Skocz do zawartości

Pytania początkującego rodbuildera

Rekomendowane odpowiedzi

@Friko

Tak to za twoją radą wybrałem taki set przelotek(Thx), moim zdaniem spacing wyszedł super. Podczas sprawdzania ustawienia przelotek byłem pod wrażeniem jak daleko da się rzucać lekkimi przynętami. Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie po lakierowaniu :unsure: . Na razie trenowałem na zniszczonym kiju i starych przelotkach, wychodzi przyzwoicie. Zastanawiam się tylko czy lakierować omotki na raz czy 2 cienkimi warstwami? (Lakier U-40 LS Supreme)

• 2 miesiące temu...

więc tak zainteresowało mnie robienie kijków , chciałbym zrobic sobie kija pod sandacza , i kompletnie nie wiem od czego zaczac wiem ze musze kupic blank juz mam na oku przelotki uchwyt i rekojesc , omotki itd ale gdzie to wszystko kupic te lakiery nici ?i co by mi bylo potrzebne ? do tego wszystkiego wiadomo ze jak sie jednego zrobi to i pewnie bedzie sie chcialo i kolejnego zrobic

Opcji masz do wyboru do koloru, rzekłbym :D przede wszystkim możesz przyjechać na spotkanie rodbuildingowe 16 kwietnia gdzie będą dokładnie poruszane kwestie które wymieniłeś, czyli jak zacząć.

Jeżeli chodzi o same komponenty, blanki, przelotki, nici, lakiery to generalnie są dwie kategorie źródeł zaopatrzenia:

1) pracownie w kraju które oferują chyba wszystko w tej chwili co można chcieć, nie powinno być równiez problemów z zamówieniem na odległość (z dostawą)

2) sklepy internetowe, np. amerykański Mudhole czy japońkie Matagi.

Generalnie zakupy polecam poprzedzić zapoznaniem się z zasobami portalu - artykułami w zakładce rodbuilding na stronie głównej oraz wątkami w zakładce rodbuilding na forum - powinieneś z nich uzyskać odpowiedź na swoje pytanie - nawet na te, których jeszcze nie zdążyłeś zadać :D

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Powinno być OK. Możesz też zmniejszyć obciążenie szczytówki i zastosować L-ki 5 - 5,5 zamiast 6 i szczytową nie większą, niż 6.

Pzdr,

Fatso

P.S. A załączniki się nie otwierają ...

Cześć. Jeśli kasa nie stanowi problemu, poszedłbym o krok dalej, i zamienił alconity(L5,5+szczyt) na sic w ramce tytanowej. Kijek zyska na dynamice.

pozdro Artur

• 4 miesiące temu...

Witam!

Chciałbym spróbować swoich sił w rodbuildingu. Na początek jednak szkoda mi pieniędzy na to, żeby wszystko po kolei kupować. Stąd moje pytanie:

Czy jest szansa zdemontować rękojeść połamanego team dragona nie niszcząc go?? Chciałbym wykorzystać materiały (tutaj uchwyt) do przezbrojenia innego starego kijka.

Ależ dziś szaleję i postów se dotłukę ..

Pokawałkuj na osobne elementy i zaostrzoną rurką wydłubiesz grafitowe drzazgi z korka ..

Jak masz czas i korek jest tego oczywiście wart . Dragon - a co to takiego , ki czort ??!

To ja też jednego se dotłuke. :D

W części kijów dragona np seria milenium, rękojeść korkowa, jest korkowa tylko z nazwy. Pod 2 milimetrową warstwą korka siedzi licha tuleja poliuretanowa. Ot taki szajs i chyba nie warto się męczyć.Sprawdzisz bardzo prosto, nadetnij zewnętrzny element lekko pod skosem aż do blanku, a korek prawdę Ci powie.

pozdro Artur.

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Po tym wszystkim jak naczytałem się i naoglądałem wyrobów zrobionych własnoręcznie przez kolegów goszczących na tym portalu, postanowiłem i ja sam zbudować dla siebie wędkę spiningową na blanku muchowym.

A mianowicie posiadam blank Winstona BIIx 9' 10wt 4 skład

Wędka z przeznaczeniem na Troć w okresie zimowym kiedy nie wiele da sie nawojować z muchówką nad wodą przez nawisy lodu itd :angry:

Potrzebuję fachowej rady co do przelotek,uchwytu, rękojeści jak i całego sprzętu potrzebnego do zabawy w uzbrajanie, jak lakier, nici

czy żywica do zamocowania korka i uchwytu.

Co według doświadczonych juz kolegów powinienem zakupić zebym potem nie miał jakiś nie miłych niespodzianek.

Jakie przelotki wybrać najlepiej, ile sztuk, jaki rozstaw itp.

Jeżeli chodzi o finanse jakie chcę przeznaczyć na uzbrojenie to mogą być większe lub srednie

I najważniejsze pytanie, a mianowicie gdzie kupić najlepiej korek zeby był w miare dobrej jakosci, najlepiej krązki i pobawić sie samemu w jego dopasowanie.

Co do kręgosłupa blanku to nie wiem dlaczego ale wyczuwam dwa :D , po obu stronach równolegle do oznaczenia pierwszego, czy to jest normalne ? Posiadam jeszcze 2 blanki muchowe do uzbrojenia więc mam zamiar pobawić się na całego :D

Z góry dziękuję wszystkim aktywnym.

Pozdrawiam RR

Najlepiej wykonane borony Winstona wychodzą z pracowni Dragona :D

Mają wieloletnie doświadczenie.

Jeszcze jak pan co zbroi dla Dragona nauczy się odróżniać kręgosłup blanku i kilka innych rzeczy bardzo przydatnych przy zbrojeniu wędek to berdzie super :D

Wszelkie komponenty znajdziesz np. tutaj: http://stores.ebay.com/Sid-Greens-Custom-Rods-and-Tackle

Korek, jak uważasz, przelotki podobnie, możesz pokusić się o tytany :D Napisz do sprzedawcy co i do jakiego blanku ci jest potrzebne. Karl to mój znajomy od wielu lat. Bardzo polecam.

Bujo

A możesz ten komentarz do mnie napisać bardziej zrozumiale?

Jako moderator warto byś choć troszkę bardziej zadbał o polszczyznę.

Jeśli chodzi o Winstony,o moj komentarz,to ogladałem oryginalnie zbrojone,w Dragonie i innej zbrojowni.

Jak masz doświadczenie w zbrojeniu ...to śmiało,podziel się informacją.

Co do przelotek to juz prawie wybrałem sobie komplet Fuji SIC tylko które według was będą lepsze, jedno stopkowe po całości czy na przykład 6 dwu stopkowych i 3 na szczytówce jedno stopkowe.

Przeznaczzenie raczej zima, mróz więc jak sądzę na jedno stopkowych raczej mniej powinien osadzać się lód, czy się mylę ???

Dostałem juz fachową poradę od MeKamil, ale chcę zobaczyć jak inni zbrajarze się wypowiedzą. Co do korka, rękojeści i uchwytu juz wybrałem

A możesz ten komentarz do mnie napisać bardziej zrozumiale?

Jako moderator warto byś choć troszkę bardziej zadbał o polszczyznę.

Jeśli chodzi o Winstony,o moj komentarz,to ogladałem oryginalnie zbrojone,w Dragonie i innej zbrojowni.

Jak masz doświadczenie w zbrojeniu ...to śmiało,podziel się informacją.

Co mam ci jeszcze napisać i czego nie rozumiesz włączając moją polszczyznę?

Widziałem wiele wędek stamtąd totalnie spierdzielonych doborem i rozmieszczeniem przelotek czy źle wyznaczonym kręgosłupie blanku.

Wędek nie zbroje, zostawiam to specjalistom. Jestem za to doświadczonym użytkownikiem.

To może ja zacznę,choć doświadczonym bym się nie nazwał ,bo zbroję od ok roku i na koncie tylko 9 kijkw.

Z wstępu wniskuję ,że głównie łowisz muchówką i moim zdaniem dobór i rozmieszczenie przelotek nie sprawi Ci wiekszych problemów, po prostu zdaj sie na swoje doświadczenie wędkarskie i intuicję.Przecież wiesz jak powinno wyglądać ugięcie wędki i czego od niej oczekujesz.Co do warsztatu to pewnie przejrzałeś wątki jego dotyczące i już wiesz ,że to proste jak budowa cepa ,parę desek i silnik wolnoobrotowy za 25-30 zł.Komponenty takie jak pierścienie korkowe klej do ich łączenia , uchwyt kołowrotka pierścienie ozdobne ,nici,klej do montarzu rękojeści i lakier do omotek kupisz w naszych pracowniach.Ale jak wspomniałeś masz kilka blanków,więc proponuję zakupy np. w Mud Hole ,wiekszy wybór i oszczędnośc.

Zabieraj się do roboty i miej świadomość ,że już przepadłeś :mellow:

Pozdro

Rafał