Skocz do zawartości

Pytania początkującego rodbuildera

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro znawca mówi że obsłuży to nie ma dyskusji ;) Napisze maila do fishingcenter.com.pl o ten blank i dopasowanie przelotek Fiji alconite, Uchwyt kołowrotka fuji, pianka BR12-500 dł. 300mm (12") średnica wewnętrzna 12,7mm20,00.- i EVASG155A-300 dł. 57mm (2,25")6,00.- końcówkę też z pianki czy z gumy?

I jakiś zaczep, ew jego samemu zrobić.

Możesz dać końcówke z PCV, bedzie bardziej trwała i będzie idealnie pasowała do pianki BR12:

Końcówki Forecast z PCV
Symbol Cena
SBC20B 6,00.-

Z elementu EVASG155A-300 dł. 57mm (2,25")6,00 po odcięciu kołnieża możesz sobie zrobić "foregrip" czyli ten kawałem rekojeści od góry uchwytu. 
  • Like 1

Podepne się lekko pod temat jeśli autor się nie obrazi gdyż nie chcę zakładać nowego.

Czy mógłby ktoś mi polecić tanie i nie jakieś kompletnie szajskie przelotki do blanku sp841 batsona ? Interere mnie ilość i rozmiary no i odrazu dodam że minimy odpadają :)

z góry dziękuję za pomoc.

Adrianie, dolnik (poniżej uchwytu) dla kija 275 cm będzie ok 30 cm. Proponuję jednak żebyś zabrał się za czytanie jerkbaita zanim zaczniesz zadawać kolejne pytania - o rodbuildingu napisano tu wiele, bardzo wiele - w artykułach i na forum - i myślę że na większość pytań znajdziesz odpowiedź w tej lekturze :)

Lukaszu,   SP 841 to lekki blank, domyślam się że na okonia, wiec wypada dać lekkie przelotki. Jeżeli nie wchodza w grę minimy to zostaje jakieś Fuji, np. Alu Oxy  albo Alconite - tylko pamiętaj żeby zejść w dół z rozmiarówką.  np. Y20 - Y12 - Y8L  , przejściowa LV6,  i dalej L5.5, L5, 2x L.4.5  i szczytowa F4,5  Fajne są też przelotki MK na szczytówkę, ale to musiałbyś ściągać z zagranicy bo w PL takich 'niszowych' modeli w pracowniach nie uświadczysz..

Ewentualnie Minimy - do takiego lekkieo blanku będą OK, zwłaszcza pod żyłkę

• Like 2

Sugerowałem się tym i dlatego takie pytanie zadałem ;)

http://www.fishingcenter.com.pl/rekojesci_rezonansowe.php

A dokładniej:

Rękojeść w takim wykonaniu należy obliczyć następująco:

• Rękojeść w wersji podstawowej: 269,00.-
  • Dopłata za rurę rezonansową Ti Color: 30,00.-
  • Dopłata za uchwyt kołowrotka  Alps Leopard: 31,00.-
  • Dopłata za korek: 28,00.-
  • RAZEM: 358,00.-
Edytowane przez adrionn911

Adrian,chesz wywalac kase na rekojeść rezonanową czy spróbować zbudować swoją pierwszą wędkę ?  Bo to trochę dwie różne sprawy....   Tak jak ktoś napisal wcześniej, najlepiej byłoby jakbyś w ogóle zaczął od jakiejś perzróbki, kupił nici, lakier, zrobił sobie prosty przyrząd do nawijania omotek  - i zobaczył jak się w tym odnajdujesz... naprawdę, poczytaj historie pisane przez chłopaków tutaj którzy zajmują się budową wędek - sporo Ci się rozjaśni

Łukasz, rozumiem  - w takim razie Fuji z pierścieniem ceramicznym, tylko trzeba zejść w dół z rozmiarówką żeby nie zaburzyć blanku.

Skoro już mowa o pączątkach w rodbuildingu, to może ktoś jeszcze podrzuci jakiś nieinwazyjny sposób dla naszego portfela na naukę budowy wędek? Przeróbki-fajnie, a jakieś tanie blanki? I nie pytam o łódkowe króciaki tylko dłuższe, rzeczne kije. Przeróbki tanich sklepowych muchówek na travel spiny? Próbował ktoś? Ma to sens? Może kupno tanich blanków "no name”. Można dostać coś takiego w Pl? Czy tylko z za granicy? Z tego co widzę rządzi USA a tam wiadomo dochodzi cło i już wcale tak tanio nie jest. Może jakieś zakupy w azji ?

Dajcie coś od siebie :) pozdrawiam

Skoro już mowa o pączątkach w rodbuildingu, to może ktoś jeszcze podrzuci jakiś nieinwazyjny sposób dla naszego portfela na naukę budowy wędek? Przeróbki-fajnie, a jakieś tanie blanki? I nie pytam o łódkowe króciaki tylko dłuższe, rzeczne kije. Przeróbki tanich sklepowych muchówek na travel spiny? Próbował ktoś? Ma to sens? Może kupno tanich blanków "no name”. Można dostać coś takiego w Pl? Czy tylko z za granicy? Z tego co widzę rządzi USA a tam wiadomo dochodzi cło i już wcale tak tanio nie jest. Może jakieś zakupy w azji ?

kupiłem kiedyś (tu na forum) muchowy blank w trzech kawałkach. klasa zdaje się 4, choć głowy nie dam. wyjdzie z niego szybki kij do przynęt o masie 2-10 g. i ugięciu dającym pewność, że ryby spadać nie będą. nie jest to klucha, a normalnie gnący się pod obciążeniem kij z widocznym przyrostem mocy. ma to coś 270 czy 275 cm, wykonane jest (tak przynajmniej opisano) z IM6. nie łowię z brzegu, a na pontonie mam krótsze kije. mogę sprzedać po kosztach (150 PLN'ów) z drobnymi na przesyłkę.

kupiłem kiedyś (tu na forum) muchowy blank w trzech kawałkach. klasa zdaje się 4, choć głowy nie dam. wyjdzie z niego szybki kij do przynęt o masie 2-10 g. i ugięciu dającym pewność, że ryby spadać nie będą. nie jest to klucha, a normalnie gnący się pod obciążeniem kij z widocznym przyrostem mocy. ma to coś 270 czy 275 cm, wykonane jest (tak przynajmniej opisano) z IM6. nie łowię z brzegu, a na pontonie mam krótsze kije. mogę sprzedać po kosztach (150 PLN'ów) z drobnymi na przesyłkę.

Szukam też kija na Wzdręgę i ogólnie białoryb. Większość seryjnych to kijki niewiele ponad 2m, dla mnie za krótkie. Interesuje mnie kij, nie za miękki i nie przekraczający 10g. Czy taka muchówka się nada? Normalnie opis mojego wymarzonego kija :D

Edytowane przez adrionn911

Batson e _ Glass od 60

Blanki Crb od 60

Mhx'y są tanie.

Szukam też kija na Wzdręgę i ogólnie białoryb. Większość seryjnych to kijki niewiele ponad 2m, dla mnie za krótkie. Interesuje mnie kij, nie za miękki i nie przekraczający 10g. Czy taka muchówka się nada?

czy taka się nada nie wiem. kiedyś, dawno temu, pewnie z 15 lat do tyłu miałem kij na muchowym blanku St.Croix. blank z SCIV w czterech kawałkach, które po połączeniu ze sobą dawały 305 cm. ogarniałem tym pstrągi, okonie, nie klękał pod szczupakiem (takim 70-75cm) i UWAGA!...

karpiami na mikro przynęty. może nie jakieś potwory, ale takie do 3-4 kg. tyle mam doświadczenia w wykorzystaniu muchówki jako spinning.

pozdrawiam,

Irek

czy taka się nada nie wiem. kiedyś, dawno temu, pewnie z 15 lat do tyłu miałem kij na muchowym blanku St.Croix. blank z SCIV w czterech kawałkach, które po połączeniu ze sobą dawały 305 cm. ogarniałem tym pstrągi, okonie, nie klękał pod szczupakiem (takim 70-75cm) i UWAGA!...

karpiami na mikro przynęty. może nie jakieś potwory, ale takie do 3-4 kg. tyle mam doświadczenia w wykorzystaniu muchówki jako spinning.

pozdrawiam,

Irek

Poczekam aż ktoś jeszcze się wypowie. Już mi tu na forum radzono taki kij na blanku muchowym. Ma ten blank opisaną moc?

Batson e _ Glass od 60

Blanki Crb od 60

Mhx'y są tanie.

Dwa pierwsze króciaki, nie widzę dla nich zastosowania przynajmniej na razie.

Ponad to obawiam się trochę tego glassu, nigdy nie miałem takiej wędki w ręcę, jak z czuciem, rzutami, ugięciem? Na prawde szkło jest takie pancerne?

Mhx-y, fajnie, że są. Coś na pewno na którymś umotam pod kleniojazia. Na razie bawię się w przeróbki :)

StCroix- gdyby był w 7 klasie i miał te 9'6" to bym łykał bez zastanowienia.