Skocz do zawartości

Pytania początkującego rodbuildera

Rekomendowane odpowiedzi

Zarejestrowałem się na tym portalu kilka lat temu dzięki koledze @adis.Pierwsze co to dogłębnie przewertowałem zakładkę ARTYKUŁY,czego tam nie ma,wędkowanie takie i inne,wywiady,budowa wędek,,przynęt,techniki połowu,rozbierane sesje kręciołów,C&R.......wszystko,absolutnie wszystko co zmieniło moje podejście do wędkowania na stare lata,wystarczy naprawdę najpierw poczytać trochę co koledzy skrobneli swym piórem przez te kilka lat,a nie tylko forum i powiedzcie czemu ten kapuśniak nie jest kwaśny.

Ludzie zacznijcie korzystać z tego portalu w pełni,tu na prawdę jest prawie wszystko,a w prawym górnym rogu jest na dodatek wyszukiwarka.

Taki jakiś dziś zmierzły jestem,chyba po tych pączkach(jak kogoś uraziłem to sorka)

Na krecenie pierwszego kijka...

pod okonie lowione na normalne przynety polecam ci MHXa SJ9000-2, a pod okonie lowione na plemniki S871-2 :)

I cos pomiedzy czyli S842-2 

Wymienione wyżej blanki sa naprawde fajne na pierwsze kręcenie, sam ukreciłem swój pierwszy patyk na S871-2

Proponuje PB Minima w zestawie

16-10-5 M 4L-4x3w i ramce TiCh zanim kolega zdecyduje sie na Tytany Minima proponuję porównać wagi przelotek TiCH i Tytan 

pozdrawiam

Dzięki Hubertus myslę ze Twoja propozycja bedzie dla mnie najbardziej odpowiednia jako moj okoniowy uniwersal.

Czy przy zakupie blanku jest on oznaczony? Chodzi mi o ten kregoslup i rozmieszczenie przelotek.

Oczywiście - na każdym blanku jest biała linia pokazująca kregosłup oraz kropki w miejscach przelotek ;)

Edytowane przez rybak109
  • Like 1

Nie to zebym nie wiedzial jak to sie robi troche czytalem i ogladalem pare filmow ale jako ze bedzie to moja PIERWSZA wlasnorecznie robiona wedka wolalbym byc pewny ze jest on wyznaczony poprawnie.

Przelotki tez bym od biedy rozłożył na blanku ale czy w sposob odpowiedni dla niego?

Jak masz problem z rozmieszczeniem przelotek otwórz sobie katalog fuji z lat 2013-2015 i tam z systemem kr masz masę schematów. Jedne lepsze inne trochę mniej ale spokojnie możesz od tego zacząć ;)

Kolega dobrze radzi, proponuje skorzystać ze spacingów fuji dla systemu KR, PB Minima w ramce match są praktycznie tej samej wysokosci co przelotki Fuji, sam zbroje na nich podpierając sie systemem KR

http://www.rodhouse.fr/forum/viewtopic.php?f=16&t=1612

Edytowane przez Hubertus

Bardzo interesujacy temat. I to na kilku plaszczyznach ;)

Kolega@kogut ladnie to ujal.. Rozumiem, ze nie kazdy urodzil sie alfa i omega (sic!) ale to nie usprawiedliwia lenistwa. Sam jestem raczkujacym wedkorobem i zdarza sie, ze napotykajac problem, pytam bardziej doswiadczonych w tej materii ale temat chce sobie zrobic wedke, wiec powiedzcie gdzie najlepiej kupic blank z przelotkami i oznaczonym kregoslupem, to troszke..hmmmm.. Czytanie nie boli, przeszukiwanie zasobow forum tez nie. Zycze sukcesow w budowaniu, zycze bezwarunkowego uzaleznienia i wsiakniecia w ten niepowtarzalny klimat. Zycze tez sil w podazaniu wlasna droga, a nie skrotami; oplaci sie dojsc do rozwiazania samemu, chocby dla samej satysfakcji..

Edytowane przez madmatt

Bardzo interesujacy temat. I to na kilku plaszczyznach ;)

Kolega@kogut ladnie to ujal.. Rozumiem, ze nie kazdy urodzil sie alfa i omega (sic!) ale to nie usprawiedliwia lenistwa. Sam jestem raczkujacym wedkorobem i zdarza sie, ze napotykajac problem, pytam bardziej doswiadczonych w tej materii ale temat chce sobie zrobic wedke, wiec powiedzcie gdzie najlepiej kupic blank z przelotkami i oznaczonym kregoslupem, to troszke..hmmmm.. Czytanie nie boli, przeszukiwanie zasobow forum tez nie. Zycze sukcesow w budowaniu, zycze bezwarunkowego uzaleznienia i wsiakniecia w ten niepowtarzalny klimat. Zycze tez sil w podazaniu wlasna droga, a nie skrotami; oplaci sie dojsc do rozwiazania samemu, chocby dla samej satysfakcji..

Zgadzam się w 115% :) 

Największa radocha ,jak dojdzie sie do swojej interpretacji projektu.Można i należy eksperymentować z firmowymi spacingami.Można je nawet radykalnie zmieniac i mieć radochę ,że wyszło.

Lepiej jest zamówić kilka przelotek więcej i dojść samemu do pewnych wniosków ,niż prosić o gotowy zestaw i rozstaw :rolleyes:

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Niedawno stałem się posiadaczem spinningu na blanku muchowym w klasie 4/5. Spodobała mi się akcja wędki i koszt budowy :D dlatego postanowiłem zrobić coś budżetowego na blanku muchowym. W tym celu za radą kolegi Hubertusa zakupiłem na allegro wędkę muchową celem jej przerobienia na spinning. Wędka ta jest w klasie 8 dł. 2.90m 4 cz. Już mi się podoba :)

Jej przeznaczeniem będzie połów jazio-kleni, okoni na woblerki i blaszki w rzece Warcie.

Zastanawiam się czy oskrobać ją z lakiery? Ile dać przelotek? 

Edytowane przez adrionn911

Skrobanka jest konieczna, kijek lepiej wygląda i w przypadku pancernej ilości lakieru poprawia wage kijka i potrafi ciut przyspieszyć.

Co do przelotek to pod kijek w długości 9'6" osobiście bym brał 9-10 przelotek plus top, proponuje kupić wiecej, niż by miało braknąć.

Jakby co to na priv zapraszam i cosik pomogę

Skrobanka jest konieczna, kijek lepiej wygląda i w przypadku pancernej ilości lakieru poprawia wage kijka i potrafi ciut przyspieszyć.

Co do przelotek to pod kijek w długości 9'6" osobiście bym brał 9-10 przelotek plus top, proponuje kupić wiecej, niż by miało braknąć.

Jakby co to na priv zapraszam i cosik pomogę

W takim razie czeka mnie sporo skrobania, jak się z tym uporam na pewno zwrócę się o dalszą pomoc ;) Pytanie jeszcze czym najlepiej to oskrobać? Jest kilka metod podanych na forum ale którą wybrać...

ja używam nożyczek lub nozyka do tapet, później szlifowanie, kończę na papierze 2500, póxniej pasta polerska i po takich zabiegach blank wygląda naprawde fajnie, osobiście nie wcieram lakieru w blank....a no i rada z mojej strony, po szlifowaniu papierem wodnym polecam dużą stertę naczyć do pozmywania, bo pozbycie się grafitu z łap i żałoby spod paznokci jest bardzo upierdliwe :P

A to ja z innej mańki się zapytam, trzeba uważać jakoś specjalnie na zdejmowanie starych przelotek czy nie bardzo ? Bo mam starego jaxona ze złamaną szczytówką i mówię dlaczego by go nie oskrobać w całości zdjąć wszystko co jest i tak na razie zostawić, a może w przyszłości się przyda do pierwszych ,,kroków,, w rodbuildingu,  :P