Skocz do zawartości

Pytania początkującego rodbuildera

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz zamiast lakierować zrobić wcierke lakieru.

Uchwyt da się odzyskać podgrzewając go np. opalarką ale nie zawsze USA się to zrobić.

Staraj się nie szukać oszczędności na materiałach a już na pewno na lakierze.

Najgorzej jak zrobisz wszystko ładnie a lakier zepsuje wszystko.

No tak ale czy jest to zabieg konieczny czy nie ? Bo ma w swoim arsenale wędki które nie są polakierowane a przynajmniej nie całe kawałek za rękojeśc a później jakby goły blank

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Witam

Możesz skorzystać z tego materiału jest tam około 51 odcinków od a do z dla początkujących i nie tylko bardzo dobry materiał co prawda po rosyjsku ale w ustawieniach można zmienić napisy na polskie.

https://youtu.be/rPgTl1zWla8

Filmów widziałem od groma , a jest na tym forum tyłu rodbuilderow że chyba mogliby mi udzielić odpowiedzi na moje pytania [emoji6]

Nie napisałeś o jaki model Avida chodzi.

Jeśli któryś z lżejszych modeli (max. do 18 gram) to dobrze by było założyć ciut lżejsze przelotki - choćby te w stożku mniejsze niż L6 - będziesz miał szybszy kij.

Oryginalne przelotki Fuji Alconite są OK - nie zniszczy Ci w nich wkładu żadna żyłka, czy plecionka.

Uchwyt powinieneś spokojnie ściągnąć z blanku przy użyciu (delikatnym) opalarki - insert korkowy w środku polegnie, ale wytoczysz nowy bez problemu.

Jeśli zamontujesz oryginalny uchwyt a jest na to miejsce to użyj raczej tulei poliuretanowej czy grafitowej (kosztuje max. kilkanaście złotych)

Resztę opisał wyczerpująco Del Toro

• Like 1

Nie polecam wykorzystywać starych przelotek, istnieje duże prawdpodobienstwo, że niektóre z nich będą posiadać mikropęknięcia ceramiki, tymbardziej, że kij młodość ma już za sobą.

Blank najlepiej wypolerować i zostawić w takim stanie gdyż lakierowanie nie jest potrzebne a samo w sobie jest dość skomplikowaną czynnością.

Stary uchwyt, po latach użytkowania, może "popuszczać" na gwincie a wtedy oszczędność może być pozorna i drogo się zemścić.

• Like 2

Nie napisałeś o jaki model Avida chodzi.

Jeśli któryś z lżejszych modeli (max. do 18 gram) to dobrze by było założyć ciut lżejsze przelotki - choćby te w stożku mniejsze niż L6 - będziesz miał szybszy kij.

Oryginalne przelotki Fuji Alconite są OK - nie zniszczy Ci w nich wkładu żadna żyłka, czy plecionka.

Uchwyt powinieneś spokojnie ściągnąć z blanku przy użyciu (delikatnym) opalarki - insert korkowy w środku polegnie, ale wytoczysz nowy bez problemu.

Jeśli zamontujesz oryginalny uchwyt a jest na to miejsce to użyj raczej tulei poliuretanowej czy grafitowej (kosztuje max. kilkanaście złotych)

Resztę opisał wyczerpująco Del Toro

Avid to AVS 66 MF

A mógłbyś kolego napisać tak przykładowy set przelotek do tej wędki ?

Bo w oryginale jest ich 8 a patrzyłem na taki set w katalogu Fuji to do wędek 6" jest ich aż 9 od czego to zależy ?

Rozumiem że mam uchwyt osadzić na arborze tak ?

Zastanawiam się nad skss bądź vss 17

Naprawde nie lubie tak pisac ,ale na forum jest tony informacji na ten i podobne tematy wystarczy poszukać ...ilość przelotek nie wynika tylko i wyłącznie z długości ,ale też z charakterystyki ugięcia blanku. Co do uchwytu to wybierz taki ,który Ci się podoba i najlepiej leży w ręku .

Oczywiście że jest , przeczytałem naprawdę sporo , ale nie da się tego wszystkiego przeczytać tak od razu bym musiał wziąć urlop [emoji6]

Dlatego też pytam

Koledzy a czy ten klej będzie dobry na początek zabawy , z tego co widzę nadaje się do klejenia rękojeści i korka

https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Profesjonalny-klej-PROPASTE-Epoxy-40min.%2C-rozne-pojemnosci-/1418

Czy może szukać czegoś tańszego typu epidian ?

Edytowane przez perching

Pro pasta nie jest zła, sam takiej używam do wklejenia rękojeści z tzw. normalnych, ale juz do rekojesci typu "Delfin" to jak najbardzie epidian

Czyli epidian też się nada do wszystkiego? Tzn do korka i rękojeści? To chyba go kupię bo cenowo chyba wychodzi najlepiej

Czyli epidian też się nada do wszystkiego? Tzn do korka i rękojeści? To chyba go kupię bo cenowo chyba wychodzi najlepiej

Ja używam epidian 5 + utwardzacz np. PAC (do korka i uchwytów). Nie miałem nigdy problemów. Jedyna "wada" to, że długo się utwardza - do 24h, ale masz czas na poprawki (zresztą to nie wyścigi).

• Like 1

Ja używam epidian 5 + utwardzacz np. PAC (do korka i uchwytów). Nie miałem nigdy problemów. Jedyna "wada" to, że długo się utwardza - do 24h, ale masz czas na poprawki (zresztą to nie wyścigi).

Jak go podgrzejesz podczas mieszania do temperatury 40-50*C to po jakichś 4 godzinach jest już na tyle twardy, że można dalej pracować z wędką. Zresztą taki podgrzany łatwiej i dokładniej się miesza, bo jest rzadszy.

Do szybszego wiązania epidianu można też użyć innych utwardzaczy np. Z-1 (jakieś 0,5h) albo IDA (1-2 h). Tylko one raczej nadają się tylko do klejenia korków ze sobą - do większych 'wylewek' średnio się nadają, bo utwardzony klej jest potem znacznie bardziej kruchy i mniej elastyczny od E5+PAC.

• Like 2

Mam pytanie odnośnie przechodzenia żyłki przez przelotki. Zastosowałem stożek z SG 4,5, dałem przelotkę szczytową fuji sic 4,5 która ma minimalnie mniejszą średnice wewnętrzną ringu. Linka kiedy wędka ułożona jest przelotkami do dołu, leży na wszystkich przelotkach, natomiast prze ostanią przelotkę przed szczytówką przechodzi nie dotykając ringu. Czy jest to dopuszczalne? Przesuwanie przelotek nie za wiele daje. Jeżeli zastosuje przelotke szcytową o średnicy 5mm wtedy linka leży na każdej przelotce. Moje pytanie co zrobić w takiej sytuacji?

Mam pytanie odnośnie przechodzenia żyłki przez przelotki. Zastosowałem stożek z SG 4,5, dałem przelotkę szczytową fuji sic 4,5 która ma minimalnie mniejszą średnice wewnętrzną ringu. Linka kiedy wędka ułożona jest przelotkami do dołu, leży na wszystkich przelotkach, natomiast prze ostanią przelotkę przed szczytówką przechodzi nie dotykając ringu. Czy jest to dopuszczalne? Przesuwanie przelotek nie za wiele daje. Jeżeli zastosuje przelotke szcytową o średnicy 5mm wtedy linka leży na każdej przelotce. Moje pytanie co zrobić w takiej sytuacji?

Nie wpływa to na nic, oprócz efektu estetycznego, dopiero podczas obciążenia i holu linka będzie opierać się na lince.

Możesz również założyć większą przelotkę szczytowa, wtedy oko przestanie boleć, a jak łowisz z fluorokarbonem to węzeł będzie łatwiej przechodził.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• 6 miesięcy temu...

Zazwyczaj gwintem do dolnik, ale nie zawsze. Sprawa bardzo indywidualna. Osobiście nie toleruje jak gwint jest do szczytówki, bardzo nie przyjemny dla palców.

Wlasnie uważam tak samo, raz ze nie przyjemne dla palców chodz często zakrywa się gwint korkiem czy evą ale chyba bardziej przemawia domnie to ze ruchomy element mamy w miejscu gdzie chcemy mieć najlepsze czucie, często trzymam palec bezposrednio na blanku wlasnie po to a niektórzy producenci montują tak mocowanie ze uniemożliwiają trzymania wedki w ten sposób.

Panowie takie pytanie, nie wiem czy tez nie na osobny temat, trapi mnie od dłuższego czasu...

Mocowanie kołowrotka:

Gwintem do szczytowki czy do dolnika?

zastanów się jak trzymasz wędkę i daj gwint tam gdzie nie trzymasz palców... albo zamiast klasycznej nakrętki zastosuj taka z nakładanym foregripem...

• 1 rok później...

Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj.

Właśnie zaczynam składać swoją pierwszą wędkę i mam parę pytań odnośnie jej budowy.

Jaki klej, lakier, żywicę powinienem kupić?

Żalezy mi na niższej cenie i małych ilościach gdyż dopiero zaczynam z rodbuildingiem

Jak dopasować średnicę pierścieni?

W sklepach internetowych widzę tego mnóstwo ale nie mam pojęcia jak to odpowiednio dobrać.

Jaki rozmiar nici wybrać?

Czym się różnią itp.

Jak zamontować przelotki równo?

Po której stronie kręgosłupa?

Mam jeszcze milion innych pytań ale to już zamierzam ogarniać na bieżąco, póki co muszę kupić niezbędne materiały żeby cokolwiek zacząć. Blank jak i przelotki już mam.

To forum jest skarbnicą wiedzy której potrzebujesz. Póki co, zmiast kupować komponenty do budowy pierwszej wędki, warto poświęcić sporo czasu, żeby pogrzebać w odpowiednich wątkach i czerpać ile się da. Z pewnością przy odrobinie wysiłku znajdziesz odpowiedź na każde z nurtujących Cię pytań.

Nie jeden wzięty, współczesny rodbuilder zbudował swoją wiedzę, a potem nawet mniejszy lub większy biznesik korzystając z tego żródła.

Powodzenia!

• Like 1

Ostatnio trochę poszperałem po Jerkbait'cie i znalazłem cześć odpowiedzi,jakieś podstawy już mam ale nigdzie nie ma konkretów a przynajmniej w miarę aktualnych. Teraz chciałbym dalej pociągnąć temat tylko nie do końca wiem jak. Co gdzie kupić jak dokładnie połączyć i ile mniej więcej ma to kosztować.

• 10 miesięcy temu...

Uszanowanie.

Czy praktyka warsztatowa zezwala na leciutkie oszlifowanie szczytówki w celu dopasowania przelotki szczytowej.

Teoretycznie blank (ISS1142L) ma szczyt 1,7mm a mam przelotkę 1,6

Blanku jeszcze nie mam w ręku (zamawiam po weekendzie) ale wolę od razu wiedzieć czy mam zamawiać nową przelotkę.