Skocz do zawartości

Atraktor czosnkowy, i nie tylko

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Sprawa ma się tak. 

Mam stężony atraktor czosnkowy w płynie (kupiony od Kolegów karpiarzy). Będę go używał do podkręcania gum okoniowych na wiosnę i na jesieni (zimna woda).

Pytanie:

Czym rozcieńczać atraktor? Potem wleję go do butelki z atomizerem, i heja...

a) woda

B) olej rybny

c) coś innego?

To pierwsze pytanie.

A drugie

Czy można do torebki strunowej z gumami wlać taki rozcieńczony atraktor (oczywiście nie w ilości, coby gumy tam pływały, tylko były zwilżone)?

Jeżeli tak robicie, to jakiego płynu u.żywacie?

Pozdrawiam

Alek

Alek, wlać można ale odparuje.

Lepiej marynuj w słoiku.

Co do rozcięczalnika to najlepiej dodać główny składnik tego atraktora. Olej rybny upośledzi zapach.

Jeżeli jest to tłuste daj oleju rzepakowego lub dawaj stężony w małych ilościach, a potem gumy w szczelne opakowanie.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Witam Panowie

Sprawa ma się tak. 

Mam stężony atraktor czosnkowy w płynie (kupiony od Kolegów karpiarzy). Będę go używał do podkręcania gum okoniowych na wiosnę i na jesieni (zimna woda).

Pytanie:

Czym rozcieńczać atraktor? Potem wleję go do butelki z atomizerem, i heja...

a) woda

B) olej rybny

c) coś innego?

To pierwsze pytanie.

A drugie

Czy można do torebki strunowej z gumami wlać taki rozcieńczony atraktor (oczywiście nie w ilości, coby gumy tam pływały, tylko były zwilżone)?

Jeżeli tak robicie, to jakiego płynu u.żywacie?

Pozdrawiam

Alek

Często tak robię z atraktorami i gumami, dodaję odrobinę np krewetkowego śmierdziela ale wydaje mi się że lepiej działąją.

• Like 1

Jako emerytowany karpiarz napiszę tyle - jeżeli chcesz rozcieńczać, to zrób to glikolem propylenowym. W zimnej wodzie silny zapach może płoszyć ryby. Latem trzeba smrodzić mocniej, więcej. Polecam zapachy ośmiornicy - squid/octopus. Uniwersalny jest anyż

Jeżeli chcesz uzyskać smar- zakup wazelinę czystą i dodaj aromat

Jeżeli chcesz skuteczniej utrzymać zapach na gumie, to musisz podziabać ją nieco czymś ostrym.

• Like 1

Panowie

Nie spodziewałem się, że moje pytania dadzą taki odzew. Dziękuję.

Wnioski:

1) Słoik, mniej torebka strunowa, ale też może być.

2) Olej rzepakowy, tran, oliwka rozcieńczanie

3) Olej halibutowy

4) Olej krewetkowy

5) Glikol propylenowy do rozcieńczania....

Co do tego ostatniego, mam pytanie..ilość rozpuszczalnika, tak na oko? 

Pozdrawiam

Alek

To zależy od tego co masz - aromatu i tego co chcesz uzyskać. Generalnie do wszelkich zalewajek 1 cz. aromatu i 20 cz. bazy. Nie wiem jaki masz aromat, moje uwagi odnoszą się do karpiowych specyfików, które dozuje się w proporcji ok 10ml na 1kg ciasta na kulki.

• Like 1

To zależy od tego co masz - aromatu i tego co chcesz uzyskać. Generalnie do wszelkich zalewajek 1 cz. aromatu i 20 cz. bazy. Nie wiem jaki masz aromat, moje uwagi odnoszą się do karpiowych specyfików, które dozuje się w proporcji ok 10ml na 1kg ciasta na kulki.

Mam dużo gum okoniowych. Widziałem co się dzieje, kiedy łowi dwóch, jeden ma na haku tylko gumę, a drugi taką samą gumę posprayowaną atraktorem CZOSNKOWYM.

I nie odpuszczę.

Aczkolwiek rozmowy z Kolegami zaskutkowały chęcią spróbowania np :oleju halibutowego, lub krewetkowego (szkiery).

Pozdrawiam

Alek