adrionn911 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 oczywiście ten który mam zamiar kupićCDORK-902MH 2 2,75 10-35 10-30 Fast Heavy 280,00.- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Jeszcze napisz konkretnie co znaczy "ciężka przynęta " w tym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 ... i pamietaj ze budujesz swój pierwszy kij, na nie wędkę marzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Wiem chodzi mi tylko o to czy nie będzie się on uginać nadmiernie, bo wiadomo że żeby podbija przynęty te 20-30g trzeba mocy nie wiem jaki ten kij jest Żeby był ten komfort łowienia. Edytowane 26 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 kopyto 7.5 cm na głowce 22 gr to przynęta o wadze 30 gram. Taką przynętę ten model ORKI z pewnością obsłuży. Blank jest szybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Skoro znawca mówi że obsłuży to nie ma dyskusji Napisze maila do fishingcenter.com.pl o ten blank i dopasowanie przelotek Fiji alconite, Uchwyt kołowrotka fuji, pianka BR12-500 dł. 300mm (12") średnica wewnętrzna 12,7mm20,00.- i EVASG155A-300 dł. 57mm (2,25")6,00.- końcówkę też z pianki czy z gumy?I jakiś zaczep, ew jego samemu zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Możesz dać końcówke z PCV, bedzie bardziej trwała i będzie idealnie pasowała do pianki BR12: Końcówki Forecast z PCVSymbol CenaSBC20B 6,00.- Z elementu EVASG155A-300 dł. 57mm (2,25")6,00 po odcięciu kołnieża możesz sobie zrobić "foregrip" czyli ten kawałem rekojeści od góry uchwytu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Już trudno skompletować elementy a co dopiero złożyć jakiej długości powinien być dolnik ? Rękojeść się buduje osobno czy na blanku? Edytowane 26 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Podepne się lekko pod temat jeśli autor się nie obrazi gdyż nie chcę zakładać nowego.Czy mógłby ktoś mi polecić tanie i nie jakieś kompletnie szajskie przelotki do blanku sp841 batsona ? Interere mnie ilość i rozmiary no i odrazu dodam że minimy odpadają z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Adrianie, dolnik (poniżej uchwytu) dla kija 275 cm będzie ok 30 cm. Proponuję jednak żebyś zabrał się za czytanie jerkbaita zanim zaczniesz zadawać kolejne pytania - o rodbuildingu napisano tu wiele, bardzo wiele - w artykułach i na forum - i myślę że na większość pytań znajdziesz odpowiedź w tej lekturze Lukaszu, SP 841 to lekki blank, domyślam się że na okonia, wiec wypada dać lekkie przelotki. Jeżeli nie wchodza w grę minimy to zostaje jakieś Fuji, np. Alu Oxy albo Alconite - tylko pamiętaj żeby zejść w dół z rozmiarówką. np. Y20 - Y12 - Y8L , przejściowa LV6, i dalej L5.5, L5, 2x L.4.5 i szczytowa F4,5 Fajne są też przelotki MK na szczytówkę, ale to musiałbyś ściągać z zagranicy bo w PL takich 'niszowych' modeli w pracowniach nie uświadczysz.. Ewentualnie Minimy - do takiego lekkieo blanku będą OK, zwłaszcza pod żyłkę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Sugerowałem się tym i dlatego takie pytanie zadałem http://www.fishingcenter.com.pl/rekojesci_rezonansowe.phpA dokładniej:Rękojeść w takim wykonaniu należy obliczyć następująco:Rękojeść w wersji podstawowej: 269,00.-Dopłata za rurę rezonansową Ti Color: 30,00.-Dopłata za uchwyt kołowrotka Alps Leopard: 31,00.-Dopłata za korek: 28,00.-RAZEM: 358,00.- Edytowane 26 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Dzięki, Friko minimy odpadają bo odbierają mi komfort psychiczny lowie tylko pletkami ze strzałem z żyłki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Adrian,chesz wywalac kase na rekojeść rezonanową czy spróbować zbudować swoją pierwszą wędkę ? Bo to trochę dwie różne sprawy.... Tak jak ktoś napisal wcześniej, najlepiej byłoby jakbyś w ogóle zaczął od jakiejś perzróbki, kupił nici, lakier, zrobił sobie prosty przyrząd do nawijania omotek - i zobaczył jak się w tym odnajdujesz... naprawdę, poczytaj historie pisane przez chłopaków tutaj którzy zajmują się budową wędek - sporo Ci się rozjaśni Łukasz, rozumiem - w takim razie Fuji z pierścieniem ceramicznym, tylko trzeba zejść w dół z rozmiarówką żeby nie zaburzyć blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Nie chcę rezonansu, tylko zadałem tamto pytanie sugerując się tym co tam jest napisane.Kupuję to co zostało już podane i składam Edytowane 26 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Lepiej sobie tu poczytaj co i jak: http://jerkbait.pl/topic/7545-jedna-w%C4%99dka-druga-wedka-las/ http://jerkbait.pl/topic/7458-nasze-prace-galeria-rodbuildingowa-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-jerkbaitpl/ http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brown Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Skoro już mowa o pączątkach w rodbuildingu, to może ktoś jeszcze podrzuci jakiś nieinwazyjny sposób dla naszego portfela na naukę budowy wędek? Przeróbki-fajnie, a jakieś tanie blanki? I nie pytam o łódkowe króciaki tylko dłuższe, rzeczne kije. Przeróbki tanich sklepowych muchówek na travel spiny? Próbował ktoś? Ma to sens? Może kupno tanich blanków "no name”. Można dostać coś takiego w Pl? Czy tylko z za granicy? Z tego co widzę rządzi USA a tam wiadomo dochodzi cło i już wcale tak tanio nie jest. Może jakieś zakupy w azji ? Dajcie coś od siebie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Friko, dziękuję za linki na pewno poczytam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StCroix Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Skoro już mowa o pączątkach w rodbuildingu, to może ktoś jeszcze podrzuci jakiś nieinwazyjny sposób dla naszego portfela na naukę budowy wędek? Przeróbki-fajnie, a jakieś tanie blanki? I nie pytam o łódkowe króciaki tylko dłuższe, rzeczne kije. Przeróbki tanich sklepowych muchówek na travel spiny? Próbował ktoś? Ma to sens? Może kupno tanich blanków "no name”. Można dostać coś takiego w Pl? Czy tylko z za granicy? Z tego co widzę rządzi USA a tam wiadomo dochodzi cło i już wcale tak tanio nie jest. Może jakieś zakupy w azji ?Dajcie coś od siebie pozdrawiamkupiłem kiedyś (tu na forum) muchowy blank w trzech kawałkach. klasa zdaje się 4, choć głowy nie dam. wyjdzie z niego szybki kij do przynęt o masie 2-10 g. i ugięciu dającym pewność, że ryby spadać nie będą. nie jest to klucha, a normalnie gnący się pod obciążeniem kij z widocznym przyrostem mocy. ma to coś 270 czy 275 cm, wykonane jest (tak przynajmniej opisano) z IM6. nie łowię z brzegu, a na pontonie mam krótsze kije. mogę sprzedać po kosztach (150 PLN'ów) z drobnymi na przesyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) kupiłem kiedyś (tu na forum) muchowy blank w trzech kawałkach. klasa zdaje się 4, choć głowy nie dam. wyjdzie z niego szybki kij do przynęt o masie 2-10 g. i ugięciu dającym pewność, że ryby spadać nie będą. nie jest to klucha, a normalnie gnący się pod obciążeniem kij z widocznym przyrostem mocy. ma to coś 270 czy 275 cm, wykonane jest (tak przynajmniej opisano) z IM6. nie łowię z brzegu, a na pontonie mam krótsze kije. mogę sprzedać po kosztach (150 PLN'ów) z drobnymi na przesyłkę.Szukam też kija na Wzdręgę i ogólnie białoryb. Większość seryjnych to kijki niewiele ponad 2m, dla mnie za krótkie. Interesuje mnie kij, nie za miękki i nie przekraczający 10g. Czy taka muchówka się nada? Normalnie opis mojego wymarzonego kija Edytowane 27 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Skoro już mowa o pączątkach w rodbuildingu, to może ktoś jeszcze podrzuci jakiś nieinwazyjny sposób dla naszego portfela na naukę budowy wędek? Przeróbki-fajnie, a jakieś tanie blanki? I nie pytam o łódkowe króciaki tylko dłuższe, rzeczne kije. Przeróbki tanich sklepowych muchówek na travel spiny? Próbował ktoś? Ma to sens? Może kupno tanich blanków "no name”. Można dostać coś takiego w Pl? Czy tylko z za granicy? Z tego co widzę rządzi USA a tam wiadomo dochodzi cło i już wcale tak tanio nie jest. Może jakieś zakupy w azji ? Dajcie coś od siebie pozdrawiamBatson e _ Glass od 60Blanki Crb od 60Mhx'y są tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StCroix Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Szukam też kija na Wzdręgę i ogólnie białoryb. Większość seryjnych to kijki niewiele ponad 2m, dla mnie za krótkie. Interesuje mnie kij, nie za miękki i nie przekraczający 10g. Czy taka muchówka się nada?czy taka się nada nie wiem. kiedyś, dawno temu, pewnie z 15 lat do tyłu miałem kij na muchowym blanku St.Croix. blank z SCIV w czterech kawałkach, które po połączeniu ze sobą dawały 305 cm. ogarniałem tym pstrągi, okonie, nie klękał pod szczupakiem (takim 70-75cm) i UWAGA!...karpiami na mikro przynęty. może nie jakieś potwory, ale takie do 3-4 kg. tyle mam doświadczenia w wykorzystaniu muchówki jako spinning.pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 czy taka się nada nie wiem. kiedyś, dawno temu, pewnie z 15 lat do tyłu miałem kij na muchowym blanku St.Croix. blank z SCIV w czterech kawałkach, które po połączeniu ze sobą dawały 305 cm. ogarniałem tym pstrągi, okonie, nie klękał pod szczupakiem (takim 70-75cm) i UWAGA!...karpiami na mikro przynęty. może nie jakieś potwory, ale takie do 3-4 kg. tyle mam doświadczenia w wykorzystaniu muchówki jako spinning.pozdrawiam,IrekPoczekam aż ktoś jeszcze się wypowie. Już mi tu na forum radzono taki kij na blanku muchowym. Ma ten blank opisaną moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StCroix Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 klasa 4 to moc dla blanków muchowych. przekładanie tego na moc wyrażaną w funtach i zakres obsługiwanych przynęt spinningowych teoretycznie jest możliwe. była gdzieś nawet taka tabela wiele wyjaśniająca w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Więc poszukam, ale opis wędki dla mnie idealny szybka, mocna, nie kluchowata, nie gubiąca ryb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brown Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Batson e _ Glass od 60Blanki Crb od 60Mhx'y są tanie.Dwa pierwsze króciaki, nie widzę dla nich zastosowania przynajmniej na razie. Ponad to obawiam się trochę tego glassu, nigdy nie miałem takiej wędki w ręcę, jak z czuciem, rzutami, ugięciem? Na prawde szkło jest takie pancerne? Mhx-y, fajnie, że są. Coś na pewno na którymś umotam pod kleniojazia. Na razie bawię się w przeróbki StCroix- gdyby był w 7 klasie i miał te 9'6" to bym łykał bez zastanowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi