Skocz do zawartości

Pytania początkującego rodbuildera

Rekomendowane odpowiedzi

Po zdjęciu przelotki szczytowej na wysokości końca jej tulejki wsuwanej na blank około 2cm od końca wędki i zeskrobaniu kleju był widoczny mały defekt blanka, a mianowicie takie jakby zagłębienie/rowek dookoła szczytówki, było to widać i czuć pod palcem. Sprawdziłem czy to ma wpływ na wytrzymałość blanki i lekko zgiąłem szczytówkę, właśnie w tym miejscu blank sie zagiął, nie pękł tylko się zagiął, widać pojedyncze włókna. Nie wiem czy to była wada fabryczna czy może powstało to od podgrzania przelotki i rozpuszczenia kleju.

Trzeba będzie powalczyć z tym uchwytem...

Blank skrobię delikatnie, a czy przy tym nie zeskrobuje się grafit ?

Tylko że ja mam aluminiowy uchwyt.

Jak aluminowy, to wystarczy dobrze go ogrzać i po sprawie. Blanku nie uszkodzisz. Najlepiej uchwyt mocno ogrzać opalarką, nastepnie go umocować w imadle pomiędzy dwiema deseczkami, no chyba, że na odzysku uchwytu nie zależy, to nie trzeba się tam certolić. Blank chwyta się za korek i kręci. Ty już pewnie zdjąłeś korek, może być gorzej z uchwyceniem.

Jak aluminowy, to wystarczy dobrze go ogrzać i po sprawie. Blanku nie uszkodzisz. Najlepiej uchwyt mocno ogrzać opalarką, nastepnie go umocować w imadle pomiędzy dwiema deseczkami, no chyba, że na odzysku uchwytu nie zależy, to nie trzeba się tam certolić. Blank chwyta się za korek i kręci. Ty już pewnie zdjąłeś korek, może być gorzej z uchwyceniem.

Uchwyt był częściowo pod korkiem. Jakoś dam radę.

Oskrobałem już jedną część, jest czyściutka i ma fajny grafitowy kolor :)

Przy skrobaniu natrafiłem na pokarbowane/pofalowane jakoś tak, kawałki blanku, ciężko w tym miejscu zeskrobać lakier  -_-

Edytowane przez adrionn911

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Chciałbym spróbowac swoich sił w rodbuildingu szukam jakiegoś taniego blanku zainteresowała mnie oferta batsona e-glass tylko ze te 

blanki sa krotkie max 213cm i jednoczesciowe czy znacie moze jakies blanki w podobnej cenie intereseju mnie długośc 230-270

i moc 20-25lb

o cieciu na łaczeniu blanku i spigocie nawet nie mysle chce sobie zbudowac cos sam tanim kosztem moze mi sie spodoba a jak nie to nie bede dużo w plecy ewentualnie myslałem o najdeliktniejszym e-glass 2-6 lb 198 przyciac blank z dołu do 180cm i zrobic fajną okoniówke ale wolałbym coś mocniejszego