platynowłosy Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Witam Panowie Sprawa ma się tak. Mam stężony atraktor czosnkowy w płynie (kupiony od Kolegów karpiarzy). Będę go używał do podkręcania gum okoniowych na wiosnę i na jesieni (zimna woda).Pytanie:Czym rozcieńczać atraktor? Potem wleję go do butelki z atomizerem, i heja...a) woda olej rybnyc) coś innego?To pierwsze pytanie.A drugieCzy można do torebki strunowej z gumami wlać taki rozcieńczony atraktor (oczywiście nie w ilości, coby gumy tam pływały, tylko były zwilżone)?Jeżeli tak robicie, to jakiego płynu u.żywacie? PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Alek, wlać można ale odparuje.Lepiej marynuj w słoiku.Co do rozcięczalnika to najlepiej dodać główny składnik tego atraktora. Olej rybny upośledzi zapach.Jeżeli jest to tłuste daj oleju rzepakowego lub dawaj stężony w małych ilościach, a potem gumy w szczelne opakowanie. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Akurat czosnkowego nie miałem, ale pozostałości po przynętach czyli"płyny" (Gulp Alive Berkley),skutecznie rozcieńczałem tranem i oliwką.Wyszedł niezły atraktor - sprey. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadda Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Ja używam oleju halibutowego bez żadnych dodatków. Dzięki niemu nie przyzerowałem w Miejskich Łowach na Motławie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kochamryby Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Witam Panowie Sprawa ma się tak. Mam stężony atraktor czosnkowy w płynie (kupiony od Kolegów karpiarzy). Będę go używał do podkręcania gum okoniowych na wiosnę i na jesieni (zimna woda).Pytanie:Czym rozcieńczać atraktor? Potem wleję go do butelki z atomizerem, i heja...a) woda olej rybnyc) coś innego?To pierwsze pytanie.A drugieCzy można do torebki strunowej z gumami wlać taki rozcieńczony atraktor (oczywiście nie w ilości, coby gumy tam pływały, tylko były zwilżone)?Jeżeli tak robicie, to jakiego płynu u.żywacie? PozdrawiamAlekCzęsto tak robię z atraktorami i gumami, dodaję odrobinę np krewetkowego śmierdziela ale wydaje mi się że lepiej działąją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Ja używam oleju halibutowego bez żadnych dodatków. Dzięki niemu nie przyzerowałem w Miejskich Łowach na Motławie... Podobnie Gumy plywaja u mnie w opakowaniu zalane tym olejem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jako emerytowany karpiarz napiszę tyle - jeżeli chcesz rozcieńczać, to zrób to glikolem propylenowym. W zimnej wodzie silny zapach może płoszyć ryby. Latem trzeba smrodzić mocniej, więcej. Polecam zapachy ośmiornicy - squid/octopus. Uniwersalny jest anyżJeżeli chcesz uzyskać smar- zakup wazelinę czystą i dodaj aromatJeżeli chcesz skuteczniej utrzymać zapach na gumie, to musisz podziabać ją nieco czymś ostrym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Panowie Nie spodziewałem się, że moje pytania dadzą taki odzew. Dziękuję.Wnioski:1) Słoik, mniej torebka strunowa, ale też może być.2) Olej rzepakowy, tran, oliwka rozcieńczanie3) Olej halibutowy4) Olej krewetkowy5) Glikol propylenowy do rozcieńczania.... Co do tego ostatniego, mam pytanie..ilość rozpuszczalnika, tak na oko? PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 To zależy od tego co masz - aromatu i tego co chcesz uzyskać. Generalnie do wszelkich zalewajek 1 cz. aromatu i 20 cz. bazy. Nie wiem jaki masz aromat, moje uwagi odnoszą się do karpiowych specyfików, które dozuje się w proporcji ok 10ml na 1kg ciasta na kulki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 To zależy od tego co masz - aromatu i tego co chcesz uzyskać. Generalnie do wszelkich zalewajek 1 cz. aromatu i 20 cz. bazy. Nie wiem jaki masz aromat, moje uwagi odnoszą się do karpiowych specyfików, które dozuje się w proporcji ok 10ml na 1kg ciasta na kulki.Mam dużo gum okoniowych. Widziałem co się dzieje, kiedy łowi dwóch, jeden ma na haku tylko gumę, a drugi taką samą gumę posprayowaną atraktorem CZOSNKOWYM.I nie odpuszczę.Aczkolwiek rozmowy z Kolegami zaskutkowały chęcią spróbowania np :oleju halibutowego, lub krewetkowego (szkiery). PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi