Skocz do zawartości
  • 0

Nad wodą, ile przynęt zostawiacie.

Gość White-fish

Pytanie

Gość White-fish

Po wczorajszej wyprawie nad Liwiec (okolice Wyszkowa) jestem l?źejszy miedzy innymi o nowiutkiego X-Rap'a. Ciekawy jestem ile przynęt w ciągu jednej wyprawy wam ginie w wodzie.

Mi gł?łwnie ubywa wobler?łw, pomimo plecionki 15lb nie jestem zawsze w stanie wyciągnąć przynęty z wody. W obrot?łwkach, wahadł?łwkach czy gumach najczęściej rozginam haki, a woblerach nie zawsze ten spos?łb działa.

Jakie są wasze straty? Mo?źe jakieś sposoby?

P.S --> Wiem, wiem ?źe nie ma nic za darmo ;)

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja zdecydowanie najwięcej urywam RH. Ostatnie 3 wypady na bolki to urwane stadko RH 8, 10 i 12 z czego dwunastka w trzecim rzucie. W poprzednim sezonie poszło ich z 15. Niestety ale chyba przestane na nie łapać bo stracę nerwy...

Ostatnio zakupiłem odczepiacz vfree, pojechałem na pstrągi i zwr?łcił mi sie po godzinie łowienia a i bez strasu mogłem rzucać gdzie chciałem bez obawy czy dojdę odczepić :D

pozdrawiam

• 0
Gość White-fish

O jej :o czyli nie tylko ja zostawiam fantastik-plastik w wodzie :mellow: trochę wątek poszedł do przodu a ja w tyle. Ja te?ź zakupię tego V-FREE i zobaczymy czy się zwr?łci <_< choć na razie na ryby nie ma czasu :angry:

• 0

Mnie najbardziej boli gdy zostawie woblera w wodzie(woblery)sprawdzenie węzła po cię?źkim zaczepie oraz końc?łwki linki to u mnie obowiązkowo.Zaczołem stosować v free,straty sporo mniejsze.Ostatnio zastanawiam się nad kupnem maski i rurki do nurkowania,jak woda cieplejsza to z ciekawości czemu nie :unsure: kilka razy nurkowałem na znajomej rzeczce po wobki trzymając ręką linkę coby mieć jakieś naprowadzanie,do miłych rzeczy to nie nale?źało,szczeg?łlnie obmacywanie jakiś korzeni i zatopionych drzew.A jak na razie to około st?łwki zostało w wodzie nie licząc przypon?łw.Szkoda ?źe v free nie działa na dalsze odległości :( w naszej metodzie łowienia trzeba przywyknąć do jakiś strat i tylę <_<

Nie polecam nurkowania i grzebania łapami pod wodą, jeśli się zapniesz o własną kotwiczkę, kt?łrą wbijesz po kolanko wierz mi, nie jest łatwo się od niej uwolnić. Na mniejsze rzeczki polecam odczepiacz grom, stosuję go przy rzucaniu za pstrągiem , jest naprawdę dobry.

• 0
Gość White-fish

Ja przy okazji wciągania młodszego brata w wędkarstwo straciłem 3 paproszki, 3 haki i 3 cię?źarki.

W zamian woda dała bratu mo?źliwość zobaczenia okonia 30 cm w akcji, niestety przy brzegu pomachał młodemu ogonem, nie chciał dać się dotknąć.

Okoń feat. Adept jeden do zera.

• 0

W tym roku mam małe straty a bilans to chyba mi na plus wychodzi :D.

Woda niska to znajduję na korzeniach i innych śmieciach to co inni pozostawiali. Dzisiaj jeden wobler, we Wrocławiu dwa salmiaki, na zlocie jeden wobler i jakaś guma. Tak dobrego roku jeszcze nie miałem :D choć wolę nie chwalić dnia przed zachodem słońca.

• 0

daj spokoj - masz sprawdzone rozwiazania typu GROM czy V-FREE. szkoda kasy na zabawy. co prawda tego typu rozwiazania byly juz proponowane w ksiazkach sprzed 20-30 lat ale obecne rozwiazania sa lepsze... - choc niestety lapia za kretlik - sporadycznie agrafke...

• 0

A u?źywał ktoś tego?

http://allegro.pl/kanada-uwalniacz-odczepiacz-przynety-spinn ingowe-i1751493563.html

Niby rozwiązuje problem łapania za krętlik, ale sam nie wiem co o tym myśleć.

dwoch moich znajomych kiedys tego uzywalo ale nie byli zadowoleni. troche za lekki. i niestety w kilku przypadkach zdarzylo sie ze wylamal ster.. :(

• 0

Abstrahując od u?źywania tych czy innych odczepiaczy...

Na pytanie Nad wodą, ile przynęt zostawiacie. odpowiem, ?źe zdarzyło mi się nie raz, nie dwa urwać mniej przynęt ni?ź zaniosłem nad wodę, natomiast nigdy nie urwałem więcej ni?ź miałem... <_<