Skocz do zawartości
  • 0

Jak działa echosonda - obrazowanie SI/ DI/ 2D (wydzielone z wątków 'Echosondy Garmin echoMAP 71/72/91/92 SV' i 'Echosonda Garmin STRIKER™')

kostom63

Pytanie

Producenci echosond dbają jednak o nas .Spróbujcie kupić echo 9 cali z bocznym sonarem ale bez gps który zasadniczo wpływa na cenę urządzenia oraz z przetwornikiem o kątach 120st . :( .Producent który wprowadzi takie urządzenie na rynek przynajmniej w naszym kraju skasował by konkurencję

Cześć, no moim zdaniem nie masz racji, po co komu aż tak duży kąt? Był już kiedyś szerszy opis, postaram się w skrócie przybliżyć. Szeroki stożek to dużo informacji , które zostają zobrazowane w jednym punkcie na monitorze echa , jeśli masz zróżnicowane pod względem twardości dno możesz to latwo przegapić. Ja wolę pływać nawet na 6 metrach ze stożkiem 45 ° niż szerszym, nie mówiąc o 10m czy głębiej . Fakt moje echo pokazuje wtedy mniej ryb , ale mnie to nie przeszkadza

Tomek

Edytowane przez kostom63

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie a powiedzcie mi jak to jest z tymi mocami i przetwornikami . dokladniej chodzi mi o moc ,tak jak w lowrance jest 500W a w hm 1kW . przetwornik z hm musi obslugiwac ow moc  ? czy poprostu echo musi ja posadac ? pytam bo  nowe evo3 ma 1kW , a carbon bez mian 500W , zas lowrance ma wyzsza rozdzielczosc od evo3

Edytowane przez siarq

• 0

No o to chodzi że odnośnie geometrii to przekątna  nie jest powiązana z  powierzchnią . 

Jak to nie jest ??? Zawsze jest. Im większa przekątna tym większa powierzchnia prostokąta.

Faktycznie, stary wilk się kręci chyba tutaj.

Edytowane przez godski

• 0

Jeśli echo było by 2 razy większe czyli zamiast 7 miało 14 cali to bym rozumiał trochę wyższą cenę .Jednak dwa cale (nie dwa razy) większy ekran nie uzasadnia dwukrotnie wyższej ceny . Producent dobrze wie że na 9 calach dużo lepiej widać niż na 7 calach które są takim półśrodkiem i to chce wykorzystać a swoją drogą dystrybutorzy też umiaru nie mają . Ja nie mam problemu nawet dziś mógłbym kupić i hds 9 ale raz że mi to zbyteczne a dwa że chory bym chyba chodził  mając świadomość że daje się dymać . Jakby popyt dyktował cenę to oczywistym jest że producent powinien sprzedawać poprzez licytację .

Najtańszą "echosondę" to widziałem kiedyś na filmie o karpiarzach. Kolesie skorzystali z wiaderka bez dna przyłożonego do lustra wody. Mieli i boczny sonar i ekran chyba z 16 cali. Taniej się nie da panie.

Edytowane przez Pinciu
  • Like 1

• 0

Gdyby cena była tylko zależna od wielkości ekranu to po części miałbyś rację .No o to chodzi że odnośnie geometrii to przekątna  nie jest powiązana z  powierzchnią . 

W takim razie matematyczka w podstawówce podle oszukała mnie podając P=0,5(d^2*sinx) gdzie x jest kątem między przekątnymi. Można i na piechotę z twierdzenia Pitagorasa - jak kto woli.

• 0

@roberto77 , nie sprowadzamy nic na manowce . tylko Twoje podejscie do tematu ceny vs wielkosc vs mozliwosci jest jak widac dla nas dziwne. tak juz jest ze za gadzety sie placi . mi sie tez ceny nie podobaja. I co z tego ? albo place i mam , badz stekam , gdybam , wylewam zale i nie mam... kazda polka cenowa ma swoje zalety. im ich wiecej tym cena szybuje. kupisz tanio bedziesz stekal ze nie masz tego , kupisz drogo to z tego nie korzytsam. zlituj sie...albo wsytosuj jakas petycje / prosbe do producentow o stworzenie modelu ktorego nie oferuja. moze o tym nie wiedza ,ze jest takowe zapotrzebowanie na rynku, i stworza nowy model typu TI-x bez gps , TIxa bez radaru TIxb bez autopilota itp

Edytowane przez siarq

• 0

Ja to rozumie ,naprawdę . Zrozumieć nie mogę tylko dlaczego dwa echa o dokładnie tej samej funkcjonalności różniące się tylko ekranem o 2 cale przekątnej cenowo tak bardzo się różnią bo prawie o 100proc . Ja nie porównuję hds do zwykłego echa . Wystarczy porównać helixa 7si i 9 si  .Gdyby porównać 72 sv i 92 sv to już różnica nie jest tak duża .Przecież obydwaj producenci mają koszty a jednak polityka cenowa się różni i o to mi chodzi . W garminie widać że albo zawyżają cenę 72 sv albo taniej puszczają 92 sv porównując do tego co robi HB .

• 0

no ale przy serii hook tez nie masz strasznych roznic cenowych. TI to to okrojony hds o enthernet , z dotykiem i naprawde z duza mnogoscia funkcji porownywanie garmina serii echomap do do TI ma sie troche nijak. predzej GPSmap, garmin zrobil takiego "hook" z SI  , a lowrance dal wiecej i podniosl cene

• 0

Po pierwsze - proporcje ekranu w urządzeniach są stałe niezależnie od wielkości ekranu.....  W twoim przykładzie nie są, na dodatek pola są równe. Jeżeli już powinieneś użyć zestawienia 10x20 i 20x40 - proporcje te same, przekątna dwa razy większa, pole cztery razy większe.

Zaczynam się skłaniać ku tezie, że chyba jednak wilk.

• Like 1

• 0

Ale ja tu napisałem o HB 7 i 9 cali o helix mowa . Kol psulek sprawdzałem na kalkulatorze  ekran 10x20 oraz 5x40 i przekątne w żadnej mierze nie wychodziły jako dwukrotność .

Helixy 7si i 9si różni nie tylko ekran- spójrz w specyfikacje. Stąd masz tak dużą różnicę cenową: 9si -mocniejszy procesor, możliwość wpięcia w siec, więcej możliwości wpięcia dodatkowego osprzętu, zaimplementowany program do obróbki batymerii - LiveAutochart + oczywiście większa matryca ekranu.

• 0

No właśnie i to kolegę drażni,  że już większe echa są "mocniejsze"  , bardziej rozbudowane. I dużo droższe. Producenci wyszli z założenie że duże echa muszą mieć moc. A na rekreacyjne lowie w zupełności styka max 7 cali ,w nie kosmicznej cenie. Jedynie garmin ma 9"  w cenie lekko ponad 6k zł. Mnie zastanawia odnośnie garmina przy serii echo map,  możliwość podłączenia panoptix. Według specyfikacji obsługuje.  Tylko ciekaw jestem czy echo za 6k zł jest w stanie ogarnąć przetwornik który kosztuje tyle samo bądź więcej. 

• 0

Nikt nie rżnie głupa, Robercie spokojnie Twój lament na forum niczego nie zmieni co najwyżej zirytuje kilka osób. Jak koledzy pisali nikt Cię nie zmusza do korzystania z pewnych funkcji, dodatkowo zawsze możesz echo sprowadzić zza oceanu niwelując koszty lecz wszystko inne bierzesz na swoje cztery litery.

• 0

Nie ,fotele są w każdym samochodzie i nie rżnij głąba . Bardziej chcę duży samochód bez nawigacji ew bez klimy . 

Bo właśnie z echo jak z samochodami. Merca C klasę kupisz bez nawigacji ( wątpię czy bez klimy ) ale juz taką S'kę nie kupisz. W echach podobnie, im większe tym bardziej zaawansowane no i w związku z tym drozsze.

Edytowane przez wilk325

• 0

Kurde, tak czytam i czytam i zrozumieć nie mogę????

Najnowsze wcielenie Wilka nas ponownie nawiedziło, w każdej dziedzinie jest "naj"(echosondy,łodzie,pontony I silniki) a my wszyscy to w d...... byliśmy i g........ widzieliśmy???????????? Ciekawe kiedy Moderatorzy się tym zajmą? ????