Ranjinxxx Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów???? zacząłem składać swoją pierwszą wędkę, a jest to xzoga shitenno 86. Co sądzicie o takim rozmieszczeniu przelotek ? Odległość między przelotkami to:68 od środka stopki kołowrotka a następnie,22 / 19,5 / 17,5 / 14 / 13 / 12,5 / 11 / 9,5 Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Edytowane 1 Października 2024 przez Ranjinxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranjinxxx Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 Co sądzicie o takim rozmieszczeniu przelotek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 zdjęcie niewyraźne, niewiele widać ; powineneś też bardziej obciążyć kij wydaje mi się bo to solidny patyk pod konkretniejsze ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranjinxxx Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 Mam kilka dużo lepszych zdjęć, ale problem w tym że chyba zbyt duża "ważą" i nie mogę iche dodać, albo robię to nieumiejętnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranjinxxx Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2024 Mam nadzieję że to zdjęcie będzie lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranjinxxx Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2024 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2024 Te wymiary co podałeś wcześniej to aktualne? Bo na zdjęciach to wygląda raczej na ... 19,5 / 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranjinxxx Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2024 Mekamil dzięki za wyłapanie błędu, pominąłem jedną odległość. Spacing wygląda następująco: 68 / 32 / 22 / 19,5 / 17,5 / 14 / 13 / 12,5/ 11/ 9,5. Dodam ze wczoraj przez dobra godzinę rzucałem różnymi przynętami na łące koło domu, i blank dobrze się ładuje i rzuca naprawdę daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2024 Jak dla mnie odstęp między pierwszą, a drugą przelotką za duży w stosunku do odległości między drugą, a trzecią. Raczej dałbym 24 / 30, ew. wejściową jeszcze bliżej kołowrotka, bo widać, że blank głęboko pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranjinxxx Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2024 Dziękuję za radę, teraz to nawet i ja widzę że ta odległość jest zbyt duża. Po pracy zabieram się za wyznaczanie spacingu od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Hej, u mnie powoli zaczyna się kulać temat. Mam dwa patyki na tapecie, których wykończenie mnie drażniło.1. Travel 2.7 w 6 składach. Uchwyt to wymiany i lżejsze przelotki. Pytanie pierwsze czym podkleić uchwyt, elementy zaczynając od dolnika od dolnika pianka eva, uchwyt isp, fore grip nakręcany od góry też z pianką. Pytanie drugie Czy mogę lakierować omotki jak w dwuskładzie albo monoblanku, tj. za dwoma lub jednym posiedzeiem, może każdy element z osobna?2. Shimano STC teletravel- teleskop Shimano, do wymiany przelotki. Pytanie trzecie, lakierować przelotki przy kiju rozłożonym do np. połowy i na drugi rzut od połowy do końca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Ale po co chcesz lakierować na kilka razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Wlasnie nie wiem, czy przy wieloskładach trzeba, czy nie, żeby łączy na przykład nie zalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 No musisz to położyć lakier na tyle precyzyjnie, że nie zalać, bo się może skleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Ok, a klejenie rękokeści? Jakiś epoksyd ala Distal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Epidian 5 + PAC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fajneglassy Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) Witam, grupowiczów.Mam pytania odnośnie budowy pierwszej wędki.Chciałbym skonstruować wędkę okoniową do "szurania", raczkami i robactwem po dnie.Techniki na które się nastawiam to Texas rig, Carolina rig i Tokio rig. Wędkę chciałem oprzeć o zakupiony za grosze kij muchowy DAM allround. Jest to wędka która pewnie ma z 30 jak nie lepiej lat.Przynęty które obsłuży zakładam że muszą się zamknąć w przedziale do 10g, bo to kij muchowy klasy 5-6. Długość kija to 240 cm.Jest to dwuskład włókna szklanego. 1. Pytanie jak rozmieścić przelotki, w jakich odległościach, ile ich powinno być?2. Jakiej wielkości powinny być przelotki?3. Dolnik, mam upatrzony na alliexpress pytanie czy będzie pasował.Co musiałbym pomierzyć by się przekonać? Załączony screen. Wędka w zamyśle ma być czerwono-czarna. Do czerwonego blanku dobieram Dolnik czarno-czerwony. Przelotki chciałbym zrobić czarne z akcentami czerwonymi. Edytowane 27 Listopada 2024 przez Fajneglassy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2024 1. i 2. http://jerkbait.pl/topic/8699-spacing-rozmieszczenie-i-dob%C3%B3r-przelotek/3. Musisz pomierzyć suwmiarką średnice w odpowiednich miejscach i sprawdzić, czy wejdzie. Przede wszystkim to 12.3 mm rurki, uchwyt na pewno ma wystarczającą średnicę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fajneglassy Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 Dzięki za podpowiedź.Niestety kij DAM ponad starą rękojeścią ma średnice 12,6mm więc nie zmieści się ten Dolnik z Alli.Poszukam innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 Witam, grupowiczów.Mam pytania odnośnie budowy pierwszej wędki.Chciałbym skonstruować wędkę okoniową do "szurania", raczkami i robactwem po dnie.Techniki na które się nastawiam to Texas rig, Carolina rig i Tokio rig. Potrzebujesz kija czułego, lekkiego, dobrze pokazującego brania. Szklany blank muchowy DAM'a i dolnik z ali to ślepa uliczka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fajneglassy Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 Hej, a może podpowiesz do czego taki blank mógłby posłużyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 Myślę, że jak na pierwszy raz to go tak, czy inaczej przerób i zobaczysz zarówno, czy rodbuiding Ci wychodzi i chcesz się w to bawić, jak i do czego nada się taki szklak, np. https://jerkbait.pl/topic/166957-szklaki-na-pstr%C4%85ga/?hl=%20szklany%20%20blank 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 Hej, a może podpowiesz do czego taki blank mógłby posłużyć? Może a nawet powinien posłużyć do nauki rodbuidingu. Zacznij od zdjęcia wszystkich komponentów z blanku bez jego uszkodzenia. Postaraj się zdjąć omotki bez jakichkolwiek uszkodzeń oryginalnego lakieru. Omotki łatwiej schodzą wraz z lakierem po ich lekkim podgrzaniu np. suszarką do włosów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Cześć. Czym podkleić przelotki przed omotkowaniem? Na samej taśmie izloacyjnej mniejsze mi ciągle spadają albo się przesuwają. Edytowane 27 Lutego przez Hesher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Jak podkleisz to po założeniu omotki już nie skorygujesz. Taśma papierowa świetnie trzyma, kwestia wprawy.Niektóre fabryczne wędki mają podklejane stopki klejem termotopliwym, ale jw, potem nie da się skorygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi