Guzu Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Dziś odebrałem Stelkę 4000SFE, kt?łra dołączyła do C3000FE i SW4000HG Pierwsze wra?źenie - niesamowicie lekka jak na swoją wielkość. Będę jej u?źywał na słodkowodne pstrągi i łososie na lekko.Jeszcze tylko dokupię normalną szpulę do 4000SFE i 2500 do C3000FE i jestem zaopatrzony w młynki na najbli?źszych kilka lat Respect Niezly secik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Dziś odebrałem Stelkę 4000SFE, kt?łra dołączyła do C3000FE i SW4000HG Pierwsze wra?źenie - niesamowicie lekka jak na swoją wielkość. Będę jej u?źywał na słodkowodne pstrągi i łososie na lekko.Jeszcze tylko dokupię normalną szpulę do 4000SFE i 2500 do C3000FE i jestem zaopatrzony w młynki na najbli?źszych kilka lat Magiczne zaklęcie sekty sprzętomaniak?łw: Jeszcze tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Dziś odebrałem Stelkę 4000SFE, kt?łra dołączyła do C3000FE i SW4000HG Pierwsze wra?źenie - niesamowicie lekka jak na swoją wielkość. Będę jej u?źywał na słodkowodne pstrągi i łososie na lekko.Jeszcze tylko dokupię normalną szpulę do 4000SFE i 2500 do C3000FE i jestem zaopatrzony w młynki na najbli?źszych kilka lat Magiczne zaklęcie sekty sprzętomaniak?łw: Jeszcze tylko... Dobre Lukasz Nie mam pytan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Dziś odebrałem Stelkę 4000SFE, kt?łra dołączyła do C3000FE i SW4000HG Pierwsze wra?źenie - niesamowicie lekka jak na swoją wielkość. Będę jej u?źywał na słodkowodne pstrągi i łososie na lekko.Jeszcze tylko dokupię normalną szpulę do 4000SFE i 2500 do C3000FE i jestem zaopatrzony w młynki na najbli?źszych kilka lat Magiczne zaklęcie sekty sprzętomaniak?łw: Jeszcze tylko... Dobre Lukasz Nie mam pytan Te?ź sobie m?łwię jeszcze tylko much?łwka do nimfy...a po niej jeszcze do suchej i streamera została kupiona Ta choroba się nigdy nie skończy . No chyba ?źe po odejściu do krainy wiecznych łow?łw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechuss18 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Mam pytanie co do wielkości tych kołowrotk?łw , czy mo?źe mi ktoś powiedzieć jak się ma wielkość stelli 3000 FE do spro red arca 3000/4000 , nigdzie nie zobaczę jak na ?źywo wyglądają te kołowrotki , a nie chce się rozczarować je?źeli oka?źe się ?źe kołowrotek będzie za mały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 3000 ma body od 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechuss18 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Typowe 2500 to malutki kołowrotek, a jak 4000 , potrzebuje kołowrotek o uniwersalnym rozmiarze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Witaj Ja popełniłem ten własnie błąd zakupując 3000FE Kierowałem sie tylko i wyłącznie przeło?źeniem i to był błąd. Tak jak pisze Patryk 3000 ma body z modelu 2500 i tylko szpulka jest nieznacznie większa. Ja szukasz stelki do cię?źkiej pracy bierz 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 I ja się w końcu skusiłem na promocje w DE (2500FE) i to był błąd. Od lat łowię w większości Daiwą, ale, ?źe cena dość atrakcyjna to postanowiłem spr?łbować i mo?źe wr?łcić do Shimano. Od początku jednak jakoś mi nie pasowała, ale pomyślałem, ?źe mo?źe się uło?źy. Po jednym dniu jigownia 3 gumami na gł?łwkach 12-15g :- przyciera delikatnie w dolnym poło?źeniu szpuli- tak jakby lekko ząbkowała- i co najgorsze ja się złapie podstawę korbki i porusza to lata w ka?źdą stronę, osiowo (to raczej normalne), ale r?łwnie?ź wzdłu?ź i w poprzek, co skutkuje klekotaniem na osi korbki w czasie szybkiego kręcenia Czuć jakby wszystko w środku latało. Oczywiście nie są to jakieś koszmarnie wielkie luzy, ale jak na sprzęt za 2tys to pora?źka. Moja stara SS chodzi podobnie (no mo?źe z wyjątkiem opor?łw ruchu), a kilka posiadanych przeze mnie odmian Certate niepor?łwnywalnie lepiej. Mo?źe ten typ tak ma ? Tak jak pisałem od ładnych paru lat nie u?źytkowałem Shimano, ale wczoraj macałem Rarenium JDM 2500S po jednym sezonie i chodzi lepiej i co najwa?źniejsze jest bardziej sztywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 I ja się w końcu skusiłem na promocje w DE (2500FE) i to był błąd. Od lat łowię w większości Daiwą, ale, ?źe cena dość atrakcyjna to postanowiłem spr?łbować i mo?źe wr?łcić do Shimano. Od początku jednak jakoś mi nie pasowała, ale pomyślałem, ?źe mo?źe się uło?źy. Po jednym dniu jigownia 3 gumami na gł?łwkach 12-15g :- przyciera delikatnie w dolnym poło?źeniu szpuli- tak jakby lekko ząbkowała- i co najgorsze ja się złapie podstawę korbki i porusza to lata w ka?źdą stronę, osiowo (to raczej normalne), ale r?łwnie?ź wzdłu?ź i w poprzek, co skutkuje klekotaniem na osi korbki w czasie szybkiego kręcenia Czuć jakby wszystko w środku latało. Oczywiście nie są to jakieś koszmarnie wielkie luzy, ale jak na sprzęt za 2tys to pora?źka. Moja stara SS chodzi podobnie (no mo?źe z wyjątkiem opor?łw ruchu), a kilka posiadanych przeze mnie odmian Certate niepor?łwnywalnie lepiej. Mo?źe ten typ tak ma ? Tak jak pisałem od ładnych paru lat nie u?źytkowałem Shimano, ale wczoraj macałem Rarenium JDM 2500S po jednym sezonie i chodzi lepiej i co najwa?źniejsze jest bardziej sztywne Odsyłaj, chyba jest na gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Pewnie tak zrobię, ale wcześniej kupiłem w Polsce z wyprzeda?źy egzemplarz p?łłkowy nie u?źywany i moim zdaniem było podobnie.Podobne luzy na starcie, pewnie zaowocowały by tym samym w u?źytkowaniu, mo?źe pracowała bardziej gładko, bez lekkiego przycierania itp.Zwr?łciłem i kupiłem w Angel Domane i znowu skucha.Nigdy więcej Shimano, a ju?ź na pewno tego z literką F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Tak myślę, ?źe dla stelli 2500 gumy 4 na gł?łwkach15g to raczej za du?źe zadania.Do tego to raczej 4000.No i jeszcze chyba to przeło?źenie 6:1 te?ź nie jest bez znaczenia.Ale og?łlnie biorąc to ten sprzęt coraz gorszej jakości wychodzi-jakby 2 fabryki dla JDM i reszta świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 - Po pierwsze napisałem 3 (gł?łwnie rippery i inne podobne, stawiające mały op?łr, bez kopyt) - Gł?łwnie 12g (15g to mo?źe 25% czasu u?źytkowania) - W większości pobijanie z kija i wybieranie luzu (stosunkowo nie du?źe przecią?źenia) - JEDEN DZIEŃ ! - 2500FE ma przeło?źenie 5.2 Chyba to prawda co słyszałem i co Japończycy pisali mi między wierszami - jest tylko składana w JP (dzięki temu mogą zgodnie z prawem nabić JAPAN na stopce) i to nie w tym samym miejscu co JDM, wszystkie materiały pochodzą z Chin (opr?łcz ło?źysk) i chyba to prawda, ?źe tylko pierwsze serie FE (jakieś p?łł roku po wejściu na rynek USA i EU) były OK, teraz to ju?ź badziew. ps. TP 2500S MG JDM u?źytkowany co prawda du?źo l?źej (2 sezony), ale kilka razy z powodu akurat braku innego kręcioła na łowisku przeszedł podobną szkołę (puchowce 10-12g na 10-12 metrach) i chodzi jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Ja swoją 3000 sprzedałem i kupiłem kolejna w DE nową 4000SFE i jest przepaść na korzyść 4000.Du?źo lepiej spasowana no i juz czuć moc jaka drzemie w przekładni. 3000FE okazała sie za słaba nawet do gum RH10. Stelka 4000 poddana obią?źeniu 25gram i guma 4 nawet nie jęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Ludzie o czym my m?łwimy du?źo lepiej spasowana ? Przecie?ź to STELLA - kołowrotek za 2tys ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 To moje subiektywne odczucie bo miałem w ręcach oba modele. Wiec to tylko moja opinia. A to ze oba kosztują dwa koła to inna sprawa. Mozna nabyć za połowe ceny stelki u?źywke z starej seri JDM niekoniecznie stelke i kulturą pracy nie ustępują one wsp?łłczesnym konstrukcją in?źynierow Shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Ok, ale z moim pechem u?źywka odpada.Og?łlnie nie mogę powiedzieć, ?źe jest złomem czy uszkodzony, mo?źe jakby go przesmarował, doło?źył szuwaksu (aczkolwiek zachowanie po jednym dniu nie wr?ł?źy dobrze na przyszłość) ale ja się tego raczej nie podejmę, gdyby kosztował kilkaset zł, p?łł biedy 1000zł to jeszcze ok, ale za te pieniądze to nie polecam. ps. ja te?ź oglądałem w sklepie 4000 i wydawała mi się w porządku, nie podejrzewałem, ?źe 2500 to ju?ź nie potrafią zło?źyć gł?łwnie zastanawiam się nad tym, czy to jest jakaś wada i nadaje sie do reklamacji, czy tez ten typ tak ma i po prostu jej nie sprzedać po okazyjnej cenie i nie nara?źać na dalsze przecią?źenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 ...za te pieniądze to nie polecam...nie podejrzewałem, ?źe 2500 to ju?ź nie potrafią zło?źyć Nie polecasz kolego własnego pecha jak mniemam mam oba modele 4 i 2,5 tys i wszystko jest w najlepszym porządku, mniejszym modelem targałem gumy sandaczowe 3 na gł?łwkach do 20gr i 0 problemu. Jest na forum co najmniej kilka os?łb kt?łre mają r?łwnie?ź owe 2500 i są bardzo zadowolone. Piszesz: - przyciera delikatnie w dolnym poło?źeniu szpuli- tak jakby lekko ząbkowała- i co najgorsze ja się złapie podstawę korbki i porusza to lata w ka?źdą stronę, osiowo (to raczej normalne), ale r?łwnie?ź wzdłu?ź i w poprzek, co skutkuje klekotaniem na osi korbki w czasie szybkiego kręcenia Czuć jakby wszystko w środku latało. Oczywiście nie są to jakieś koszmarnie wielkie luzy, ale jak na sprzęt za 2tys to pora?źka. Kupiłeś po prostu uszkodzony kołowrotek, tutaj firma, marka nie ma nic do rzeczy, po jednym dniu to nawet jaxon tak nie pada. Oddaj do reklamacji jak najszybciej i nie zra?źaj się do tego modelu bo to na prawdę solidny kręcioł pod warunkiem zakupu z pewnego źr?łdła. pozdrawiamS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 O to mi chodziło, po prostu nie mam por?łwnania z innym Shimano F, a jak biorę do ręki moje Ceratki to boli mnie te 2tys Napisałem do Niemc?łw, zobaczymy co odpowiedzą. ps. przy wolnym kręceniu w pozycji poziomej chodzi myślę ?źe dobrze, problem gł?łwnie pojawia się przy szybszym kręceniu, zwłaszcza w pionie, wtedy nawet powoli przyciera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Hej. Od pewnego czasu mam podobny dylemat. Obie FE 2500 i 4000 chodzą znacznie gorzej ni?ź np. twin powery 2011 w wykonaniu JDM i to praktyczne w wszystkich mo?źliwych obszarach.Praca na sucho, obie stellki szeleszczą twin powery praktycznie bezgłośne i to w ka?źdym poło?źeniu osi kołowrotka. Płynność pracy (ilość masła w maśle) bez por?łwnania na korzyść TP. Subiektywne odczucie mocy kołowrotka w czasie u?źytkowania nad wodą - to samo co powy?źej.Ilość luz?łw we wszystkich moich shimano katowanych przez lata jest mniejsza ni?ź w stellkach 4000FD po paru latach tarzania w piaskach zdecydowanie lepsza ni?ź FEZawsze wcześniej skłaniałem się do zdania ?źe z ka?źdej serii są egzemplarze bardzo dobre (właśnie one budzą zachwyt u?źytkownik?łw) i są te?ź bardzo przeciętne. Zastanawiam się te?ź czy to urok moich egzemplarzy czy cała seria jest właśnie taka. I najgorsze w tych stellkach jest to ?źe nie tylko millenium z roku 1999 chodzi lepiej ale te?ź twin power XT4000 po 17 latach kręcenia chodzi płynniej.Myślę ?źe je obie przesmaruję i będę kręcił bez bicia piany czy robienia doktorat?łw, niemniej o ile nie tak dawno zgadzałem się ze zdaniem ?źe, w przypadku Stelli, nie ma znaczenia czy to JDM czy inne rynki to teraz mam ju?ź wątpliwości.Ale chyba nie zaryzykuję trzeciej od Mefisto ?źeby to rozstrzygnąć.Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 100% zgodności Szkoda tylko, ?źe takie obiektywne głosy pojawiają się dopiero jak się uderzy pięścią w st?łł teraz ju?ź sam nie wiem czy to się nadaje do reklamacji np. jako niezgodność z umową (opis reklamowy Stelli FE) i mi tej reklamacji nie odrzucą. ps. jak mi jej nie przyjmą - to poszukuję kogoś kto pomo?źe i mi ją przesmaruje (tak jak pisałem w innym wątku, to absolutnie nie jest zadanie na moje nerwy i umiejętności, między innymi dlatego ten zakup to taki stres) ja daję smar, mo?źe większa ilość I.O.S Factory PRO pomo?źe, zapłacę albo podzielę się topowym smarowidłem ps.2 temat JDM rozstrzygnę Ci bez wydawania kasy na następną, znajomy ma Stellę 2500S 10' JDM to jest po prostu zaj.. maszyna. Mo?źe nie czuć w niej a?ź tak du?źej mocy, ale spasowanie element?łw (przekładni), odgłosy w czasie pracy (nawet po obcią?źeniem lub przy szybkim kręceniu), masło to naprawdę wz?łr. Łudziłem się, ?źe przecie?ź chyba tej FE specjalnie nie psują i jeśli będzie choć w 80% taka jak JDM to będzie nadal OK - niestety r?ł?źnica jest du?źa, tak jak pisałem Rarenium 2500S jest lepiej pracującym (oczywiście w granicach rozsądku) i 4 razy tańszym kołowrotkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Bardzo interesujacy watek.Wiele informacji (jak dla mnie) zaskakujacych.Niemniej jednak wpisuja sie one w ogolne tendencje widoczna na rynku wsrod producentow sprzetu wedkarskiego.Licze @bazyloss ze uda Ci sie wyprostowac temat ze sprzedawca w DE i odzykasz pieniadze wlozone w Stelle FE. Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Cos w tym jest,,,ze coraz wiecej os?łb marudzi na nowsze modele,jak by z ka?źdym rokiem było coraz gorzej(jakie to ?źyciowe),i potem zdziwienie ze model z roku 98-00,nadal potrafi kosztowc ponad 15 st?łwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 To widzę, ?źe jak wyrwałem Stellę 4000 95 rok n?łwkę za 12 st?łwek to mogę się czuć szczęśliwy???? Tak się czuję jak nią kręcę. Ta była z forum. Mo?źe były właściciel ma jeszcze kilka takich perełek ? Ja z chęcią po przeczytaniu paru tekst?łw reflektuję na sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewyspec Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 witam koleg?łw i mam zapytanie do posiadaczy stelli sfe, fe, czy ta dziurka przy rolce kabłąka słu?źy do wprowadzania oliwki do rolki?Czy w kartonie nowo zakupionych stelli sfe była oliwka shimano? Ja odebrałem w piątek nową od niemc?łw i oliwki nie mam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi