Dziś wpadła mi w ręce latareczka za kilka złotych emitująca światło UV(podobno to ten rodzaj światła) koloru intensywnie fioletowego. Po skierowaniu tego światła na moje przynęty trochę mnie zamurowało....a więc nie wszystko co seledynowe to się świeci. Przeciwnie zazwyczaj tam gdzie świecenia nie oczekiwałem to właśnie tam było.
Macie może jakieś spostrzeżenia, lub doświadczenia w tym temacie, może jakiś znawca rybiego wzroku się wypowie.
Nie zauważyłem podobnego tematu na forum ani ogólnie w necie, dlatego poruszam.
Pytanie
Frogerset
Dziś wpadła mi w ręce latareczka za kilka złotych emitująca światło UV(podobno to ten rodzaj światła) koloru intensywnie fioletowego. Po skierowaniu tego światła na moje przynęty trochę mnie zamurowało....a więc nie wszystko co seledynowe to się świeci. Przeciwnie zazwyczaj tam gdzie świecenia nie oczekiwałem to właśnie tam było.
Macie może jakieś spostrzeżenia, lub doświadczenia w tym temacie, może jakiś znawca rybiego wzroku się wypowie.
Nie zauważyłem podobnego tematu na forum ani ogólnie w necie, dlatego poruszam.
Top użytkownicy dla tego pytania
57
27
17
9
Popularne dni
31 Sty
31
2 Lut
26
23 Sty
15
4 Lut
14
Top użytkownicy dla tego pytania
ictus 57 odpowiedzi
wobo 27 odpowiedzi
cristovo 17 odpowiedzi
Flexx 9 odpowiedzi
Popularne dni
31 Sty 2017
31 odpowiedzi
2 Lut 2017
26 odpowiedzi
23 Sty 2017
15 odpowiedzi
4 Lut 2017
14 odpowiedzi
Popularne posty
marcino998
Z kolorem czerwonym, podobnie jak z UV, barwa ma znaczenie jedynie do pewnej głębokości, odpowiedniej dla długości fali danego koloru. Woda działa jak filtr i poszczególne barwy zanikają wraz ze wzros
etherni
Temat ciekawy, jak każdy związany z widzeniem kolorów przez ryby, aczkolwiek od pewnego czasu podchodzę z dystansem do kolejnych "objawień" w tej dziedzinie. Ta sama czerwona żyłka , która miała by
jaceen
Chwila czasu i pogrzebałem w YT za filmami widzianymi oczami płetwonurków. Ja prosty chłop i czy pięć diód, czy spawarka, to jakoś mniej trafia do mnie taki przekaz. Taka forma jest bardziej przyjemna
Opublikowane grafiki
181 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi