Skocz do zawartości

Rzut `kurczakiem`

luxuss

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam pytanie odnośnie odległości rzutów jakie osiągacie przy połowie szczupaków na muchę (nie koniecznie kurczaki, indyki ja aktualnie `łowię` na wróble B)). Chcę wiedzieć czy po zmianie sprzętu na odpowiedni i poprawie techniki rzutu dam radę osiągać satysfakcjonujące mnie dystansy (jakieś 20-30m, jak na razie rekord to ok 15m, może trochę mniej :( ).

Pozdrawiam,

Wojtek

Bo jak rzucasz niewiele dalej lub tak samo samą linką bez kurczaka to technika słaba. Jak wywalasz czły sznur sam bez muchi a z kurczakiem nie leci to sprzęt słaby. Tak mie się to widzi. Chyba że się mylę. Poprawcie mnie.

Drogi sprzęt niewiele zmienia. Chyba tylko samopoczucie.

Na 99% zamówię CD ICT #9 w FC, linka Guideline Pike series pływająca 9(może od razu zamówię też tą sink1/sink3), kołowrotek greys GRXi 9/11 albo scierre 7/8 tutaj standerus mi namieszał B) .

Greysa sobie odpuść.

Miałem dwie sztuki. #10-11 został zwrócony - zacinający się hamulec, a #8-9 działa niewiele lepiej :/

Witam,

Apropo samych odleglosci: nie nastawiaj sie od poczatku na jakies cuda. Wprawdzie kij duzo ci pomoze, podobnie jak linka. Przy w miare opanowanym double haulingu te 20m powinienes dac rade w miare regularnie pod parom warunkami jak nie za silny wiatr, muchy bardziej na syntetykach, dobrze ulozony running ( nie placzacy sie o trawy, nie lezacy caly w wodzie tylko ulozony w petle).

30 metrow to juz w wiekszosci wypadkow cala linka, wystajaca przed przelotke szczytowa. Niewiele osob to potrafi. Ja sam widze takich dosc rzadko, szczegolnie z duzymi muchami.

Bujo

Muchy jak na razie do 14 cm 100% syntetyki. Technikę mam na pewno słabą, ponieważ dopiero się uczę. Rzucam z muchą czy też samą linką na jakieś 12m (15 też się zdarza, ale nie są to powtarzalne rzuty). Technika się z czasem poprawi (oby), a z nowym sprzętem za ten czas się obeznam. Robinson w klasie 6/7 za 110 zł to chyba nie najlepszy sprzęt do tej metody (ale jak sie nie ma co się lubi to trzeba przez jakiś czas przeboleć i chociaż na `sucho` ćwiczyć d haul`a).

Muchy jak na razie do 14 cm 100% syntetyki. Technikę mam na pewno słabą, ponieważ dopiero się uczę. Rzucam z muchą czy też samą linką na jakieś 12m (15 też się zdarza, ale nie są to powtarzalne rzuty). Technika się z czasem poprawi (oby), a z nowym sprzętem za ten czas się obeznam. Robinson w klasie 6/7 za 110 zł to chyba nie najlepszy sprzęt do tej metody (ale jak sie nie ma co się lubi to trzeba przez jakiś czas przeboleć i chociaż na `sucho` ćwiczyć d haul`a).

Znalazles juz kogos do pomocy? Bez tego tylko bedziesz nabieral zlych nawykow.

Bujo

Chętnie skorzystam z pomocy. Niestety wolną sobotę pewnie będę miał dopiero w czerwcu, a nie chcę nikomu dupy zawracać w niedzielę (dzień święty święcić, a nie tracić nerwy na żółtodzioba). Tak czy inaczej jak już będę wiedział kiedy mam wolne to się odezwę, może jakoś termin nam obu będzie pasował.

• 5 tygodni później...

Witam Wszystkich

Łowię na muchę już ładne parę lat, do tej pory używałem tylko lekkiego sprzętu najczęściej w klasie 5.

Na dniach prawdopodobnie zakupię nieco cięższy sprzęt w klasie 9 z myślą o szczupakach właśnie i tu rodzi się pytanie: czy rzeczywiście wszystkie nawyki ze sprzętu lekkiego czyli mi.in metoda zegarowa 11/13 nijak mają się do rzutów wielkimi muchami i ciężkim sprzętem?

Double haul mamy opanowany(przynajmniej na lekkim sprzęcie), ale zastanawia mnie fakt,że wszystkie źródła/artykuły o łowieniu cięższym sprzętem zalecają maksymalne wychylenie wędziska za siebie (wędka z pozycji równoległej do podłoża)- jak stosując tę metodą sznur ma naładować wędzisko podczas wymachu do tyłu?

Wszelkie uwagi mile widziane, niestety w moich stronach nie ma chyba żadnego muszkarza stosującego ciężką artylerię, także wszystkiego będę musiał uczyć się na własną rękę..

Pzdr

Cześć Komanczu-spróbuj najpierw lekkim zestawem(6-7),a cięzki weż na próbę na wielogodzinne łowienie.Potem kup-lub nie -po ocenie stanu nadgarstka.Moim zdaniem doktryna 9 AFTM,jest w wielu sytuacjach grubo przesadzona.Twoje przyzwyczajenia będą z pewnościa przydatne-łowienie szczupaka na muchę nie jest odrębną,unikalną metodą.To po prostu łowienie dużych ryb w wodzie stojacej,co nie jest niczym wyjątkowym.Nie jest niezbędnym wykonywanie ekstremalnie długich rzutów przez cały okres połowu-to nie powinien być cel sam w sobie.Pozdrawiam-Bugajski