Skocz do zawartości

Pytania początkującego rodbuildera

Rekomendowane odpowiedzi

Adrianie, dolnik (poniżej uchwytu) dla kija 275 cm będzie ok 30 cm. Proponuję jednak żebyś zabrał się za czytanie jerkbaita zanim zaczniesz zadawać kolejne pytania - o rodbuildingu napisano tu wiele, bardzo wiele - w artykułach i na forum - i myślę że na większość pytań znajdziesz odpowiedź w tej lekturze :)

Tu nie jest "wiele" tu jest wszystko o Rb!!!!!! wystarczy poczytać ....

Skoro już mowa o pączątkach w rodbuildingu, to może ktoś jeszcze podrzuci jakiś nieinwazyjny sposób dla naszego portfela na naukę budowy wędek? Przeróbki-fajnie, a jakieś tanie blanki? I nie pytam o łódkowe króciaki tylko dłuższe, rzeczne kije. Przeróbki tanich sklepowych muchówek na travel spiny? Próbował ktoś? Ma to sens? Może kupno tanich blanków "no name”. Można dostać coś takiego w Pl? Czy tylko z za granicy? Z tego co widzę rządzi USA a tam wiadomo dochodzi cło i już wcale tak tanio nie jest. Może jakieś zakupy w azji ?

Dajcie coś od siebie :) pozdrawiam

Podzwoń do pracowni, czasami mają jakieś wyprzedaże. Na forum też czasami pojawiają się blanki w fajnych pieniądzach.

Poczekam aż ktoś jeszcze się wypowie. Już mi tu na forum radzono taki kij na blanku muchowym. Ma ten blank opisaną moc?

Dotychczas robiłem same przeróbki i naprawy kijków.

Właśnie zaczynam budowę 2 kijków pod okonia, wzdręgę jazio-klenie.

Mam właśnie 2 blanki muchowe, jeden 8'6" #5, drugi 10' #4.

Blanki zakupione na tutejszym forum.

Na jednym z takich blanków budował kijek spinningowy kol @ Hubertus

http://jerkbait.pl/topic/37436-hubertusa-pokręciło/page-5

post #84

Od Niego też otrzymałem informacje jakie przelotki skompletować, i ile ich.

U mnie kijki przeznaczone do łowienia na mikrojigi i małe woblerki.

Edytowane przez proraf

W zasadzie UL już kupiłem, na razie będę składał wędkę 10-35g o której była wcześniej mowa. 

Będę potrzebował też coś lekkiego na dużą rzekę: Witajcie, jako że spinning UL na małe ciurki i wody stojące już prawie wybrany to teraz szukam jeszcze czegoś miedzy 2.70 a 3m na duża rzeką o silnym uciągu. Wiadomo, chodzi o to żeby kij nie wyginał się nadmiernie pod woblerami w nurcie... Chodzi mi o coś bardziej subtelnego niż mój obecny sztywny Dragon Express Spinn 4-20g o akcji X-fast. Np Team Dragon 2.70m 2-14g Fast. Cena poweidzmy 500-600 a może i być sporo mniej  :)Wiadomo że Dragony są sztywne, i mój obecny gubi sporo ryb, dlatego potrzebuje coś co poradzi Sobie w wyżej wymienionej rzece, a i pod rybami będzie pracować i ich tak nie gubić. 

Sugestie co do blanku lub wędki pod przeróbkę mile widziane, ale na razie tylko do przemyślenia  ;)

Edytowane przez adrionn911

Z jednej strony kupować nowy sprzęt na początek, ale z drugiej 190zł to nie tak dużo. Zastanowię się.

A zanim skompletuje elementy to postanowiłem złożyć propozycję odnowy rękojeści mojemu kuzynowi w jego spinningu, ostatnio widziałem że korek jest tam zniszczony.

I pytanie czy rozbierać całość, zdejmować korek, uchwyt itp i robić od nowa czy obecny przeszlifować, zaszpachlować? Jutro zrobię zdjęcia jak to wygląda.

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Cześć,

Widząc jak coraz to więcej osób zaraża się rodbuildingiem postanowiłem zrobić przymiarkę do wędki którą mam zamiar od początku do końca zrobić własnoręcznie.

Jaka to ma być wędka?

Wędka do połowu okoni z brzegu na małych zakrzaczonych ciurkach i sztucznym zbiorniku o głębokości do 6m również z brzegu.

Nie ukrywam że zależy mi na krótkiej wędce w przedziale 220-250cm w dwu-składzie.

Cieżar wyrzutowy jaki mnie interesuje to max 14g.

Blank ma umożliwiać jigowanie paprochem na główce, połów na drop-shot i boczny trok.

Przynęty to w 90% gumy ewentualnie obrotówki do nr.1 i mikro koguty. Chce się pobawić głównie w drop shota, ciekawi mnie ta metoda i myślę że przyniesie wyniki na moich miejscówkach.

Blank chcę uzbroić bardzo lekko a wędka ma służyć do połowu okoni i NIE musi obsłużyć klenia, jazia, bolenia itp.

Nie mam za bardzo możliwości pomacania blanków wiec zdam się na opinie wytrawnych łowców okoni.

Cena jaką jestem gotów zapłacić za blank to 400-500 zł choć nie ukrywam że skłaniam się ku tej dolnej granicy.

Pozdrawiam.

Hmmm cena tego phenixa jest troche wysoka. Nie znajdziecie nic tańszego.

Czy pod wędkę którą opisałem przelotki PB Minima Tytanowe będą ok? I czy do uchwytu Fuji SKSS trzeba używać korka lub pianki? Chciałbym żeby w korku było tylko zakończenie wędki a reszta była w miare goła.

Czyli można sobie uzbroić takiego golasa:-)

Pozostaje jeszcze kwestia wyboru blanku polecony mi phenix jest ciut za drogi jak na pierwszy patyk który będę robił sam. Czy przychodzi wam coś tańszego na myśl?

Co sądzicie o blanku CD z serii EXT model 702ML. 213cm c.w. 3-14.

Edytowane przez alfaiomega

S871-2 wygląda fajnie ale nigdy nie miałem prawdziwej okoniówki tym bardziej do drop shota wiec mam parę obaw.

1. Czy nie bedzie za delikatny? Najgłębsze miejsce w jakim przewiduje łowić to zbiornik 6m.

2. Jak ten kijek spisze się na małych rzeczkach?

3. Kołowrotek jaki planuję do takiego UL to jakiś 1000 najpewniej rarenium. Wiec tu moje pytanie o rozmiar pierwszej przelotki?

4. Przelotki to napewno będą PB Tytanowe.

Dużo pytań ale nie ma innego forum na którym tylu ludzi robi wędki wiec bez cukru wale do najlepszych.

Klejenie przelotek........ chłopie,na tym forum w artykułach jest wszystko co potrzeba do wiedzy o budowach wędek(w artykułach )

To takie zakładki u góry,wybrać artykuły,odnaleźć" Przygoda z wędką"przeczytać dokładnie i potem pisać lub wstawiać foty zrobionych kijków.

Edytowane przez kogut

Klejenie przelotek........ chłopie,na tym forum w artykułach jest wszystko co potrzeba do wiedzy o budowach wędek(w artykułach )

To takie zakładki u góry,wybrać artykuły,odnaleźć" Przygoda z wędką"przeczytać dokładnie i potem pisać lub wstawiać foty zrobionych kijków.

Spoko spoko bez nerwów. Poczytam pomajsterkuje i jak mi wyjdzie cos konkretnego to sie z wami podziele i mam nadzieje ze nie poprzestane na jednej wędce.

Dzięki i pozdrawiam.