Skocz do zawartości
  • 0

Jak działa echosonda - obrazowanie SI/ DI/ 2D (wydzielone z wątków 'Echosondy Garmin echoMAP 71/72/91/92 SV' i 'Echosonda Garmin STRIKER™')

kostom63

Pytanie

Producenci echosond dbają jednak o nas .Spróbujcie kupić echo 9 cali z bocznym sonarem ale bez gps który zasadniczo wpływa na cenę urządzenia oraz z przetwornikiem o kątach 120st . :( .Producent który wprowadzi takie urządzenie na rynek przynajmniej w naszym kraju skasował by konkurencję

Cześć, no moim zdaniem nie masz racji, po co komu aż tak duży kąt? Był już kiedyś szerszy opis, postaram się w skrócie przybliżyć. Szeroki stożek to dużo informacji , które zostają zobrazowane w jednym punkcie na monitorze echa , jeśli masz zróżnicowane pod względem twardości dno możesz to latwo przegapić. Ja wolę pływać nawet na 6 metrach ze stożkiem 45 ° niż szerszym, nie mówiąc o 10m czy głębiej . Fakt moje echo pokazuje wtedy mniej ryb , ale mnie to nie przeszkadza

Tomek

Edytowane przez kostom63

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kurde, tak czytam i czytam i zrozumieć nie mogę

Najnowsze wcielenie Wilka nas ponownie nawiedziło, w każdej dziedzinie jest "naj"(echosondy,łodzie,pontony I silniki) a my wszyscy to w d...... byliśmy i g........ widzieliśmy Ciekawe kiedy Moderatorzy się tym zajmą?

Przyglądamy się, przyglądamy.

Na razie widzę ponad 100 postów w ciągu 3ch tygodni o wątpliwej wartości merytorycznej.

Moja prośba żeby nie karmić, bo wygląda to na trolling.

• Like 8

• 0

Wojna trwa dalej.

Testowane przetworniki to Totalscan i CV-40 (przerobiony GT-40).

Navico twierdzi, że w wyniku przegranego procesu o naruszenie patentu Navico Garmin nie informując klientów wprowadził przetworniki niezawierające elementu skanującego pionowo w dół w widoku Down Scan (ClearVu). Garmin się przyznał i nie widzi problemu. Odmawia też wymiany niezadowolonym klientom. Przeczuwam konkretny pozew zbiorowy.

Tutaj opisana jest cała historia (są tam też linki do oficjalnego stanowiska Garmina):

http://www.walleyecentral.com/forums/showthread.php?t=607418

Grubo.

Edytowane przez Raven

• 0

Problem występuje wtedy, gdy jest potrzebna ścieżka zapisu DI, DV - zwał jak zwał. Pozwala to na precyzyjną korekcję głębokości podczas robienia mapy w reefmasterze. Póki co RM nie obsługuje Garminów tak czy siak.  Z tego opisu wynika, że humminbirdy jadą już na licencji od navico i mają "prawdziwe" DI w przetworniku zamiast składanego z SI obrazu jak do tej pory.

• 0

Może i grubo :D lecz sądzę że ten problem nas nie dotyczy :-).

Dotyczy każdego kto kupi Garmina z przetwornikiem CV. Oprócz GT-40 przemianowanego na CV-40 jest też m.in. GT-20 przerobiony na CV-20.

Problem występuje wtedy, gdy jest potrzebna ścieżka zapisu DI, DV - zwał jak zwał. Pozwala to na precyzyjną korekcję głębokości podczas robienia mapy w reefmasterze. Póki co RM nie obsługuje Garminów tak czy siak.  Z tego opisu wynika, że humminbirdy jadą już na licencji od navico i mają "prawdziwe" DI w przetworniku zamiast składanego z SI obrazu jak do tej pory.

Wg mnie problem jest cały czas, gdy używasz ClearVu bo nie dostajesz obrazu prawdziwego DV. Poza tworzeniem map ważniejsza jest przecież chyba interpretacja dna na bieżąco.

• 0

Proszę mi wybaczyć moje zapędy, odpowiedziałem w ten sposób z pewną aluzją ponieważ jedynym zachwalanym przetwornikiem jest gt-40. Szczerze? chyba w tej sytuacji nikt nie może być pewny, nawet mając przetwornik  w wersji GT. Przewertowałem linka którego zapodał kolega Raven i są takie obawy że Garmin mógł namieszać coś w sofcie i wtedy wszyscy mamy po ptokach a ja głupi wczoraj zmieniłem soft na 3.8 he :D

• 0

Proszę mi wybaczyć moje zapędy, odpowiedziałem w ten sposób z pewną aluzją ponieważ jedynym zachwalanym przetwornikiem jest gt-40. Szczerze? chyba w tej sytuacji nikt nie może być pewny, nawet mając przetwornik  w wersji GT. Przewertowałem linka którego zapodał kolega Raven i są takie obawy że Garmin mógł namieszać coś w sofcie i wtedy wszyscy mamy po ptokach a ja głupi wczoraj zmieniłem soft na 3.8 he :D

Garmin w swoim stanowisku podaje, że przy użyciu przetworników GT element skanujący w dół będzie w dalszym ciągu wykorzystywany, ale po tej akcji to już im chyba nikt w nic na słowo nie uwierzy.

• 0

Sprawa jest trochę dwuznaczna. Proponuję poczytać sobie komentarze na youtubie. Lowrance już raz podmieniał nagranie, bo podobno było sporo nieprzychylnych komentarzy, coś tam w nim pozmieniali (nie chcą powiedzieć co). Garmin twierdzi że dziury nie ma. Z drugiej strony trochę słabo, jeżeli producenci załatwiają to w ten sposób. Obiektywność testu prowadzonego przez konkurencję jest wątpliwa - w końcu to nasi mają wygrać. Bycie adwokatem we własnej sprawie jest trochę nieeleganckie i agresywne - komuś pali się grunt pod stopami. Stanowisko Garmin:

https://support.garmin.com/faqSearch/en-US/faq/content/icHhbk8hAN6MYbK22pCtHA

https://support.garmin.com/faqSearch/en-US/faq/content/nYdpI5M0Uq5mM7FRHvIrHA

https://support.garmin.com/faqSearch/en-US/faq/content/gIrXJ4RZGm0ypilqQFGs0A

No i pytanie podstawowe - skoro jest taka dziura, to dlaczego nie ma porównania ze skanu bocznego. A, no tak, w skanie bocznym ponoć różnic brak..

Edytowane przez psulek

• 0

Paweł, nie mówię, że jest jednoznaczna, a w linku, który wkleiłem są podane odsyłacze do dokładnie tych odpowiedzi Garmina, które przytoczyłeś.

Moim zdaniem jednak jeżeli komuś tu się pali grunt pod nogami to jest to raczej Garmin.

Przegrali dwa razy i w końcu nie informując klientów wyrzucili ze swoich przetworników objęty patentem Navico kryształ DownView, wracając do technologii sprzed kilku- czy kilkunastu nawet lat, czyli downview tworzone przez nałożenie dwóch sideview.

Takie są fakty. A klient już sobie sam oceni co woli. Grunt żeby miał wiedzę przed zakupem, a do tej pory tak nie było.

Dziwisz się Navico, że w tej sytuacji publikują takie testy, bo ja nie. A jak to wygląda w praktyce to jak zwykle i tak trzeba by było samemu sprawdzić nad wodą.

A porównanie skanów bocznych co miałoby pokazać? Przecież sprawa dotyczy downview - tego, że ten obraz powstaje bez dedykowanego kryształu i przez nałożenie dwóch sideview, przez co jest znacznie mniej dokładny i wyraźny niż taki który powstaje w widoku true downview u Navico.

Ta dziura w filmiku ma zobrazować brak dedykowanego kryształu downview - w rzeczywistości obraz downview u Garmina przy użyciu przetworników CV jest teraz tworzony przez kryształy sideview nałożone na siebie. Także faktycznej dziury może i nie ma wcale, albo jest mniejsza - to znowu zależy od kątów sideview. Ideą Navico w tym filmie jest żeby pokazać, że powoduje to gorsze odwzorowanie dna niż true downview.

PS. Raymarine i Humminbird płacą Navico opłatę licencyjną i używają true downview. 

Edytowane przez Raven

• 0

Takie są fakty. A klient już sobie sam oceni co woli. Grunt żeby miał wiedzę przed zakupem, a do tej pory tak nie było.

W sumie racja

Dziwisz się Navico, że w tej sytuacji publikują takie testy, bo ja nie. A jak to wygląda w praktyce to jak zwykle i tak trzeba by było samemu sprawdzić nad wodą.

Dziwie się, bo zazwyczaj producencji nie działają w taki sposób. Akcja rodzi reakcję. Zazwyczaj zrzucają robotę na stronę trzecią - testerów, itp.

A porównanie skanów bocznych co miałoby pokazać? Przecież sprawa dotyczy downview - tego, że ten obraz powstaje bez dedykowanego kryształu i przez nałożenie dwóch sideview, przez co jest znacznie mniej dokładny i wyraźny niż taki który powstaje w widoku true downview u Navico.

Wątek jest o echach z SV i mając SV DV jest dla mnie bez znaczenia. Co do dokładności obrazowania - rzeczywiście, pionowo pod łodzią może być gorzej, bo jakość sygnału spada, ale znowu bardziej z boku powinno być lepiej skoro są dwa stożki. Trzeba by to tak naprawdę sprawdzić niezlaeżnie.

Ta dziura w filmiku ma zobrazować brak dedykowanego kryształu downview - w rzeczywistości obraz downview u Garmina przy użyciu przetworników CV jest teraz tworzony przez kryształy sideview nałożone na siebie. Także faktycznej dziury może i nie ma wcale, albo jest mniejsza - to znowu zależy od kątów sideview. Ideą Navico w tym filmie jest żeby pokazać, że powoduje to gorsze odwzorowanie dna niż true downview.

Dziura sugeruje, że nie ma żadnego obrazu w podanym zakresie, a tak ewidentnie nie jest. Jak jest w rzeczywistości, można by się przekonać tylko poprzez przeprowadzenie niezależnych testów.  

PS. Raymarine i Humminbird płacą Navico opłatę licencyjną i używają true downview.

To jest mały chichot losu, bo z tego co wiem, to HB miał to najpierw, ale mieli jakiś błąd w patencie. Lowrance wykorzystał lukę i teraz muszą płacić. Jak widać w biznesie nie ma zmiłuj i kto bez grzechu...

• 0

w HB nie ma problemu w wariantach DI sonarów, problem składanego DI był w ich combach czyli SI. Czekam na logi z H2GNMega, by sprawdzić, czy dali ten kryształ DI w nowych przetwornikach MEGA, czy jadą po staremu na składaku.

Podobno jest dedykowany kryształ DI w tych przetwornikach.

• 0

Podobno jest dedykowany kryształ DI w tych przetwornikach.

Póki nie będzie loga do sprawdzenia, póty będzie gdybanina. Ogólnie to widać ostatnio zderzenie marketingu z realiami. Ciekawe ile straci na tym Garmin.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Cholera, może juz wyłączyli. Albo weszła nowa odmiana GT-40. 

Po wymianie 71SV+ GT40 na 92SVchirp + GT40 mam wrażenie że SI jest gorsze.

Można przywrócić stary soft?

Z tego co pamiętam to Tomek@Sucks _one chciał powrócić do starego softu w 70DV i się nie dało :(

Edytowane przez maniek1972