Skocz do zawartości

Zakładka edukacyjna

Rekomendowane odpowiedzi

Jak od dawien dawna widać, bardzo potrzebna portalowi jest zakładka edukacyjna. Jestem przerażony - co nie znaczy zaskoczony rozmiarami prymitywnego, umysłowego matriksu, wspólnego o dziwo wszystkim nieomal uczestnikom. Wyraźnie widać, że pod płaszczykiem krzewienia nowoczesnego spojrzenia na wędkarstwo i jego problemy, w jego cieniu, kryje się elementarna niewiedza, tradycyjne zabobony i zwykła ciemnota. Cechy z którymi podobno staramy się walczyć..

Nikt z zewnątrz, przynajmniej ci do których się kiedyś zwracałem o jakąś formę udziału tutaj, kategorycznie rnie chciał.. :rolleyes:

Założyliśmy tutaj formę getta dla oszołomów. Ze społecznymi strażnikami. Jednak w  ten sposób nie zdobywa się prestiżu, renomy ani posłuchu. Narracja na wynos jest całkowicie do doopy..

• Like 2

Obawiam się, że skończysz jak Napoleon. I więcej w tym stwierdzeniu smutku niż satysfakcji.

Za zaoszczędzone pieniądze na zakupach w Ch... kupiłem niekiepską brandy. Wieczorem chętnie przy lampce trunku poczytam radosną twórczość forumowiczów.

Wątek dodany do obserwowanych.

• Like 4

Witam

Widzę, że i Ty zaliczasz się do grona tych co preferują "...prymitywnego, umysłowego matriksu, ... zwykła ciemnota" bo jesteś na tym forum. A po ilości postów, należy sądzić, że zakładając nowy wątek starasz się je powiększyć. W tytule jest zakładka edukacyjna, w pierwszym poście nie ma nic o formak i założeniach edukacji, tylko obrażanie forumowiczów i podgrzewanie dyskusji /atmosfery/ swojego wątku.

pozdrawiam Andrzej G.

• Like 2

Pomysł jest dobry. Kilkukrotnie przewijał się w wątkach tu na forum. Ważne jest tylko w jakim duchu byłby prowadzony taki wątek i czy prowadzącym starczyłoby obiektywizmu. Jeżeli miałby być postrzegany jako kolejna tuba propagandowa którejś ze stron to nie ma to sensu.

Pewnie najłatwiej i względnie bezdyskusyjnie byłoby przygotować to w formie suchych faktów i dokumentów regulujących wędkarstwo w Polsce. Druga część i tu zapewne uaktywniliby się przeciwnicy, mogłaby być prowadzona w formule: jaki jest stan obecny i dlaczego natychmiast trzeba dążyć do zmian.

Generalnie w tej tematyce nie widzę: ciemnoty i zabobonu tylko bardziej bunt zniesmaczonego stagnacją ludu i gdzieniegdzie kaganek oświaty niesiony przez tych, którym starcza odwagi i siły by walczyć z prl-owską bestią w jej własnym, trudnym środowisku ;)

Edytowane przez Spinbob

Większość członków PZW nie myśli o edukacji, tylko o tym, żeby było gdzie powędkować i złowić jakąś rybkę. Dlaczego tworzy się tyle spółek wędkarskich z swoimi stawami ?. Dlaczego na zebrania kół przychodzi kilkoro członków.? Gdzie jest młode pokolenie, twierdzi się, że PZW jest skostniałą instytucją ale tylko się dyskutuje a konkretnych działań nie widać.

pozdrawiam Andrzej G.

Kolego @ag53 czy twój post coś wnosi do rozmowy? Tak jak i mój teraz - nic poza uszczypliwością. W kilku działach jb możesz pisać do woli a żaden post nie przybędzie tak to działa. Za ilość postów nagród nie ma....

Dlatego stwierdziłem, że wątek jest założony tylko po to aby podgrzać atmosferę.

@SOB założył ten temat w związku z zamknięciem innego ( tak myślę).

Wątek edukacyjny napewno by się przydał . Tylko ciężko sprecyzować na jakich zasadach ma to działać?

Skoro niedoinformowani ( tu bez obrazy dla nikogo) i tak wiedzą lepiej ( np wynagrodzenia działaczy kół).

Jeżeli ktoś nie będzie chciał! zrozumieć to żadne argumenty do niego nie trafią . Więc każdy tego typu temat jest skazany na porażkę niestety.... :-(

• Like 1

Pomysł masz, a jak to chcesz rozwiązać? Tu chyba Ci weny zabrakło...

To może najpierw żłobek, przedszkole i pewnie ośmioletnia podstawówka itd itp etc...

Świadectwo Ty wystawisz?

Sorze Sławku Oppeln Bronikowski.

Edytowane przez Pietruk

Podziwiam Sławka, że ma jeszcze siłę i chęć pisać i nauczać (ot, twardy charakter z niego). :lol:

@SOB założył ten temat w związku z zamknięciem innego ( tak myślę).
Wątek edukacyjny na pewno by się przydał . Tylko ciężko sprecyzować na jakich zasadach ma to działać?
Skoro niedoinformowani ( tu bez obrazy dla nikogo) i tak wiedzą lepiej ( np wynagrodzenia działaczy kół).
Jeżeli ktoś nie będzie chciał! zrozumieć to żadne argumenty do niego nie trafią . Więc każdy tego typu temat jest skazany na porażkę niestety.... :-(

Przemo, bardzo dobre podsumowanie. :D

Miejmy nadzieję, że wątek choć odrobinę uzmysłowi jak wiele jeszcze trzeba zrobić by było lepiej i by to zrozumieli współbracia kijaszkowi.
Niemniej, ja już tylko na czytaniu tutaj poprzestanę, szkoda zdrowia. :lol:

@pietruk zaznacz drugi i trzeci akapit "...." bo to wygląda jakbyś nie złapał sensu tematu.

Dwuznacznie można to odebrać tak jak jest teraz.

Albo @sob tytuł na " zakładka edu-info".

Sens :blink:  - masz na myśli ten ledwo przyswajalny bełkot autora, który obecnie ma wątek w pobliżu swoich czterech tylnych liter?

Kolejne mrzonki... tu bym podał nazwisko, ale autor niestety nie dorasta mu do pięt w swoich urojonych maglinach literackich na tym forum....

Jak Polak nie będzie chciał, to go nie nauczysz - a taki nasz narodowy niestety charakter, że wiem wszystko lepiej niż inni. 

Jak to w jakimś kabarecie aktor po namyśle burknął - "Bez sensu..."

Tandeta to jeden jedyny synonim na określenie polskiego wędkarstwa.. i zarazem jego wizytówka.. :) 

To co dzieje się ze stowarzyszeniem, to co stało się z nielicznymi towarzystwami wędkarskimi, z naszymi obyczajami, z paranoicznie definiowanym c&r, tudzież żenująca tabloidyzacja wiedzy oraz światopoglądów, dyskwalifikują nas jak środowisko ludzi rozumnych..

Freblówki pilnie potrzeba.. :)  

No dobrze, to już wiemy, że ciemnogród, oszołomy, getto, tandeta, obyczaje upadłe, pobudki niskie. Jako człek nierozumny wszedłem do zakładki edukacyjnej nieśmiało licząc na zajęcie się mną przez światłego założyciela wątku. Wypiwszy napar z ostropestu doznałem katharsis i obiecałem sobie, że dam się od nowa ulepić jak ludzika z plasteliny. I tylko nie wiem czy już się zaczęło...? 

• Like 5

Sławku drogi, Mefistofelesie, :) 

spotkaj Twarz Innego... znajdź ukojenie w etyce Emmanuela Levinasa, tam pojęcie Drugiego, Innego wykracza poza, Ja i poza Ty. W doświadczeniu Twarzy jest istota tego co poza mną i Tobą... tam jest odpowiedź... tam w oczach Innego jest ten heiddegerowski prześwit... 

Ehhh... potrzeba nie freblówki ino zrozumienia. 

Pasek w zasadzie dla wyedukowania stawiasz przed rozum... i czucie. Błędnie moim zdaniem. 

• Like 4

Sławku rozumiem. Czytam wpisy zacietrzewionych, zrzucających na wszystkich wokoło winę ( na rybaków, kłusowników, trucicieli etc.), nie widzących, że w naszym światku sami robimy "krecią robotę" wodom i rybostanowi. Widzę filmy kręcone przez młodych ludzi w żółtych piłkarskich Nike'ach wyłuszczających niuanse sprzętowe i tajniki połowów przy akompaniamencie techniawkowej muzyki. Czytam wpisy na jerku, w których wspomina się o połowie suma na żywe przynęty i zarazem gani się krytykujących. Coraz mniej czytam wpisów Twórców tego portalu, bo prawie nic nie piszą. Przepraszam, zapędziłem się, czytam o kolejnej inicjatywie w postaci "street fishingu". Czy TO jest sedno polskiego spinningu? O rozprzestrzeniającym się hejcie jak średniowieczna dżuma nie wspomnę. Takie czasy. 

Tak po przyjacielsku, podaj receptę jak uleczyć "raka" jaki toczy środowisko wędkarskie? Bo na razie tylko krytykujesz. Chętnie wysłucham i w miarę możliwości się dostosuję.

• Like 2

Jak od dawien dawna widać, bardzo potrzebna portalowi jest zakładka edukacyjna. Jestem przerażony - co nie znaczy zaskoczony rozmiarami prymitywnego, umysłowego matriksu, wspólnego o dziwo wszystkim nieomal uczestnikom. Wyraźnie widać, że pod płaszczykiem krzewienia nowoczesnego spojrzenia na wędkarstwo i jego problemy, w jego cieniu, kryje się elementarna niewiedza, tradycyjne zabobony i zwykła ciemnota. Cechy z którymi podobno staramy się walczyć..

Nikt z zewnątrz, przynajmniej ci do których się kiedyś zwracałem o jakąś formę udziału tutaj, kategorycznie rnie chciał.. :rolleyes:

Założyliśmy tutaj formę getta dla oszołomów. Ze społecznymi strażnikami. Jednak w  ten sposób nie zdobywa się prestiżu, renomy ani posłuchu. Narracja na wynos jest całkowicie do doopy..

Witam

Jak długo ten niby erudyta będzie jeszcze obrażał normalnych ludzi??

Panowie moderatorzy - jesteście społecznymi strażnikami bandy oszołomów.

Pasuje Wam taka rola?

Pozdrawiam - Romek

Taka jest nasza rola, Kolego Romku. Czy pasuje nam? Podjęliśmy się jej i nie wybrzydzamy, przyjmujemy na klatę Twoje oburzenie.  :)

Więcej luzu Romanie, dystans do świata, jego obywateli i do siebie, daje komfort bytu. Uśmiechnij się, pojedź na ryby z kumplami, odpocznij.  ;)

Tak długo jak żenujące środowisko wpisy i popisy, tolerowane i wspierane pod przykrywką szacunku dla regulaminu przeważają na forum - mam zajęcie.. :) 

Jak zresztą można obrazić ostentacyjny brak właściwości ? Jak nie obrazić janusza z wędką, skoro sam jest chodzącą ludzką obrazą ? Z większości nie wynika normalność - skąd ten pomysł ?

No to zainstalujmy zakładkę słownik zamiast freblówki, skoro nauczanie początkowe obraża.. Od najprostszych pojęć, terminów do zasad funkcjonowania dobrowolnych organizacji w społeczeństwie - no z tym to chyba przegiąłem. Zbyt zawiłe.. :)