałkach 86-HMF2 8'6" 2 piece (15-30 lb) (1/2-4). Posiada i użytkował ktoś wędkę na tym blanku? Ciekawe czy ktoś ma Na stronie art-rodu mają jeszcze 80xhf2 w 2 kawałkach. Bliżej mu do swimbaita, bo 2,43m a nie 2,6m jak w 86hm2, zastanawia tylko szczyt 2,8mm w 80xhf2, blank opisany do 80gr, natomiast w 79h szczyt 2,45mm a opisany do 100gr. Między bajki można wkładać fabryczny opis, bo w przypadku 79h niemal się dubluje, zastanawia jednak proporcja, trzeba by najpierw to wziąć w rękę przed zakupem i sprawdzić autentyczność opisów. http://art-rod.com/blanki/talon Edytowane 27 Marca 2018 przez Tomek88 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 jest też 8,6" 1pc oraz 8,0" 1 pc http://www.talon-graphite.com/vispin7.htmlJak już będzie grany jeden kawałek to pierwszy kij 8'6" będzie na blanku NFC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Ciekawe czy ktoś ma Na stronie art-rodu mają jeszcze 80xhf2 w 2 kawałkach. Bliżej mu do swimbaita, bo 2,43m a nie 2,6m jak w 86hm2, zastanawia tylko szczyt 2,8mm w 80xhf2, kij opisany do 80gr, natomiast w 79h szczyt 2,45mm a opisany do 100gr. Między bajki można wkładać fabryczny opis, bo w przypadku 79h niemal się dubluje, zastanawia jednak proporcja, trzeba by najpierw to wziąć w rękę przed zakupem i sprawdzić autentyczność opisów. http://art-rod.com/blanki/talonTylko boję się, że w fastach z pracą blanku może być problem. Lepsza praca będzie w M-kach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) Tylko boję się, że w fastach z pracą blanku może być problem. Lepsza praca będzie w M-kach. 79h ma dużą zbieżność, nie napisane ani "me" ani "be" apropos akcji w nazwie modelu a w opisie jako "fast" i de facto jak się okazuje to swimbaitowa charakterystyka blanku co z opisu ciężko wywnioskować. Takie rzeczy już się ocenia z dobrą suwmiarką i przyginaniem, fabryczne opisy potrafią namieszać zbytnio w głowie Edit: grubszy szczyt jeśli na stronie są adekwatne dane w 80xhf2 zapowiada raczej głębszą akcję zresztą opisany jest jako mod-fast czyli optymalnie jak dla mnie. Trzeba by sprawdzić szczyt w 86hmf2 dla porównania. Edytowane 27 Marca 2018 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 A widzial ktos moze blank pod szczuplego, pod duze gumy (tak do 150g), idealnie 8'6... tylko w wersji travel (najlepiej 4 czesci)? Ewentualnie moze byc seryjna wedka, i tak bym sobie przerobil po swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 wyjdzie teraz SG MMP2 travelspin ale tylko do 80g, i 8'0jest też 8'6 ale w dwuskładzie do 150g Mpp2 spin i cast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 wyjdzie teraz SG MMP2 travelspin ale tylko do 80g, i 8'0jest też 8'6 ale w dwuskładzie do 150g Mpp2 spin i cast 8'0 co pociagnie kolo 100g to juz mam, w 4 czesciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phantom72 Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Szukam blanku nadającego sie pod duze gumy, tak na sucho moj wybór padł na Xzoga SR G76 228 c.w. 7-40gr. lub Suzuki Suzuki RXF 20Lb 762.Jako ze jestem w tym temacie (blankow) zupełnie świezy i do tej pory uzywałem jedynie kiji seryjnych , prosiłbym o porade jaki realnie jest ciezar rzutowy kija zbudowanego na takim blanku?Prosze o porade bardziej doswiadczonych kolegow gdyz niestety ze wzgledu na spore odległosci jakie mnie dziela od najbliszej pracowni ,nie mam mozliwosci obmacac ich w realu. Edytowane 13 Listopada 2018 przez phantom72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Szukam blanku nadającego sie pod duze gumy, tak na sucho moj wybór padł na Xzoga SR G76 228 c.w. 7-40gr. lub Suzuki Suzuki RXF 20Lb 762.Jako ze jestem w tym temacie (blankow) zupełnie świezy i do tej pory uzywałem jedynie kiji seryjnych , prosiłbym o porade jaki realnie jest ciezar rzutowy kija zbudowanego na takim blanku?Prosze o porade bardziej doswiadczonych kolegow gdyz niestety ze wzgledu na spore odległosci jakie mnie dziela od najbliszej pracowni ,nie mam mozliwosci obmacac ich w realu. Blank do 40g, to nie pod duze gumy W tym watku duze gumy to raczej 80-150g i wiecej Jak szukasz blanku do 40g to zobacz sobie watek: Szczupak na lekko. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Rozglądam się nieznakomicie za blankiem pod średnie i większe swimbaity głównie softy tak realnie do obsługi 150-300gr. Typ padł na NFC SWB 809-1 50lb 10oz. (Psi LMX) oraz St. Croix 4M90HF 9'0" 1 50-80 lb. 3 - 8 oz. Jeśli chodzi o tournamenty wybór nie jest oszałamiający, bo brakuje blanku w okolicach 2,5m i 8uncji, więc ten, który podałem być może do podcięcia z dołu. Jakieś nowe alternatywy? Tak z marszu pominąłbym na początek phenixa, batsona i nawet talona, bo z dostępnych blanków nic mi nie pasuje, mega gruba średnica przy uchwycie nie przemawia do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Jak ktoś szuka kija pod gumy 50-200g to polecam M1 35lb, mam i polecam. Zamierzam też w przyszłym roku łowić nim sumy. Jeden kij i załatwia temat szczupakow. Ja go uzbroilem pod korbe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi