Skocz do zawartości

Pytania początkującego rodbuildera

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe, dziękuję.

600$ to nie jest mało, ale po przekopaniu zasobów polskich sklepów, stwierdzam, że kupno takiego zestawu za 299,99$ jest jakimś pomysłem.

Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi stwierdzam, że macie rację.

W sumie - oprócz materiałów typu nici, lakiery i kleje - to najbardziej potrzebuję maszynki do omotek i do suszenia.

Marcin, napisz do Pawła - zobaczysz , że warto :) Ostatnio kupiłem komplecik drewniany wraperek a dodatkowo urządzonko do suszenia . Szczerze i z czystym sumieniem polecam kolegę p-pro7. Da się z nim dogadać  ...jeśli będzie miał czas to jestem pewny , że Ci pomoże  :)

Pozdrawiam i powodzenia w nowym sposobie pozbywania się kasy z konta :)

@"Paweł" mógłbyś pokazać jakieś fotki tych maszynek ? :)

Masz jedną w moim wątku  tu : 

http://jerkbait.pl/topic/81616-customy-paw%C5%82a/page-2

- druga jest tu :

http://jerkbait.pl/topic/65020-technika-rb/page-4

Zależy co chcesz , generalnie robi chyba dwa rodzaje . Moja to taka skromna wersja - ta w technice rodbuildingu jest bardziej wypasiona i ma aż 4 m długości. Z resztą na fotkach widać wszystko . Ta bardziej wypasiona "tyż" kiedyś była moja  :)

Pozdrawiam .

• Like 2

Witojcie,

Panowie, z racji, że idzie zima, zbliża się gwiazdka, a tak się składa, że byłem grzeczny to chciałbym się zaopatrzyć w jakiś taki zestaw dla początkującego rodbuildera.

W tej chwili odstawiam chałturę i psuje stare wędki, aby móc je naprawiać :D

U jankesów co rusz to jakiś "starter kit" w dobrej cenie, a to maszyna do omotek, a to do suszenia, do tego pędzle, markery, pilniki - co dusza zapragnie.

U nas... no zestawy Batsona po 2,5k. Sorry, ale nie wiem jak mi się spodoba przygoda z rodbuildingiem i nie wyłoże 3 tysięcy na narzędzia i akcesoria, które będą się kurzyć bądź będę musiał sprzedać ze stratą.

Do tego, zależy mi na tym, aby całość była sprytna i kompaktowa, mój skromny "warsztat" muchowy i tak zajmuje sporo miejsca. Fajnie prezentuje się coś takiego:

http://www.mudhole.com/Advanced-Rod-Building-Start-Up-Supply-Kit-FSB-4

Co sądzicie o tego typu zestawach? Znacie miejsce, gdzie można takowe dostać, oczywiście w Polsce?

Edytowane przez mrWhite7

Ja na start 2 lata temu kupiłem sobie ten właśnie wrapper CRB z Best Rods Center. Suszarkę, tak jak wielu innych, zrobiłem z silniczka do kuli dyskotekowej (bodajże 6 rpm) za 20 zł i dwóch kawałków sklejki. Działa cały czas, do rekreacyjnego kręcenia wędek (powiedzmy 1, 2 w miesiącu) moim zdaniem w zupełności wystarcza :)

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam,

od jakiegoś czasu czytam dział "Rodbuilding". Zajrzałem raczej z ciekawości, ale stety/niestety, okaże się później, wasze posty wywarły na mnie ogromne wrażenie. Oczywiście naszła mnie chęć zrobienia kija dla siebie. Jakieś tam zdolności manualne mam, ale oczywiście nie porwę się na nic ekstrawaganckiego. Pomyślałem sobie, zrobię coś "low cost". Coś czym będę mógł łowić z łódki w opadzie, akcja fast, do 20g z 3-4 calowa gumą. Wybrałem, blank CRB IS701L.

Poczytałem o przelotkach i zerżnąłem wielkości: 20H(BKLAG) 10H(BKLAG) 5,5M(BKLAG) 4,5KB(BKBAG) 4x4KT(BKTAG) 4LG(TLGST), jeżeli ktoś ma sugestię innego doboru to śmiało proszę pisać.

Jeżeli chodzi o rozłożenie ich na blanku to też poczytałem i bez wymyślania skorzystam z katalogu Fuji, ew. później będę modyfikował.

Ale jak to się wszystko ma do wyważenia całego kija. Będę pewnie używał go z red arc 10300 (300g). W którymś z wątków wyczytałem, że można złożyć kij na sucho(bez kleju) i modyfikować ustawienie mocowania kołowrotka na blanku(nie będzie go trzeba doważać na koniec ołowiem) i jak będzie wyważony to pokleić rękojeść i mocowanie kołowrotka i dopiero wtedy sprawdzać dokładnie rozłożenie przelotek. Ale czy zmiana ułożenia przelotek nie zmieni wyważenia? Przecież przesuwamy je. Fakt ze waga przelotek w porównaniu z kołowrotkiem i rękojeścią są znikome, ale brane pod uwagę z większą "wagą" z racji tego ze wiszą na dłuższym końcu.

Nie wiem czy wystarczająco jasno opisałem moje wątpliwości? Śmiało proszę krytykować, wszelkie sugestie i wyjaśnienia mile widziane.

pozdrawiam

Bartec

nie przejmuj się rozmieszczeniem przelotek, raczej nie wpływa to na wyważenie wędki... musiałbyś też jednocześnie dodać masę przynęty i reszty zestawu... przelotki rozmieść "na oko", mają po prostu równomiernie obciążać blank pod obciążeniem i tworzyć stożek w dolniku... jeśli koniecznie chcesz dociążać dolnik, zrób to w ten sposób, żeby łatwo było później usunąć dociążenie... ja bym nie dociążał, zwłaszcza przy krótkim blanku:)

powodzenia, Michał

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Koledzy racji ze kończę własnie swojego pierwszego patyka mam parę pytań:

Jakiej taśmy używacie przy lakierowaniu  chodzi o taśmę maskująca.

i jak radzicie sobie z utrzymaniem temp lakieru żeby rzadszy był. wolno mi idzie i po pewnym czasie lakier mam za gesty. 

grzejecie opalarka czy raczej kąpiel wodna. 

czy  można suszyć na tym samym co lakieruje? mam 15 rpm silnik w moim warpperze?

i polecicie mi ściereczkę do zrobienia wcierki?

Edytowane przez kocurck1

Jakiej taśmy używacie przy lakierowaniu  chodzi o taśmę maskująca. - im bardziej papierowa, a mniej plastikowa, tym lepiej

i jak radzicie sobie z utrzymaniem temp lakieru żeby rzadszy był. wolno mi idzie i po pewnym czasie lakier mam za gesty. 

grzejecie opalarka czy raczej kąpiel wodna. - - zapalniczka (ale delikatnie!), ewentualnie suszarka do włosów (też z wyczuciem, bo lakier może zacząć podróżować po kiju)

czy  można suszyć na tym samym co lakieruje? mam 15 rpm silnik w moim wrapperze? - tak

i polecicie mi ściereczkę do zrobienia wcierki? - ty nie pomogę

o to z bawełniana może byc spoko pomysł mam w pracy stare serwety bawełniane prane chyba z pare set razy wiec chyba sie nada. 

Pokombinuj z roznymi materialami na jakims kawalku zlamanego blanku :) Warto, mozesz przez przypadek trafic na material ktorym bedzie sie Tobie swietnie wcieralo :)