bilox Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Od długiego już czasu myślę nad zaczęciem przygody z rodbuildingiem i tak jak w tytule prosiłbym o przybliżenie kosztów wystartowania z takim przedsięwzięciem jakie są minimalne a jakie maksymalne koszty wyposażenia tak na początek. Pozdrawiam i liczę na rzetelne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Powiem bardzo przewrotnie - od kilku złotych i trochę swojej pracy do NIESKOŃCZONAŚCI 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Minimalne zawierają praktycznie tylko materiały takie jak lakier, rozpuszczalnik, pędzelki, szpatułka, taśmy, kleje do rękojeści itp oraz materiały na patyka (blank, przelotki, omotki). Plus do tego jakiś silniczek wolnoobrotowy za parę dyszek i trochę inwencji twórczej Ja praktycznie całą suszarkę sam zrobiłem z użyciem powszechnie posiadanych narzędzi. A i korki toczę na zwykłej wiertarce. Generalnie można wystartować za dosłownie grosze. Maksymalne. Sam nie wiem a i liczyć mi się nie chce Rzuć okiem na ceny wraperów, suszarek, reamerów a się dowiesz. Tylko że to wszystko można samemu zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Możesz zacząć od kartonowego pudła, jednego motka nici , próbek lakieru w strzykawkach i starego patyka do przerobienia -- tu koszt zamknie się 50 złociszach.Można też startować z wysokiego pułapu, profesjonalna nawijarka, tokarka, suszarka na kilka kijów , mnóstwo innych dupereli które słono kosztują.. kilkadziesiąt( kilkaset) rodzajów nici, korki, pianki, sranki , uchwyty, przelotki, itp. - trudno tu określić górną granicę , spokojnie można utopić kilkanaście tysięcy.. albo i kilkadziesiąt.. Przejrzyj sobie oferty sklepów zajmujących się RB to da Ci ogólny obraz. Przejedz się do najbliższej pracowni , kuknij jak to wygląda na żywo, pogadaj.Warto też przekopać, się przez zasoby forum , znajdziesz tu ogrom wiedzy, wielu z kolegów kręcących tak zaczynało, a efekty widoczne są w wątkach autorskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 I jeszcze jedno wędki w kont bo nie będziesz miał czsu łowić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Powiem bardzo przewrotnie - od kilku złotych i trochę swojej pracy do NIESKOŃCZONAŚCI Nie traktuj tego że Cię zlałem ,tylko taka jest najprawdziwsza prawda. Chodzi ot ,że jeżeli masz na myśli zrobienie jednej wędki dla siebie i przy tym spróbować własnych sił jej budowie wystarczy powiedzmy 200zł (nie licząc oczywiście komponentów do budowy wędki) ,ale jeżeli myślisz o budowaniu wędzisk przez duże "B" no to tak jak napisałem powyżej i to jest dopiero kawałek góry lodowej. Zabawa fajna ,lecz im dalej w las tym bardziej kosztowna. Witamy w dziale dla zakręconych , życzę miłej zabawy i nie zrażaj się do tego co napisałem o rodbuildingu . Edytowane 30 Maja 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 I jeszcze jedno wędki w kont bo nie będziesz miał czsu łowić. Można "to" rzeczywiście polubić bardziej niż łowienie. Mocno .... wciąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Wciaga wciaga Ale nie az tak, jak walczaca ryba na drugim koncu linki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Lub uderzenie mętnookiego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Jak coś mogę oddac wlanorećzeni zrobiona maszynkę do omotkowania ...prosta z deseczek,ale robi robotę. MI nie potrzebna - bo mam już nową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Lub uderzenie mętnookiego Tak mi się spodobało że aż musiałem "polubić" Choć opisywana tu choroba jest nieuleczalna. By się paliło i waliło i tak człek będzie coś kombinować. Wiem bo już jakiś czas przerabiam temat Edytowane 10 Czerwca 2015 przez Tomas81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Jak coś mogę oddac wlanorećzeni zrobiona maszynkę do omotkowania ...prosta z deseczek,ale robi robotę. MI nie potrzebna - bo mam już nową Czy oferta jeszcze aktualna? Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Czy oferta jeszcze aktualna? Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Oczywiście,ale puki co rezerwa dla autora wątku. Jeśli nie bedzie chciał to oddam komus innemu - za cenę przesylki oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FOEWROCLAW Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Z punktu praktycznego silnik do suszenia to koszt ok. 25 pln (do kupienia na allegro wolnoobrotowy ewentualnie silnik do kuli disco ) koszt kabla do silnika z wtyczką 0 pln wykorzystany ze starej lampki koszt mocowania do silnika półka meblowa docięta brzeszczotem i skręcona paroma wkrętami wszystko z recyklingu garażowego koszt 0 pln podpórki do blanku wykorzystane z widełek wędkarskich do gruntówek koszt może 7 pln sztuka bo nie pamiętam za ile je kiedyś kupowałem leżały nie używane można napisać że recykling domowy gumki recepturki do mocowania wędki w silniku to odzysk ze szczypiorka kupionego oczywiści do celów spożywczych komplet pędzli zakupionych w sklepie dla plastyków to koszt chyba 18 pln w tym 4 pędzle o różnej grubości folia aluminiowa do mieszania różnych rzeczy to też miałem z zasobów domowych nawet nie wiem ile kosztuje bo to żona kupuje co do napinacza nici do robienia omotek to do jednej lub paru sztuk wędek spokojnie wystarczy dobra książka ( gruba ) i spokojnie wystarcz a i zapomniał bym o koszcie taśmy papierowej to chyba będzie 7 pln i aceton techniczny 17 pln 1l reszta to już komponenty typu blank uchwyt przelotki pierścienie ozdobne lakier klej nici to już sam zobaczysz co ci się spodoba ... Jak znajdę czas na napisanie wątku to w nim postaram się wszystko opisać a co do samego czasu zbrojenia to najwięcej u mnie trwało planowanie sama robota idzie już szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar233 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Hej FOEWROCLAW super to podsumowałes, ale troszke szkoda tej foli ja odwracam puszke po piwku dzien wczesniej wypitym i piekna miseczka sie robi, a aceton to podbieram zonie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dkazne1 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Moze ktos podlinkowac taki silniczek na alegro? Edytowane 18 Czerwca 2015 przez dkazne1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Wrzuciłem do swojego wątku zdjęcia komponentów do zrobienia prostego handwrappera i suszarki. Brakuje tylko sprężynek do napinacza i oczka na gwincie. Całość około 20 złotych. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Moze ktos podlinkowac taki silniczek na alegro?Nie ma problemu http://allegro.pl/silnik-10-obrotow-min-230-volt-prosto-z-sieci-i5447605130.html Są też o innych prędkościach, wystarczy tylko poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 10 rpm to nie bedzie za duzo? Wysłane z mojego PMP5780D przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordG Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Jest też wersja 5 obr/min http://allegro.pl/silnik-5-obrotow-min-230-volt-prosto-z-sieci-i5459425958.html Jak do takiego silnika zamontować wędkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 10 rpm to nie bedzie za duzo? Wysłane z mojego PMP5780D przy użyciu TapatalkaPrzyznaję że po kupnie drugiego o prędkości 6obr/min, pierw miałem właśnie dyszkę, lepiej układa mi się lakier na dużych powierzchniach. Swoją drogą dałem tylko przykład iż takie silniczki są bezproblemowe do kupna. I za grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 10 rpm to nie bedzie za duzo? Wysłane z mojego PMP5780D przy użyciu TapatalkaJa mam 10 rpm i nie narzekam, choć przyznam że czasem przy lakierowaniu w okolicy stopki przelotki, wydaje mi się że to strasznie zapiernicza Jest też wersja 5 obr/min http://allegro.pl/silnik-5-obrotow-min-230-volt-prosto-z-sieci-i5459425958.html Jak do takiego silnika zamontować wędkę?Ja do tego trzpienia dokleiłem plaster korka. Wędkę potem łączę z tym plastrem za pomocą taśmy klejącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Cześć,Można tak - działa.wycinacz otwornicą z jakiegoś twardego PCV kółko, cztery śrubki lub wkręty i gumka. Można użyć gotowe kółko od jakiejś zabawki. Przez środek śrubka chyba M4 i gotowe. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FOEWROCLAW Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Dokładnie taki sam mam silniczek montaż jest banalnie prosty. Trzeba dokupić Puszke elektryczną zrobić w jej dnie symetryczny otwór wkładasz trzpien od silnika mocujesz na zawleczke albo coś innego (pamiętaj że tu nie trzeba super rozwiązań bo to ma tylko obraca niewielką gramature bez większego tarcia ) i na koncu po obwodzie puszki robisz 4 otwory w które wkręcasz wkręty lub co tam masz tak żeby pozaczepiac gumki recepturki które mają się przecinac w osi a w sirodek gumek wkładasz blank . Jak przyklejisz blank tasmą do puszki terz bedzie dobrze Przedmówca wkleił foto mozna by żec profesionalny sprzęt dodaj jeszcze do tego listwe 2,5 metra dodaj srubę slimaka i silnik i masz maszynke z posówem Edytowane 20 Czerwca 2015 przez FOEWROCLAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FOEWROCLAW Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 A tak praktycznie panowie może bo nie doczytałem się takiego pytania jak niwelujecie bicie na trzpieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi