Skocz do zawartości
  • 0

Jak działa echosonda - obrazowanie SI/ DI/ 2D (wydzielone z wątków 'Echosondy Garmin echoMAP 71/72/91/92 SV' i 'Echosonda Garmin STRIKER™')

kostom63

Pytanie

Producenci echosond dbają jednak o nas .Spróbujcie kupić echo 9 cali z bocznym sonarem ale bez gps który zasadniczo wpływa na cenę urządzenia oraz z przetwornikiem o kątach 120st . :( .Producent który wprowadzi takie urządzenie na rynek przynajmniej w naszym kraju skasował by konkurencję

Cześć, no moim zdaniem nie masz racji, po co komu aż tak duży kąt? Był już kiedyś szerszy opis, postaram się w skrócie przybliżyć. Szeroki stożek to dużo informacji , które zostają zobrazowane w jednym punkcie na monitorze echa , jeśli masz zróżnicowane pod względem twardości dno możesz to latwo przegapić. Ja wolę pływać nawet na 6 metrach ze stożkiem 45 ° niż szerszym, nie mówiąc o 10m czy głębiej . Fakt moje echo pokazuje wtedy mniej ryb , ale mnie to nie przeszkadza

Tomek

Edytowane przez kostom63

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dokładnie tak jest, tylko nie wszyscy to rozumieją. Materiały marketingowe też wprowadzając w tej kwestii zamieszenia. Bo każdemu się wydaje, że jak stożek będzie szeroki to obejmie duży obszar dna. A to nie prawda. W najlepszym wypadku obejmie taki sam jak wąski, a w najgorszym pokaże obraz całkowicie zakłamany. Naprawdę wygląda to tak jak poniżej.

attachicon.gifStożek.jpg

Ale może być też tak, czyli w sumie kiepsko:

attachicon.gifStozek 2.jpg

Paweł możesz to dokładnie objaśnić? Tzn. skąd taki efekt i dlaczego ma to mieć miejsce tylko przy użyciu szerokiego stożka? I podaj proszę źródło. Dzięki.

• 0

Zaręczam ci, że na klasycznym echu nie zobaczysz niczego, co jest od przetwornika w odległości większej niż głębokość wskazywana przez urządzenie. Więc te 24m na 5m głębokości to tylko pobożne życzenie.

I pewnie masz rację. A na tych rycinach to czemu wiązka nie dochodzi do dna na całej szerokości ?

Edytowane przez kostom63

• 0

Ponieważ echo nie pokazuje dna pionowo pod łodzią, tylko dno które jest najbliżej przetwornika. Następnie obraz jest składany do pionu. Wszystko co jest dalej niż najbliższe echo dna po złożeniu ląduje poniżej linii dna i jest niewidoczne.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Jeśli tak jest to wystarczy napłynąć prostopadle do granicy wypłycenia . Mało tego obraz na echosondzie zmienia się i to bardzo szybko nowe informacje zastępują starsze jeśli tak jest to po przemieszczeniu się echo zupełnie inny obraz pokazę . Taka sytuacja jaka została przedstawiona może zdarzyć się chwilowo i chyba tylko w laboratorium.

Edytowane przez roberto77

• 0

Jeśli tak jest to wystarczy napłynąć prostopadle do granicy wypłycenia .

Pod warunkiem, że będziesz w stanie określić, gdzie jest to prostopadłe. Na skanowaniu 2d to raczej niemożliwe. Po drugie to i tak to co przy samym dnie przy takim napłynięciu będzie w martwej strefie. Może mniejszej, ale zawsze. A jak dno jest bardzo zmienne, tak jak na przykład na Wiśle - stosunkowo wąskie rynny, to życzę powodzenia w pływaniu w poprzek, w nurcie.

Edytowane przez psulek

• 0

Ok, przy czym przy założeniu, że łódź na tym rysunku porusza się w prawo, to stożek i tak krok po kroku będzie schodził po spadzie w dół i w konsekwencji pokaże te ryby (zgodnie z tą teorią obraz dna na echu to obraz pierwszego punktu styku sygnału przetwornika z dnem). Nie wiem czy w realnym świecie ta martwa strefa jeśli faktycznie występuje będzie problemem. Większość wędkarzy obłowi taki spad przecież raczej aktywnie, tzn. albo w dryfie, albo na kotwicy przemieszczając się co kilka czy kilkanaście metrów, prędzej czy później łapiąc te ryby na echu. Chyba jedyna opcja, żeby je przeoczyć to płynąć równolegle do spadu w bezpośredniej bliskości jego szczytu. Trudno mi uwierzyć, że to w praktyce będzie częsty przypadek.

post-59406-0-82698900-1482485881_thumb.gif

• 0

Pod warunkiem, że będziesz w stanie określić, gdzie jest to prostopadłe. Na skanowaniu 2d to raczej niemożliwe. Po drugie to i tak to co przy samym dnie przy takim napłynięciu będzie w martwej strefie. Może mniejszej, ale zawsze. A jak dno jest bardzo zmienne, tak jak na przykład na Wiśle - stosunkowo wąskie rynny, to życzę powodzenia w pływaniu w poprzek, w nurcie.

W tym przypadku według tej teorii akurat żadnej martwej strefy by nie było jeśli łódź będzie się przesuwać w prawo. Nie ma tam przecież żadnego uskoku dna po prawej stronie od którego mogłoby się odbić echo.

• 0

Tak jak napisałem wcześniej - najpierw trzeba by wiedzieć, że płyniesz wzdłuż albo w poprzek spadu, a to na echu 2d jest niemożliwe. Każde "lekko po skosie" powiękdza martwą strefę. Po drugie, są sytuacje, gdy nie da się jej wyeliminować - patrz opis wyżej. Kwestia gdzie kto łowi.

• 0

Czy to o czym się tu pisze faktycznie ma aż takie znaczenie ? Czy lokalizacja ryb w obrębie od kilku do kilkunastu metrów od łodzi nie jest wystarczająca żeby metodą prób i błędów namierzyć ryby ? No chyba, że chce się łowić wertykalnie.

• 0

Tak jak napisałem wcześniej - najpierw trzeba by wiedzieć, że płyniesz wzdłuż albo w poprzek spadu, a to na echu 2d jest niemożliwe. Każde "lekko po skosie" powiękdza martwą strefę. Po drugie, są sytuacje, gdy nie da się jej wyeliminować - patrz opis wyżej. Kwestia gdzie kto łowi.

Ok. Ma to sens, szczególnie w sytuacji łowienia w zbiorniku, czy rzece o zróżnicowanym dnie. Receptą byłoby zatem skanowanie jednocześnie wąskim i szerokim stożkiem w 2D, jak na rycinie poniżej. Problem tylko w tym, że jeśli chcemy do tego jeszcze mieć równolegle downview i sideview to trzeba by mieć już conajmniej 9 calowy ekran, żeby coś z tego wyczytać. Dodatkowo chyba nie wszystkie echa umożliwiają jednoczesne skanowanie dwoma częstotliwościami w 2D prawda?

Czy to o czym się tu pisze faktycznie ma aż takie znaczenie ? Czy lokalizacja ryb w obrębie od kilku do kilkunastu metrów od łodzi nie jest wystarczająca żeby metodą prób i błędów namierzyć ryby ? No chyba, że chce się łowić wertykalnie.

Przy zróżnicowanym dnie może mieć kolosalne znaczenie, bo skanując tylko szerokim stożkiem (50 khz na rycinie) możesz w ogóle tych ryb nie namierzyć:

post-59406-0-56244900-1482487530_thumb.jpg

Edytowane przez Raven

• 0

Kupta sobie chłopaki duży telewizor, poszukajcie programu o rybach i będziecie mieli wszystko w HD, 3D , a nawt 4K  :D .

Wy te echa to kupujecie poto by oglądać ryby czy je łowić????????????

Wcześniej było 5X-PRO kolorowe (czyli czarny i biały :P ) i było OK, teraz PANOPTIXY już nie wystarczają.

Pływam na tytułowym GARMINIE 7SV i GT-52 widzę wszystko co mi potrzeba  ;)  :P

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

• 0

Nie każde W prostych modelach nie można podzielić i odróżnienie obiektów z wąskiego i szerokiego stożka odbywa się poprzez wypełnienie konturów obiektu z wąskiego stożka .Obiekty z szerokiego stożka mają tylko kontur są puste w środku ) Skoro o garminie to nie rozumie o co tu chodzi            

• 0

Bo tak jest .HB głębokość bierze z wąskiego stożka a ryby pokazuje z obu .Z tym że w HB niezbyt adekwatne jest określenie szeroki stożek . HB takiego nie posiada , ma wąski i jeszcze węższy . Odnośnie filmu który wstawiłem to już domyślam się że chodzi o falowanie wody . 

Miramar69 czasem też się zastanawiam .Jak echa nie miałem łowiłem więcej ,po prostu za echosondę służyła przynęta a teraz się pływa i kombinuje tu za płytko ,tu dno nie takie ,tu to białoryb pewnie itp a skutek taki że zamiast przynęta być w wodzie 8 godzin jest 3 bo się szuka . Normalne podstawowe echo na Wiśle co najwyżej pomaga mi określić głębokość bo czasem woda ciekawie wygląda ale pusto jak w studni więc się nie zatrzymuje i nie tracę czasu . Być może to błąd bo o określonej porze czasem w tych miejscach ktoś coś złowi . Jednak poradził bym sobie i bez echa bo w sumie miejsca w jakich ryby się trafiają znam i bez echosondy też ryby biorą . Dlatego kombinuję co kupić aby oszczędzić czas na poszukiwania ryb wędką i składanie wydarzeń w słuszną teorię . Druga sprawa to notorycznie zmieniające się warunki na Wiśle . O ile szczupaki czy bolenie łowić nie problem to z sandaczem już problem jest przez zmieniające się miejscówki . Liczę też na to że dobre echo pomoże odnalezć sumka .Ostatnie dwa lata widząc kolegów łowiących w moim rejonie zauważyłem że od czasu zakupu echosond o dobrych parametrach zaczęli łowić więcej suma a dokładniej dopiero zaczęli łowić bo wcześniej to były przyłowy 1 sensowna sztuka na kilka lat . Zauważyłem też że na tym forum zachwalane są te modele jakie akurat kilku użytkowników ma do sprzedania . Za wyjątkiem kol psulek . 

Edytowane przez roberto77
  • Like 1

• 0

A które echosondy mają dobre parametry ? Jak dla mnie,  chcesz kupić "malucha" z częściowym wyposażeniem mercedesa... niestety ale echo ktore ma potencjal i moliwosc roznej konfiguracji kosztuje. Tak samo jak i przetworniki do nich. Wiesz co chcesz jakie parametry. Wybierz wpierw przetwornik, dołoż do tego echo, które je obsłuży i wio nad wodę. Simrad/lowrance ma chyba ze 2str a4 różnych przetworników.  Na bank dobierzesz. Tylko budżet o którym pisałeś może się okazać, że wystarczy na sam przetwornik...