karolkrause Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Witaj. Prawdopodobnie otworek jest do smarowania ale głowy nie dam. Co do oliwek to potwierdzam po zakupie dw?łch stellek 3000FE i 4000SFE u Niemaszk?łw brak oliwki w zestawie <_< Jak to Niemcy wrodzona oszczędność i brak checi oraz wiedzy do grzebania w czym kolwiek Odwrotna natura u Polak?łw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Moja 4000 2010 JDM te?ź ją posiada. Z oliwką jest r?ł?źnie, raz jest raz jej nie ma ( czyt. ktoś wyciągnie tudzie?ź nie wsadzi do pudełka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Ja w 07 JDM te?ź oliwki nie uraczyłem,i dobrze,bo lać oliwkę na przekładnię czy w rolkę to bzdura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Na przekładnię tak, ale czemu nie na rolkę?? Przecie?ź umieszczone jest w niej łozysko?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Ja tam wszędzie daję smar,oliwka zwłaszcza przy łowieniu plecionkami jest moment wypłukana,a smar w niczym nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Jak to Niemcy wrodzona oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 A nie Marcin Nie wyrywaj słow z kontekstu całej wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Na przekładnię tak, ale czemu nie na rolkę?? Przecie?ź umieszczone jest w niej łozysko??Nawet nie jedno lecz i dwa.... z tego co pamietam jak w jednymz wątk?łw pisał mistrz @ZORRO to z tą oliwką to jest tak ze trzeba by ją zapuszczać srednio co 10 minut,lepiej rolke rozkrecić,i nasmarowac,wszystko rozrzedzonym smarem,niz samą oliwką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Stellowych jeszcze nie rozbierałem,nie szumią. Za to w kilku emblemach, Tead Daiwach, Tourkach, Ceratach nawet z customowatych co kilka wypadow. No more Daiwa!...no i nastąpi przemowienie miszcza @zorro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Na przekładnię tak, ale czemu nie na rolkę?? Przecie?ź umieszczone jest w niej łozysko??Nawet nie jedno lecz i dwa.... z tego co pamietam jak w jednymz wątk?łw pisał mistrz @ZORRO to z tą oliwką to jest tak ze trzeba by ją zapuszczać srednio co 10 minut,lepiej rolke rozkrecić,i nasmarowac,wszystko rozrzedzonym smarem,niz samą oliwką. Te?ź to praktykowałem. Często gęsto przy krytych ło?źyskach mixtura wychlapywała się poza rolkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zupełnie się na tym nie znam ale skoro ło?źyska są typu zamkniętego to, czy rzeczywiście wymagają smarowania. Logika wskazuje, ?źe nie a jak jest faktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Teoretycznie nie,a praktycznie to ro?źnie. W Daiwach nawalenie owej mixtury powodowało chwilowe ustanie szumienia spowodowane luzem, powstającym najprawdopodobniej na wz?łr Stradicka FH na styku łozysko-podkladka-rolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Czyli, mo?źna zrozumieć, ?źe to nie ło?źysko zostało przesmarowane a jedynie przestrzeń pomiędzy rolką a jej zabudową została nieco wytłumiona smarowidłem.Jeśli tak, to w mojej ocenie robota zupełnie zbędna. Trochę na zasadzie my wiemy lepiej.PS.No i, ?źeby nie było, ?źe się czepiam. Sam te?ź zakraplam, co pewien czas. Tylko czy to ma wymierny sens. Mo?źe wystarczy oczyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Dla zainteresowanych fotka.Miałem okazję serwisować Stellę 4000FD. Nie otwierana nigdy, a łowiona intensywnie przez 5 może 6 sezonów, głównie na Wiśle.Spodziewałem się choć drobnego zużycia takiego jak np tu:http://mulinete.files.wordpress.com/2012/02/shimano_stella_fd_2500_10.jpgW końcu 5 sezonów to już i smar stary i zużyty... Jednak w środku po wyczyszczeniu ukazuje się przekładnia w takim stanie:Czyżby ta odrobinka smaru którego szczędzą Japońce wystarczyła nawet na tak długi okres?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 A byś o tym wcześniej wspomniał, podrzuciłbym Ci swoją 2500, do przeglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Dość mam już tych kołowrotków, nawet swoich nie robię... coraz bardziej zastanawiam się czy po sezonie czy dwóch trzeba to rozkręcać jeśli tak wygląda wnętrze obitej i wybrudzonej 4000FD Edytowane 30 Czerwca 2014 przez Wędkarz87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Ja tam wszędzie daję smar,oliwka zwłaszcza przy łowieniu plecionkami jest moment wypłukana,a smar w niczym nie przeszkadza.A zobacz sobie w 2010 czy przy śrubce od rolki z tyłu nie masz dziurki?Jak myślisz po co ona jest?Do zakrapiania oliwki Panie . Edytowane 1 Lipca 2014 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Kilkukrotnie pojawial sie motyw wyciagania wnioskow dotyczacych takich czy innych aspektow eskploatacji sprzetu na podstawie doswiadczen wyciagnietych z jednego egzemplarza danego modelu.Mnie spotkania z roznymi kablakowcami nauczyly, ze niemal kazdy z nich to oddzielna historia. A wsrod np 5 takich samych kolowrotkow danego modelu widzimy raczej 5 braci, a nie 5 blizniakow jednojajowych Lepiej miec uczy i oczy otwarte . Licho nie spi Edytowane 1 Lipca 2014 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 A zobacz sobie w 2010 czy przy śrubce od rolki z tyłu nie masz dziurki?Jak myślisz po co ona jest?Do zakrapiania oliwki Panie .Lepiej nie iść ta drogą. Bo dojdziemy do słynnej śrubki która służy do napełniania olejem korpusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Dokładnie to samo chciałem napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) A zobacz sobie w 2010 czy przy śrubce od rolki z tyłu nie masz dziurki?Jak myślisz po co ona jest?Do zakrapiania oliwki Panie .Nie oliwić tylko smarować dobrym smarem. Oliwka szybko odparowuje i jest wymywana wymywana przez wodę .Do rolek polecam sprawdzone smary takie jak Hot Sauce,jest najlepszy, nie wymaga doglądania praktycznie przez cały sezon oraz Shimano Premium Greace (kolor zielonkawy),notabene smar do zastosowań rowerowych,ale rewelacyjnie zachowuje się w rolkach. PozdrawiamJózef Leśniak Edytowane 1 Lipca 2014 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Nie oliwić tylko smarować dobrym smarem. Oliwka szybko odparowuje i jest wymywana wymywana przez wodę .Do rolek polecam sprawdzone smary takie jak Hot Sauce,jest najlepszy, nie wymaga doglądania praktycznie przez cały sezon oraz Shimano Premium Greace (kolor zielonkawy),notabene smar do zastosowań rowerowych,ale rewelacyjnie zachowuje się w rolkach. PozdrawiamJózef LeśniakJózku tak, smarowanie pewniejsze ale w modelu 2010 jest dziurka na oliwkę i bez rozbierania można regularnie kropelkę zakrapiać i jest cacy . To dla tych co nie chcą rozkręcać. Edytowane 1 Lipca 2014 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) dobry człowiek pozbawił mnie wszystkich moich certate dziś przyleciała do mnie stella `10. zajebistą sprawą jest kompatybilność szpulek z `09tpsw. dopiero w piątek pierwsze wyjście nad wodę, ale już czuć, że będzie dobrze. na zdjęciu korpusy z pozamienianymi szpulkami. Edytowane 2 Lipca 2014 przez jersey 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Robi wrażenie zestawik Mr Jersey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Wojtuś a jak stella kręci, tzn jakie masz odczucie, jest w niej smarowidło czy dalej żałują.Podobnie jak było w TP SW czy lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi