kmiasko Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Cześć. Czym podkleić przelotki przed omotkowaniem? Na samej taśmie izloacyjnej mniejsze mi ciągle spadają albo się przesuwają.Ja zamiast taśmy używam rozciągliwej żyłki / gumki jubilerskiej (https://allegro.pl/oferta/gumka-plaska-zylka-jubilerska-elastyczna-1mm-10mb-12004683332 coś w ten deseń, tylko 0.8mm czy 0.6mm). Przymocowuje tak przelotki jeszcze do stress testów. Można je przesuwać, nie uciekają przy owijaniu nicią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Tak mi się teraz przypomniało: https://jerkbait.pl/topic/115810-moje-patenty-w-rodbuildingu/page-4#entry2777829 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Dzięki Panowie, będę próbował dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Cześć. Czym podkleić przelotki przed omotkowaniem? Na samej taśmie izloacyjnej mniejsze mi ciągle spadają albo się przesuwają.Zmniejsz też napięcie nici. Nie będą się przesuwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Tak mój debiutant wygląda. 270cm długości, blank w siedmiu składach, teoretycznie c.w. 4-25g realnie jakieś 3-4 dołem i sporo mniej górą (16 może 18g). Ma trochę powyżej 40cm złożony. Musiałem rozebrać całość, dolnik miał może ze 30cm a największa przelotka była zamontowana zbyt blisko dolnik, chyba nawet drgał szczyt przy szybszym ściąganiu. Aktualnie dolnik jest rozłożony co do centymetra na pierwszym składzie. Przymierzyłem go do Beast Mastera fx i różnica to jakieś ok 3cm. Spacing wziąłem też z BM, nie wiem czy dobrze, po prostu akurat w miejscach gdzie linka odstawała od blanku, wypadały przelotki w beast masterze. Jeśli blank nie trzaśnie od tak, to będzie naprawdę fajny kij do lżejszego spinningu. Dzięki travelom z plecaku znalazłem sporo fajnym miejsc, miałem pod ręką sprzęt w odpowiednich momentach i całkiem dużo fajnych ryb na nie złowiłem, stąd mam ich kilkanaście, a rozstać mi się ciężko.Na zrzutach ekranu widać oryginalną długość dolnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Jak znam Beastmastery to będzie za mało przelotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Ten BM to seria FX, nie wiem czy nawiązujesz do tych 3 serii od pierwszej "nieoznaczonej" do BX ale FX do 21g jest szybkim i lekkim kijem. Waży 120g, a akcja to fast, wchodząca nawet w x.fast. W tym travelu razem ze szczytem będzie 9szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Nawiązywałem do tego, ile na nich było stawianych przelotek, a nie do akcji. Raczej zasada jest taka, że zaczyna się dobór spacingu od takiej ilości przelotek ile stóp długości ma wędka + szczyt. Czyli w Twoim przypadku zacząłbym od 9+1. Aczkolwiek to tylko teoria, większość japońskich wędek ma wg niej za mało przelotek. Sam raczej stawiam więcej niż mniej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 30 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja (edytowane) Witam. Zastanawiam się nad wyborem blanku pod większe "gumy" . Długość 8 do 9 " c.w górne , okolice 400g. Zależy mi na stosunkowo miękkim szczycie . Co polecicie , jak podpowiada Wam doświadczenie ? Dziękuję .P. S. Dwu skład, że doprecyzuje ... Edytowane 30 Maja przez Paszczak007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca Żebyś szukał blanków oznaczonych jako "swimmbait" ew. "muskie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca Blanki MHX jaką wg Was się cieszą renomą? Można brać czy raczej coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 6 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca Można, choć - jak w przypadku każdego producenta blanków - mają w ofercie lepsze i gorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hudzik Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Witam , chciałem zastosować komponenty(przelotki i rękojeść) z uszkodzonej wędki ,ma to być mój 1szy kij który sam uzbroję ,więc pytanie do bardziej doświadczonych twórców -jak zdjąć rękojeść(tylko rozwiercanie i szlifowanie?) i gdzie kupie nie drogi blank , najlepiej 2 częściowy o podobnych parametrach , albo zbliżonych jakie miała oryginalna wędka ? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Najprościej - odcinasz blank nad foregripem - wklejasz całą rękojeść na nowy blank - tylko jest jeden szkopuł - nowy blank musi wejść od tyłu starej rękojeści - jednym słowem średnica musi pasować . Rozbieranie jest żmudne i szkoda w czasach tanich i dostępnych komponentów tego robić . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) Najprościej - odcinasz blank nad foregripem - wklejasz całą rękojeść na nowy blank - tylko jest jeden szkopuł - nowy blank musi wejść od tyłu starej rękojeści - jednym słowem średnica musi pasować . Rozbieranie jest żmudne i szkoda w czasach tanich i dostępnych komponentów tego robić . Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkNie polecam. Masa całości przy tej długości blanku będzie ostatecznie znacznie wyższa niż przy zbrojeniu tradycyjnym co przy tak krótkim blanku nie pozostanie bez wpływu na komfort użytkowania wędki. Edytowane 27 Sierpnia przez Pumba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Masz rację to wszak dodatkowy kawałek Blanku , zresztą i zbieżność musi być pasująca - więc da się to zrobić - lecz w ostateczności . Uchwyt lepiej z AliExpress zamówić ostatecznie i elementy na rękojeść jak $$$$ się nie zgadza Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Witam , chciałem zastosować komponenty(przelotki i rękojeść) z uszkodzonej wędki ,ma to być mój 1szy kij który sam uzbroję ,więc pytanie do bardziej doświadczonych twórców -jak zdjąć rękojeść(tylko rozwiercanie i szlifowanie?) i gdzie kupie nie drogi blank , najlepiej 2 częściowy o podobnych parametrach , albo zbliżonych jakie miała oryginalna wędka ? DziękiOstatnio widzialem jak z wedki PENN jakis amerykaniec sciagal uchwyt po prostu wkladajac sklad do piekarnika na jakas tam temperature na 10-15 minut. Pozniej wszystko schodzilo, bo klej puscil. A przelotki sciagal opalarka (do naruszenia lakieru na omotce) + noz tapicerski lub zyletka Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Blanki MHX jaką wg Was się cieszą renomą? Można brać czy raczej coś innego ?W dzisiejszych czasach gdzie poskladanie kija kosztuje az 600zl to nie wiem czy sie oplaca [emoji28]Znajomy kieeeeedys kieeeeedys robil okoniowke na blanku mhx... Za CALOSC zaplacil 850zl, blank, przelotki, uchwyt I poskladanie. Chyba, ze bedziesz tego mhx lepil samodzielnie to sie oplaca Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia Witam , chciałem zastosować komponenty(przelotki i rękojeść) z uszkodzonej wędki ,ma to być mój 1szy kij który sam uzbroję ,więc pytanie do bardziej doświadczonych twórców -jak zdjąć rękojeść(tylko rozwiercanie i szlifowanie?) i gdzie kupie nie drogi blank , najlepiej 2 częściowy o podobnych parametrach , albo zbliżonych jakie miała oryginalna wędka ? DziękiPolecam https://jerkbait.pl/topic/115810-moje-patenty-w-rodbuildingu/?p=2990477 ale nie zawsze puszcza, najlepiej sprawdzają się rurki o odpowiedniej średnicy z dorobionymi zębami, ale to dużo pracy, jak chcesz tylko na jeden raz, ale na pewno taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 1 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września Witam Mam pytanie techniczne. Robił ktoś owijkę spiralną wokół blanku przy wędce muchowej do nimfy? Wiem, że stosuje się to by żyłka nie kleiła się do blanku. Pytania z czego najlepiej zrobić żyłka, nić czy fluorocarbon, jakiej grubości? I jakie odstępy powinny być między nawojami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi