Skocz do zawartości
  • 0

Jak działa echosonda - obrazowanie SI/ DI/ 2D (wydzielone z wątków 'Echosondy Garmin echoMAP 71/72/91/92 SV' i 'Echosonda Garmin STRIKER™')

kostom63

Pytanie

Producenci echosond dbają jednak o nas .Spróbujcie kupić echo 9 cali z bocznym sonarem ale bez gps który zasadniczo wpływa na cenę urządzenia oraz z przetwornikiem o kątach 120st . :( .Producent który wprowadzi takie urządzenie na rynek przynajmniej w naszym kraju skasował by konkurencję

Cześć, no moim zdaniem nie masz racji, po co komu aż tak duży kąt? Był już kiedyś szerszy opis, postaram się w skrócie przybliżyć. Szeroki stożek to dużo informacji , które zostają zobrazowane w jednym punkcie na monitorze echa , jeśli masz zróżnicowane pod względem twardości dno możesz to latwo przegapić. Ja wolę pływać nawet na 6 metrach ze stożkiem 45 ° niż szerszym, nie mówiąc o 10m czy głębiej . Fakt moje echo pokazuje wtedy mniej ryb , ale mnie to nie przeszkadza

Tomek

Edytowane przez kostom63

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Możliwe, że to może być kwestia martwej strefy i szerokiego stożka. Przy głębokości około 3m i szerokim stożku na górce mamy już tylko z tego tytułu błąd rzędu 2-3m + lag * prędkość może dać sporą wartość.

• 0

Możliwe, że to może być kwestia martwej strefy i szerokiego stożka. Przy głębokości około 3m i szerokim stożku na górce mamy już tylko z tego tytułu błąd rzędu 2-3m + lag * prędkość może dać sporą wartość.

Dlatego na płytkiej wodzie doświadczeni użytkownicy używają wąskiego stożka 200kHz wbrew potocznej opinii.

• 0

Chłopaki, może banalne pytanie ale dla mnie zagadka; jesli chodzi o nowsze tryby obrazowania to jestem neofitą. W moim helix'ie 7-ce, gdy jest włączone obrazowanie DI i wpływam na wodę głębszą niż około 10m to na wyświetlaczu "gubi" się dno- wygląda to tak jakby wysoka częstotliwość miała zasięg tylko do ok. 10m. Czy tak jest, czy powinienem coś zmienić w ustawieniach? Zasięg DI mam ustawiony na AUTO.

I drugie: jak chcę ustawić sobie "widok  podzielony sonaru" (zwykły sonar) to okno obrazujące odczyt niskiej częstotliwosci- chyba 83kHz- nic nie pokazuje, dlaczego tak jest? To sprawdzałem tylko na wodzie do kilku metrów głębokości.

• 0

Do teraz byłem przekonany, że nie da się ustawić 83kHz na pelnym ekranie :ph34r:  Jedyne ustawienie, w ktorym- teoretycznie- widzę odczyt z tej częstotliwości to "podzielony widok sonaru". W tej chwili nie mogę pogrzebać w ustawieniach bo kable do echosondy są na łodzi. Myślałem, że może ten standardowy przetwornik po prostu nie obsługuje 83kHz.

• 0

Ok, trochę dzisiaj popróbowałem i wychodzi na to, że jeśli chcę widzieć (na klasycznym sonarze) obrazowanie niskich częstotliwości to muszę ustawić wybór przetwornika na "HB 83/200 kHz"- wtedy mogę oglądać obrazowanie z 75-95 kHz. Problem polega na tym, że wtedy oczywiście nie mam dostępu do widoku SI oraz DI. Wybierając domyślny przetwornik- "HB 50/200 kHz + 455kHz SI" mam dostęp do wszystkich trybów (sonar, DI, SI) ale w "klasycznym sonarze" najniższa częstotliwość, która cokolwiek pokazuje to 175-225 kHz. Niby mogę wybrać widok z 40-60 kHz ale wtedy nic nie pokazuje, jest po prostu biały ekran. Wygląda na to, że nie ma takiej możliwości, żeby bez przestawiania w "wyborze przetwornika" móc oglądać zarówno obraz fal niższych częstotliwości sonaru, jak i DI/SI. Ale zamieszanie, mam nadzieję, że da się to zrozumieć.

• 0

Wiem, wiem. Standardowy przetwornik- ten, który mam- obsługuje częstotliwości 83/200/455kHz, mam rację? Dlatego dziwi mnie, że domyślnie wybór przetwornika był ustawiony na 50/200kHz +455kHz SI i wygląda na to, że tylko na tym ustawieniu mogę w ogóle oglądać SI i DI. Po prostu brakuje mi opcji "HB 83/200kHz + 455kHz SI". Muszę jeszcze pogrzebać, może to jednak gdzieś tam jest.

@Paprykarz, a mogę Cię jeszcze prosić o parę słów na temat tego DI- czy rzeczywiście ma zasięg tylko do 10m, czy coś mam pochrzanione w ustawieniach?

• 0

Cały czas proszę abyś podał źródło które mówi o 10m. Nie mam do czego się odnieść. Jeżeli faktycznie nic nie widzisz poniżej 10m, to zacznij od przywrócenia ustawień fabrycznych. Jeżeli to nic nie da szukaj przetwornika na podmianę.

• 0

Cały czas proszę abyś podał źródło które mówi o 10m. Nie mam do czego się odnieść. Jeżeli faktycznie nic nie widzisz poniżej 10m, to zacznij od przywrócenia ustawień fabrycznych. Jeżeli to nic nie da szukaj przetwornika na podmianę.

To nie ze mną o tym dyskutowałeś :D  Chociaż zbieżność z tymi 10-ma metrami rzeczywiście duża, gadaliście tu:

http://jerkbait.pl/topic/61962-echosonda-i-k%C4%85ty-sonaru/page-2

Ja nigdy nie zetknąłem się z taką teorią, że DI ma zasięg do 10-ciu metrów ale moja echosonda właśnie nie pokazuje w trybie DI nic poniżej tej głębokości.

Przyjmuję radę, przy następnym pływaniu przywrócę ustawienia fabryczne, może wtedy znormalnieje. Dzięki.

• Like 1

• 0

Mam prośbę do adminów, możecie usunąć ten wątek, lub chociaż pierwsze kilka stron? Przecież początkujący jak czyta że boczny skaner nie leci w dół pod łódkę to jeszcze w to da wiarę.

Ale ona ma walor poznawczy....Po czasie, sporym nalocie na wodzie z SI śmiem twierdzić, że owszem, ono bije pod łódkę sygnałem, ale żeby zobaczyć rybę pod łodzią, czyli przy krawędzi dna,  nisko nad dnem stojącą - to trzeba znać się na ustawieniu parametrów wyświetlania. Za jasno, ryba znika. W takiej sytuacji dobrze jest dołożyć na ekran echa  obrazowanie z innego trybu, które skanuje bezpośrednio pod łódką. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Mam pytanie, czy przy montażu przetwornika na rufie łodzi nie zachodzi sytuacja, że wiązka SI jest odbijana od silnika?

Silnik w osi wiązki sonaru bocznego powoduje zaciemnienie jednej ze stron obrazowania- zależnie od umiejscowienia przetwornika względem pędnika/stopy. 

• 0

Czy odsunięcie od stopy na odległość 45 - 50 cm poprawi obrazowanie. Uprzejmie proszę o odpowiedż bo nie mam w tej sprawie doświadczenia i nie wiem jak postąpić.

Jeśli masz to na sztycy/uchwycie- możesz odwrócić przetwornik pod łodkę i zamienić strony wyświetlane w echu- menu sv. Jeśli masz to kręcone do pawęży- sposobem może być trym silnika lub i kupno pantografu, który odsuwa de facto go od pawęży, masz wtedy więcej miejsca na przetwornik. 

Spalina czy  elektryk?