Skocz do zawartości
  • 0

Jak działa echosonda - obrazowanie SI/ DI/ 2D (wydzielone z wątków 'Echosondy Garmin echoMAP 71/72/91/92 SV' i 'Echosonda Garmin STRIKER™')

kostom63

Pytanie

Producenci echosond dbają jednak o nas .Spróbujcie kupić echo 9 cali z bocznym sonarem ale bez gps który zasadniczo wpływa na cenę urządzenia oraz z przetwornikiem o kątach 120st . :( .Producent który wprowadzi takie urządzenie na rynek przynajmniej w naszym kraju skasował by konkurencję

Cześć, no moim zdaniem nie masz racji, po co komu aż tak duży kąt? Był już kiedyś szerszy opis, postaram się w skrócie przybliżyć. Szeroki stożek to dużo informacji , które zostają zobrazowane w jednym punkcie na monitorze echa , jeśli masz zróżnicowane pod względem twardości dno możesz to latwo przegapić. Ja wolę pływać nawet na 6 metrach ze stożkiem 45 ° niż szerszym, nie mówiąc o 10m czy głębiej . Fakt moje echo pokazuje wtedy mniej ryb , ale mnie to nie przeszkadza

Tomek

Edytowane przez kostom63

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Maciej_K dzięki za porady. Zastanawia mnie dlaczego w instrukcji montażu tego przetwornika nie dostrzega się tego problemu. Uogólniając zalecenia można powiedzieć, że chodzi  jedynie o montaż na pawęży łodzi w sposób i miejscu gdzie przetwornik będzie miał laminarny przepływ wody. W niektórych instrukcjach wspomina się o odsunięciu o min. 38cm. Tak jest w instrukcji montażu przetwornika GT-52TM. Spróbuję odsunąć przetwornik najdalej jak to będzie możliwe od środka łodzi, a więc na jakieś 50cm. Jeżeli to nie pomoże, będę korzystał z trymowania silnika w momentach gdy będę potrzebował przejrzystego obrazu. Pozdrawiam.

• 0

Maciej_K dzięki za porady. Zastanawia mnie dlaczego w instrukcji montażu tego przetwornika nie dostrzega się tego problemu. Uogólniając zalecenia można powiedzieć, że chodzi  jedynie o montaż na pawęży łodzi w sposób i miejscu gdzie przetwornik będzie miał laminarny przepływ wody. W niektórych instrukcjach wspomina się o odsunięciu o min. 38cm. Tak jest w instrukcji montażu przetwornika GT-52TM. Spróbuję odsunąć przetwornik najdalej jak to będzie możliwe od środka łodzi, a więc na jakieś 50cm. Jeżeli to nie pomoże, będę korzystał z trymowania silnika w momentach gdy będę potrzebował przejrzystego obrazu. Pozdrawiam.

Mogę się mylić, ale tam, gdzie projektowane są te urządzenia- łodzie mają jackplate, i silnik odsunięty jest od pawęży- stąd tam mało jest problemów z zasłanianiem stopą silnika obrazowania bocznego.