Skocz do zawartości
  • 0

Światło UV a przynęty i ryby

Frogerset

Pytanie

Dziś wpadła mi w ręce latareczka za kilka złotych emitująca światło UV(podobno to ten rodzaj światła) koloru intensywnie fioletowego. Po skierowaniu tego światła na moje przynęty trochę mnie zamurowało....a więc nie wszystko co seledynowe to się świeci. Przeciwnie zazwyczaj tam gdzie świecenia nie oczekiwałem to właśnie tam było.

Macie może jakieś spostrzeżenia, lub doświadczenia w tym temacie, może jakiś znawca rybiego wzroku się wypowie.

Nie zauważyłem podobnego tematu na forum ani ogólnie w necie, dlatego poruszam.

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

8.jpg

Wstawiłem link do tego wykresu

I jak widać - intensywność - czyli natężenie światłą dla różnych diod w zakresie powyżej UV jest - niewielkie ale jednak jest.

A z Alibaby- bardzo lubię Ale:)Taka fajna z niej baba:)

Edytowane przez eRKa

• 0

Przecież to nie jedna a pięć diod.

I nie ma żadnego znaczenia jaka jest jej sprawność.

Ty nadal nie chcesz zaakceptować faktu,że dioda nie jest monochromatycznym źródłem światłą.A tak właśnie jest.To tak jak z żarówką - taką zwykłą żarnikową.

Daje światło widzialne ale daje też promieniowanie podczerwone.I pewnie też UV,lecz ten zakres jest tłumiony przez szklaną bańkę.

Podczerwieni nie widać,lecz możesz poczuć ciepło jak zbliżysz dłoń do żarówki.

• 0

Wymyślasz nowe teorie niepodparte żadnymi dowodami. Źródła i dane które podajesz przeczą tym teoriom. Pokazalem ci wykres diody która nie wychodzi poza zakres 310nm a ty opowiadasz o promieniowaniu podczerwonym, jakby sugerując że ta dioda też świeci podczerwienią. Kompletne bzdury. Diody mają podany zakres minimalny i maksymalny. Nie świecą pelnym spektrum falowym. Bardzo proszę, zakończmy tę dyskusję, bo ona będzie trwać wiecznie. Fakty są takie że człowiek widzi część pasma ultrafioletowego poniżej 400nm.

Skupmy się wątku na temacie UV w przynętach, kto nie wierzy niech nie stosuje.

Edytowane przez ictus

• 0

Dotyczy trzech różnych diod ale każda z nich ma inny kolor i nie trzeba być geniuszem żeby je odróżnić (pisałem o 265nm).

Człowiek widzi w częsci pasma UV.

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ecse.rpi.edu/~schubert/Light-Emitting-Diodes-dot-org/Sample-Chapter.pdf&ved=0ahUKEwjk87GuoPbRAhUGVhoKHaylB30QFghUMAw&usg=AFQjCNHVI0IC8CEVM2eshk73lpWHZTo_jQ

Tu masz wszystko wyłożone na tacy:

Although the human eye is sensitive to light with wavelengths < 390 nm and > 720 nm, the sensitivity at these wavelengths is extremely low.

Czy muszę przetlumaczyć powyższe zdanie? To jest w źródle które podałem a są takich dziesìątki i żadne bzdety które wypisujesz żeby trolować wątek tego nie zmienią. Mowi sie że człowiek nie widzi UV dla uproszczenia, w rzeczywistości człowiek widzi uv slabo ale jak dasz supermocne swiatlo UV to je zobaczy i dlatego używamy latarek UV.

Edytowane przez ictus

• 0

Poniżej widać jak zmieniała sie nasza wiedza na temat zakresu widzenia przez lata. Warto zwrócić uwagę że już w 1978 roku zakres widzenia obejmuje kawał pasma UV. Judd and Vos 1978 (Vos, 1978; Wyszecki and Stiles, 1982, 2000).

Screenshot_20170204-115648_zpsyixtnsxs.p

Edytowane przez ictus

• 0

Aktualniejsze badania Dowlinga z 1987 roku przesuwają granicę widzenia jeszcze dalej.

20170204_121324_zpsf6kjbr1o.png

@eRKa przestań wstawiać kolejne farmazony. Nawet jeśli czegoś jak piszesz "uczyli cię w szkole" to nie zmieni to faktów. Przyjmij że źle Cię uczyli. Nie mam pojecia co to był za uniwersytet czy polibuda ale przekazali ci niaktualną wiedzę.

Wracając do tematu.

Zarówno widzenie fotopowe jak i skotopowe opiera się na świetle odbitym. Dla ryby element uv nawet w widzeniu nocnym będzie bardziej widoczny niż dla nas, dlatego warto wiedzieć ktore elementy dla ryby będą jaśniejsze. Na dużych głebokościach sandacz ktory będzie używał nocnego widzenia skotopowego bez kolorów np ze wzgledu na mała ilość światła (powiedzmy że dochodzi tam tylko pasmo żólte, niebieskie i UV ) zobaczy elementy żółte i uv jako jaśniejsze nawet jeśli widzi obraz czarnobiało.

Warto ogladać elementy UV za pomocą latarki bo ze wzgledu na filtr w naszym oku nie bedziemy wiedzieć

Edytowane przez ictus

• 0

Też dla uproszczenia pomija się tę niewielką emisję widzialnych promieni emitowanych przez diody czy inne źródła światła UV.

Wygląda,że ci naukowcy są klasy takich co stwierdzili,że mleko matki jest szkodliwe dla niemowląt.

A praktycznie - popatrz sobie na łuk elektryczny w spawarce - tak kilka minut....To się "wyleczysz" z widzenia UV

• 0

Przyroda jest fascynująca. Trzeba zgłebiać temat. Muszę dobrać się do moich pstrągowych przynęt i wstawić fotki. Mam przygotowane muszki do testów nad wodą - będę wypatrzonym pstrągom i lipieniom puszczał raz jedną raz drugą - ciekawe jak wyjdą testy.

• Like 1

• 0

• 0

Witam

A tak to wygląda w normalnych naszych warunkach:

Albo tak:

Lub tak:

Podobnych filmików jest dziś wiele...

W słonecznych warunkach,dużo zieleni,nie zauważyłem,żadnych fioletów,nie mówiąc o UV.Ani żadnych błysków brokatu,lakier też jakiś taki matowy....

Szczupak myśli????Czy to raczej zachowania instynktowne??

Pozdrawiam - Romek

• 0

Witam

A tak to wygląda w normalnych naszych warunkach:

.............

......................

....................................

Podobnych filmików jest dziś wiele...

W słonecznych warunkach,dużo zieleni,nie zauważyłem,żadnych fioletów,nie mówiąc o UV.Ani żadnych błysków brokatu,lakier też jakiś taki matowy....

.............................

U nas? To w centralnej Polsce tyle szczupaków jest? :D Poza tym...co te filmiki (zresztą bardzo ciekawe) wnoszą do tematu o UV? Nie mówiąc o pstrągach :rolleyes:

Edytowane przez cristovo
  • Like 2

• 0

Na ostatnim filmiku jest przynęta Wolf Tail od Strike Pro. Świetnie ją widać nawet na miniaturce. Co ciekawe firma ta chołduje idei UV i nawet ma serię przynęt UV.

Jedną z cech wyóżniającą przynęty StrikePro są właśnie kolory UV, dość specyficznie dobierasz przykłady przeciw tej idei, ale jak tam sobie chcesz.

Według ich koncepcji UV jest naturalnie na pożywieniu drapieżników np w krewetkach i dzieki niemu szybciej wypatrują zdobycz. Pokrycie farbą uv świeci odbitym światłem nawet bardzo głeboko i nie wymaga naświetlania jak przynęty świeciace w ciemnościach. Dodatek UV zwiększa liczbę brań.

W oryginale piszą tak:

Ultra Violet or UV Light is undetectable to humans but can be detected by many species including fish. UV light is naturally found on many food items that fish prey on such as Shrimp, Prawns, and Plankton, making them easier to spot for predatory fish. UV Light is given off naturally by the sun and can travel through water for more than 750 feet. UV coatings reflect existing light in water, does not fade, and never needs charging, unlike grow in the dark products. By adding UV coatings to your lures, you add attraction to them and help imitate predatory items. These additions help anglers get more strikes and catch more fish!

Srike Pro:

Casting into the future - a spinner for every situation. StrikePro have developed an innovative range of hard body lures for spinning and trolling, floating, sinking and suspending, articulated bodies, UV colours.

• Like 1

• 0

Latarkę miałem słabiutką, jedynie co dobrze robiła, to migała szkodząc oczom :D Pożyczyłem więc z banku ustrojstwo do weryfikacji banknotów, no i zaczęło się...w tym UV-ale świeci się dużo rzeczy, które wcześniej się nie świeciły! Przede wszystkim niektóre elementy garderoby...a to może mieć znaczenie podczas wędkarskich eskapad. Warto zwrócić uwagę, czy nie mamy jakiegoś aktywnego w UV przeszycia na czapce czy innej kamizelce, plecaku itp.

Kupiłem sobie przy okazji mazak. Taki jak na fotce. Koszt niewielki, około 15 zł. No i myślałem, że to ściema. Ale działa. Chyba nawet za dobrze, bo kto wie, czy nie zaszkodziłem pierzakom. Woda zweryfikuje B)

post-55272-0-34936100-1486738245_thumb.jpg     post-55272-0-43988700-1486738527_thumb.jpg

post-55272-0-84881100-1486738556_thumb.jpg     post-55272-0-40272100-1486738564_thumb.jpg