Skocz do zawartości

Stella FD vs. Stella FE

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pełen szacunek dla waszej wiedzy , przeczytałem cały wątek i powiem szczerze moze dlatego ze jestem starej daty

stelioza nie dla mnie, jak bym cokolwiek rozebrał w stellce

to po złozeniu zostałyby mi części na drugą. :blush:Embarassed

Pozdrawiam .

Błędne stwierdzenie.

Spro Red Arc ma więcej części i jest bardziej skomplikowany ni?ź moja Stella 2007

Por?łwnywanie wersji FE (stworzonej do łowienia w wodach śr?łdlądowych) do wersji SW - Salt Water (stworzonej do łowienia w morzu) jest zupełnie bezcelowe. To jak por?łwnywanie sportowego auta do wielkiej i mocnej teren?łwki.

Jesteś w błędzie twierdząc ?źe wymienione kołowrotki mają przekładnie kute z palladu. Ka?źda Stella ma koło przekładni z kutego na zimno duraluminium wzmacnianego specjalną warstwą ochronną zapobiegającą wycieraniu się zęb?łw i zwiększająca ich ?źywotność.

Co do słowa pallad - ot?ł?ź owo pokrycie przekładni warstwą ochronną w USA nazywa się Palladin Durability Gear Enhancment a w Japonii ten sam system nazywa się Barrier Gear - ten sam bajer,dwie r?ł?źne nazwy - czysty marketing.

Dzisiaj w sklepie pokręciłem Certate/2500FD/2500FE.

Certate pod względem pracy na sucho postawiłbym na p?łłce z TP FC.

FD wydawała się minimalnie cichsza i bardziej maślana od FE, korbka jakby l?źej chodziła.

Nieźle zaopatrzony sklep,u nas w Tr?łjmieście nie widziałem w sklepie nic lepszego od Twina FC ;)

Co do pracy wymienionych Stelli to generalnie X-SHIP zastosowany w najnowszej generacji miał jeszcze bardziej upłynnić pracę mechanizm?łw,a ju?ź nie pierwszy raz spotykam się z opinią ?źe jednak poprzedniczka kręci l?źej... Mo?źe to pow?łd tego ?źe FD w Twoim sklepie wisi od 2007 roku i po prostu więcej ludzi zdą?źyło nią pokręcić na sucho i ju?ź się dotarła :o

Sławek ale Ty w swojej FD4000 masz jeszcze podkładkę dlatego ona nieco cię?źej kręci ni?ź 2500FE, pamiętam na sandaczach gdy w FD 4000 nie było podkładki na kole kręciła l?źej,wtedy zęby płycej nieco się wbijaływ piniona.

A to prawda, podkładka jest ale i tak mi się wydaje ?źe FE lepiej jakoś, sam nie wiem, trzeba byłoby zrobić kolekcję takie muzeum shimano od F do FE i pomacać po jednym wszystkie sztuki :D

Pod koniec lat '90tych dorabiałem trochę w sklepie wędkarskim. Przez dwa tygodnie, codziennie przychodził klient i oglądał Shimano, chyba to było jakieś Aero 2500. Bawił się nim przez średnio p?łł godziny dziennie. Po dw?łch tygodniach (!) oświadczył, ?źe w końcu dotarł młynek, kt?łry w końcu kręci się jak nale?źy i go kupił :D .

Pewnie ta FE była jeszcze nie dotarta :lol:

W kontekscie rozmow o materiale, z ktorego wykonane jest kolo przekladni, warto wrocic do tego watku :

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=18132&am p;am p;am p;start=40&

?źałuje ?źe to przeczytałem... Nic tylko owić na bata.

Nie zaluj

Az takie zle te kablakowce nie sa

sam kilka mam i daja rade :D

Mam pytanie. Czy jest jakaś przepaść w kręceniu Stellami 95 i 98 rocznik a modelami nowszymi FD i FE?

Kupiłem 3 sztuki w rozmiarze 3000 i 4000 i się zastanawiam czy przepaść cenowa (2-3 razy dro?źej w przypadku nowych modeli) jest uzasadniona.

Mowa jest oczywiście o nowych lub prawie nowych sztukach.

Czy r?ł?źnica w większej ilości ło?źysk, lepszych (l?źejszych???) materiałach, zajebistym wzornictwie, i nowszych technologiach typu ło?źyska S-Arb, X-Ship jest warta poło?źenia du?źo większych pieniędzy?

Pytam bo nie mam por?łwnania i nie moge organoleptycznie stwierdzić jaka jest prawda.