Skocz do zawartości

Pytania początkującego rodbuildera

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek zrób sobie jakieś stanowisko do omotkowania i suszenia wędek- ja zrobilem z płyty meblowej i silniczka do kuli lustrzanej - jak dla mnie wystarcza ;) , na początek w zasadzie to Ci wystarczy , przyda się też wiertarka w uchwycie stołowym lub wsadzona w imadło - jakbyś chciał sam wytoczyć sobie rękojeść. 

Warto też zrobić sobie reamery , ja zrobiłem z kawałków starych połamanych blanków , oklejonych spiralnie wąskimi paskami płótna ściernego o gradacji 80.

Ja jak zaczynałem sobie kompletować sprzęt do nawijania, suszenia i lakierowania, postawiłem sobie priorytet pracy przy braku prądu. Wiadomo co się stanie z lakierem jak wędzisko nie będzie się kręcić. Zainwestowałem w silniczek kupiony w ciemno na allegro "Silnik SG-27 6V DC z przekładnią 1:74 - 38 rpm"

http://allegro.pl/silnik-sg-27-6v-dc-z-przekladnia-1-74-38-rpm-i4028524595.html

Przy napięciu 1,2V (jeden akumulatorek) ma około 10ciu obrotów na minutę, więc idealnie do suszenia, a przy sanyo eneloop AA działa ponad dobę non stop. Do lakierowania i omotkowania daję dwie albo trzy baterie i mam większe obroty

• 2 tygodnie później...

Koledzy, ponieważ nie chcę zakładać nowego wątku, odświeżam swój stary.

Mam prośbę o poradę w następującej kwestii.

Otóż oskrobałem jeden blank, konkretnie CD, przeszlifowałem papierem, i zastanawiam się co dalej, czy zostawić goły grafit (czy nic mu się nie stanie, np. pod wpływem wody, UV itd), czy wykonać jakąś wcierkę. Jeśli doradzicie wcierkę, napiszcie proszę po krótce, jak to się robi ? :)

Za wszelką pomoc w temacie z góry dziekuję.

Pozdrawiam

Arek

Edytowane przez haja1978

Wcierać możesz praktycznie każdą dostępną żywicę. Osobiście wcieram lakier dwuskładnikowy, jaki akurat mam na stanie: FlexCoat, ProKote, ThreadMaster, etc. Biorę kawałek szmatki, maczam w lakierze i wcieram dokładnie tak, aby na blanku została jak najmniejsza ilość. Żeby to łatwo i dokładnie szło, lakier powinien być płynny. Możesz albo trzeć bardzo szybko (wtedy blank się rozgrzewa) albo podgrzewać suszarką do włosów.

Praca lekka, łatwa i przyjemna, efekt murowany, tylko uważaj, żeby wziąć szmatkę, która nie kłaczkuje, bo konsekwencje mogą być przykre. Wtarty lakier waży tyle, co nic, a efektem na ogół jest piękny, satynowy połysk blanku.

• Like 2

Nie ma za co.

Pamiętaj o bardzo dokładnym odtłuszczeniu powierzchni. Nie nakładaj całego lakieru w jedno miejsce, bo Ci będzie ciężko rozprowadzić. Pacnij szmatką w kilka miejsc, potem rozcieraj. FC HB jest ok., wystrzegaj się żywic epoksydowych szybkowiążących. W razie niepowodzenia - zmyj acetonem technicznym.

Witam kolegów, ostatnio mocno napaliłem się na samodzielne zbudowanie kija bądź przezbrojenie jakiegoś staruszka. Chciałbym jednak zrobić coś od początku i padło na kij kleniowo-jaziowy w wersji Travel na blanku muchowym, konkretniej na PacBaya Rainforest II RF2F907 w czterech częściach. Jest to na razie przymiarka, kij w klasie 7 powinien mi raczej obsłużyć przynęty w zakresie 3-10 gram, ale jeśli się mylę to poprawiajcie, gdyż moja wiedza w rodbuildingu jest znikoma. Chciałbym ubrać go w minimy pac baya, tylko teraz jaki spacing? Jeśli chodzi o rękojeść to myślałem o dzielonej. Proszę o jakieś porady.:)

Wcierać możesz praktycznie każdą dostępną żywicę. Osobiście wcieram lakier dwuskładnikowy, jaki akurat mam na stanie: FlexCoat, ProKote, ThreadMaster, etc. Biorę kawałek szmatki, maczam w lakierze i wcieram dokładnie tak, aby na blanku została jak najmniejsza ilość. Żeby to łatwo i dokładnie szło, lakier powinien być płynny. Możesz albo trzeć bardzo szybko (wtedy blank się rozgrzewa) albo podgrzewać suszarką do włosów.

Praca lekka, łatwa i przyjemna, efekt murowany, tylko uważaj, żeby wziąć szmatkę, która nie kłaczkuje, bo konsekwencje mogą być przykre. Wtarty lakier waży tyle, co nic, a efektem na ogół jest piękny, satynowy połysk blanku.

Stara maksymalnie sprana koszulka bawełniana sprawdza się w 100%

• 1 miesiąc temu...

Witam z pomocą brata skonstruowałem" pokrecialko" do lakieru, silniczek z mikrofalówki stelaż z sklejki ,koleczka z systemu meblowego ,zamierzam na początek przerobić blank muchowy w klasie 5-6 na "kluche" kleniowa ,chce to zrobić na poczatek ekonomicznie ,pytanie do kolegow jakie przelotki do tego projektu urzyc korek czy pianka? na co zwracać uwagę w tej konkretnie konstrukcji blank chce zeskrobać z lakieru , oszlifować i wypastować z góry dzięki za rady ......pozdrawiam

Zapytaj się na giełdzie czy ma może ktoś do sprzedania komplet przelotek z demontażu, tak samo uchwyt, będzie na pewno taniej jak ma być ekonomicznie, a czy korek czy pianka to tez kwestia ceny, pianka jest sporo tańsza niż korek więc stawiał bym na piankę w Twoim przypadku, jak coś pójdzie nie tak nie to nie stracisz za wiele...

Gdzie te przelotki mogę zamowic? ile musze ich zamontować kijek 2,70m ile korka i co tam więcej będę potrzebować wiem ze to banalne o co pytam ale task jest Jestem zielony..............teraz jestem na etapie oglądania filmikow instruktarzowych choć porady takich zacnych praktykow sa niedocenienia za ,które z góry dzieki