Skocz do zawartości
  • 0

Nad wodą, ile przynęt zostawiacie.

Gość White-fish

Pytanie

Gość White-fish

Po wczorajszej wyprawie nad Liwiec (okolice Wyszkowa) jestem l?źejszy miedzy innymi o nowiutkiego X-Rap'a. Ciekawy jestem ile przynęt w ciągu jednej wyprawy wam ginie w wodzie.

Mi gł?łwnie ubywa wobler?łw, pomimo plecionki 15lb nie jestem zawsze w stanie wyciągnąć przynęty z wody. W obrot?łwkach, wahadł?łwkach czy gumach najczęściej rozginam haki, a woblerach nie zawsze ten spos?łb działa.

Jakie są wasze straty? Mo?źe jakieś sposoby?

P.S --> Wiem, wiem ?źe nie ma nic za darmo ;)

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No ja te?ź jestem zadowolony z v-free z tym, ?źe trzeba kontrolować stan przygięcia szprychy w miejscu, w kt?łrym łapie za agrafki bo zbyt szerokie kolanko nie łapie za agrafki.

R?łwnie?ź zostawiałem ju?ź jednego w wodzie ale chciałem poruszyć taką kwestię - czasem gdy jest mocny i twardy zaczep na mocnym zestawie i gdy mocno ciągnę linkę od odczepiacza to mam stracha, ?źe to nagle puści, wystrzeli z wody i trafi mnie np. w głowę ... :wacko:

• 0

R?łwnie?ź zostawiałem ju?ź jednego w wodzie ale chciałem poruszyć taką kwestię - czasem gdy jest mocny i twardy zaczep na mocnym zestawie i gdy mocno ciągnę linkę od odczepiacza to mam stracha, ?źe to nagle puści, wystrzeli z wody i trafi mnie np. w głowę ... :wacko:

Ni ma się co bać, w przypadku odczepiaczy, prze?źywalność trafionych oscyluje w okolicach 100%... :lol:

• 0

Ni ma się co bać, w przypadku odczepiaczy, prze?źywalność trafionych oscyluje w okolicach 100%... :lol:

Hahaha, a co z inwalidami

• 0

A u?źywał ktoś tego?

http://allegro.pl/kanada-uwalniacz-odczepiacz-przynety-spinn ingowe-i1751493563.html

Niby rozwiązuje problem łapania za krętlik, ale sam nie wiem co o tym myśleć.

Daj spok?łj. Mam taki - le?źy nie u?źywany. Jest za lekki, na płynącej wodzie prawie nie mo?źna go opuścić do przynęty.Jak chcesz, to ci odsprzedam za p?łł ceny. Lekko mu ruda gdzie niegdzie wyszła, ale poza tym OK (za te pieniądze to mogli go zrobić z jakiejś nierdzewki).

• 0

daj spokoj - masz sprawdzone rozwiazania typu GROM czy V-FREE. szkoda kasy na zabawy. co prawda tego typu rozwiazania byly juz proponowane w ksiazkach sprzed 20-30 lat ale obecne rozwiazania sa lepsze... - choc niestety lapia za kretlik - sporadycznie agrafke...

No nie zupełnie nowe jest lepsze.

Tego zalinkoanego nie miałem w ręku jednak mam sw?łj

zrobiony na wz?łr tego ze wspomnianych ksąią?źek

i dla woblerow jego skuteczność to bez mała 99%

czego nie zapewnia ?źaden inny wyczepiacz chocia?źby

ze względu na to, ze chwyta za krętlik kt?łry

poprostu sie urywa.

Inną sprawą jest środowisko w kt?łrym go stosujemy i tu pewnie

będą podzialy na skuteczniejsze i zupełnie nie skuteczne wyczepiacze o czym warto pamiętać przy doborze.

ps. U?źywam trzech r?ł?źnych wyczepiaczy co pozwala na zwiększenie szans przy zaczepie na odzyskanie przynęty i tak szczerze to v-fre u mnie jest dopiero na 3 miejscu a wspomniany krą?źek jednak na 1...

• 0

daj spokoj - masz sprawdzone rozwiazania typu GROM czy V-FREE. szkoda kasy na zabawy. co prawda tego typu rozwiazania byly juz proponowane w ksiazkach sprzed 20-30 lat ale obecne rozwiazania sa lepsze... - choc niestety lapia za kretlik - sporadycznie agrafke...

poprostu sie urywa.

będą podzialy na skuteczniejsze i zupełnie nie skuteczne wyczepiacze o czym warto pamiętać przy doborze.

ps. U?źywam trzech r?ł?źnych wyczepiaczy co pozwala na zwiększenie szans przy zaczepie na odzyskanie przynęty i tak szczerze to v-fre u mnie jest dopiero na 3 miejscu a wspomniany krą?źek jednak na 1...

A m?łgłbyś wstawić fotkę tego skutecznego ? :D

• 0

Bozia mnie jakoś chyba przedwczoraj pokarała :wacko: jeden gość obok coś tam machał,?źe niby spinningiem i pooooleciało,cicho się zaśmiałem,pomyslałem o jego skręconej ?źyłce.Minęło ze dwie godzinki i ju?ź się nie śmiałem ,pooooleciało ,nowiuśki Rattlinek :( :blush:nie smiej się dziadku,plećka 15 lbs nie pomogła,pękł przypon z FC ,o producencie pomyślałem i nieomieszkałem mruknąć pod nosem ,bardzo przyjacielsko ?<?&$>/@%# <_< a ja u?źywam GROMA i do tego w części killer?łw mam osłabione kotwice,albo k?łłeczka osłabione

• 0

Po wczorajszej wyprawie nad Liwiec (okolice Wyszkowa) ;)

Nie chce mi się szukać linka, ale Liwiec jest koleiny rok wyłączony z wędkowania w Okręgu Siedleckim. PSR Siedlce du?źo swojego czasu spędza szukając wędkarzy i wędkarzy nad tą właśnie wodą.

Co do zostawiania w wodzie i nad wodą to ja ostatnio 2 pudełka much zostawiłem. W samej wodzie to ju?ź bardzo mało zostawiam, raz ?źe zestawy zazwyczaj mam solidne a dwa na nieznanej wodzie u?źywam zazwyczaj delikatniejszych hak?łw\kotwic kt?łre daję radę daną linką rozgiąć.

• 0

poprostu sie urywa.

To mo?źe napisz jakich wyczepiaczy u?źywasz w konkretnych (jakich?) warunkach i dlaczego akurat te są skuteczniejsze?

pozdrowienia:

Sławek

• 0

To mo?źe napisz jakich wyczepiaczy u?źywasz w konkretnych (jakich?) warunkach i dlaczego akurat te są skuteczniejsze?

pozdrowienia:

Sławek

Tam gdzie ja widłami inny szuflą i chyba nie ma sensu opisywać kt?łrym gdzie i o kt?łrej godzinie.

Napisałem, ze uzywam trzech r?łznych bo r?ł?źne bywają sytuacje i nie zawsze jednym się to obskoczy.

Polecam od kolegi Sawala sprawdza się bardzo dobrze w rzekach,

krą?źek znajdziecie w wielu ksą?źkach i z nich śmiało się wzorować mo?źna a trzeci wybijak z łańcuszkami.

• 0

Cześć

Kilka dni temu wstawiałem fotki wyczepiacza przynęt, trochę źle go olinowałem. Dzisiaj ju?ź mam nadzieję poprawnie. W pierwszej akcji uratował mi dwie przynęty, miałem farta. Raczej nieświadomie zbiłem nim przynętę z zaczepu i uwolniłem.

Wczoraj będąc na łodzi mam zaczep na DT14. Po kr?łtkiej akcji wobler odzyskał wolność. Sprzęt polecił mi Kolega z forum - Dzięki. Działa... :D

Bardzo precyzyjnie wykonany z szerokim spektrum działania tak wnoszę z opisu do kt?łrego w końcu dotarłem.

Kilka fotek z wczorajszej akcji ratowniczej...

Mam nadzieję, ?źe więcej blaszek Pan?łw Nadrowskiego, Szczęsnego i Igora Olejnika nie będę zostawiał na dnie moich łowisk. Bardzo to boli i czyści portfel... :wacko:

Sprzęt dostępny w necie...

http://img225.imageshack.us/img225/6671/38399363.jpg

http://img840.imageshack.us/img840/2084/37364132.jpg

http://img710.imageshack.us/img710/6568/49941678.jpg

http://img109.imageshack.us/img109/9151/23639148.jpg

http://img831.imageshack.us/img831/6393/12800702.jpg

http://img638.imageshack.us/img638/6483/45780647.jpg

http://img15.imageshack.us/img15/6840/68245107.jpg

• 0

Dla Kolegi @lesiewicz:

zahar.t@o2.pl

Co do skuteczności na rzekach nie mam pojęcia. Przyrząd mam kilka dni i jak na razie uczę się jego obsługiwać.

Kupiłem dwa, sobie i kumplowi. M?łj ju?ź pracuje.

U mnie na siebie zarobił - ... :mellow:

PS

Spadam na ł?łdkę, mam go w plecaku... B)

• 0

Plątaninka wynika z r?łwnoczesnego podciągania całości zestawu bez wybierania osobno linki i sznura. Chciałbym widzieć jak Ty sobie radzisz ze swoim sprzętem w podobnej sytuacji. Chętnie przyjmę dobrą radę. Jak dla mnie to i tak pełen sukces - przynęta odzyskana a kilka metr?łw plećki i tak podlega wymianie co jakiś czas przy tak naje?źonym dnie...

Ceny Ci nie podam, pytaj dystrybutora. Była zachęcająca i mieściła się w wartości dw?łch przynęt spod znaku Salmo...

Wa?źne, ?źe nie zostawiam przynęt na łowisku, reszta to technika opanowania sprzętu i praktyka.

Dalej szukam info od Koleg?łw stosujących serFer-a na rzekach o silnym prądzie...

Pozdrawiam