ark70 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Minimy jak najbardziej pasują do #5 -kombinacja match i V-ek zda egzamin na 5 ,oskórowanie blanku tez nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie ,do kleniwego kija piankę bym sobie darował, w zasadzie brak racjonalnych przeciwskazań ale....korek lżejszy i jakoś tak bardziej klasyką czuć.A jeśli jeszcze blank ma akcję fast to zarąbisty kijek sobie wystrugasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Wlasnie zeskrobalem lakier naniosłem czarny pigment i pomalowałem bezbarwnym ......choć blank odzysku nie przetrzymal skonczyl w 3 kawałkach {blank o cienkich sciankach } zbieranie lakieru trochę go oslabilo i pekl w 1/3 ,nie ma zlego co by na dobre nie wyszlo polaczylem na złamaniu jak wklejanke i obciolem nadmiar na dole wyszedł kij ok.210 cm o ciekawej cv oceniam na 3-8g w akcji szybki , pod obciarzeniem ulegly jak wyschnie jutro wstawie foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Robiłem muchy, robiłem woblerki przyszedł czas na budowę kija.Nie chcę zaczynać tworzyć masówki, ale chciałbym łowić pstrągi kijem zbudowanym przeze mnie.Chciałbym prosić o pomoc w kilku kwestiach.1.Jakie kleje, lakiery, potrzebne są do sklejenia tych wszystkich farforclów ;-) (uchwyt, omotki itp.)2. Czy poradzę sobie z domowymi narzędziami typu "młotek, imadło" ? 3. Co jest potrzebne oprócz blanku, przelotek, rękojeści, uchwytu i nici na omotki ? Jeżeli ktoś będzie chciał mnie na wstępie zniechęcić, to lepiej teraz niż później po zakupie gadżetów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 W dziale ARTYKUŁY są bodajże 4 części o budowaniu wędek od AdoZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) 1. Klej do rękojeści - do klejenia plastrów korka klej do drewna klasy D4klej do sklepania całej rękojeści tj. korek, uchwyt, ringi ozdobne - są różne, najlepej jakaś żywca typu epidan 5 z odpowiednim utwardzaczem klej do omotek - a w zasadzie nie klej a lakier, ja używałem rodpro od Roberta z BRC i mogę polecić 2. Jak masz minimum smykałki do majsterkowania to bez problemu 3. Dużo kasy na kolejne projekty bo strasznie wciąga to Czas też jest niezbędny...a oprócz tego przydałaby się suszarka do omotek z silnikiem wolnoobrotowym oraz "ściskacz" do rękojeści Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Manniek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 wiertarka , pilniki , papier scierny , stół/biurko .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 wiertarka , pilniki , papier scierny , stół/biurko .... a ten papier ścierny to do czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Wszystko co potrzebujesz masz w sklepie np. u Roberta BRChttp://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Klej-termiczny-do-przelotek-szczytowych/13lakier do omotek, na tą chwilę najlepszy jakiego używałem.Wystarczy na trening i 3 wędki.http://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Lakier-do-omotek-Lamar-by-ThreadMaster-HighBuild-HB-Roddancer-2x10ml-w-strzykawkach-/608Klej do montażu rekojeści ,na początek 40min.zdążysz z korektami w razie Whttp://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Profesjonalny-klej-RodDancer-Ultimate-Gel-40-min.-120ml/690Do klejenia plastrów korkahttp://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Profesjonalny-klej-plynny-RodDancer-Optimum-Flow-40min120ml/696niezbędnik podczas omotkowaniahttp://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Zestaw-narzedzi-do-omotek/265 reszta to pędzelki,kubeczki (plastikowe kieliszki )do rozrabiania lakieru. Suszarkę zbudujesz sam ,na bazie np tego silniczka : SP 12 na 230 W. Ok 30złhttp://www.discotech.pl/produkty/silniki-prądu-zmiennego-z-przekładnią/silnik-synchroniczny-z-przekładnią.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Dąbek111 dzięki. A lakier do blanku ?Klej do plastrów korka na razie nie będzie mi potrzebny, założe gotową rękojeść, myślę o piance Eva.A ta suszara to potrzebna jest ? Bez niej się nie obędzie ?Jeżeli czas suszenie ma wydłuż się nawet do 2 miesięcy to spoko, chciałbym na budwę kija przeznaczyć całą zimę , czas na to mam ;-) . Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Sandacz23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Po lakierowaniu kij musi się obracać/być obracany, żeby lakier nie spłynął w dół omotki. Obracać można ręcznie, albo z pomocą owej "suszarki". Ponieważ musi to trwać kilka godzin, to wygodniej suszarką. Dopóki lakier nie stwardnieje ostatecznie, musisz bardzo uważać, żeby niczym go nie dotykać (palcami włącznie). Takie schnięcie/twardnienie trwa kilka dni (2-4), przy czym bezpieczniej dać mu kilka dni dłużej, niż nawet jeden dzień za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Witajcie, naszła mnie myśl żeby nauczyć się samemu zbroić wędki. Chciałbym żebyście mi pomogli w wyborze komponentów i udzielili wskazówek podczas budowy. Do zbudowania mam dwa typy, do wiosny chciałem kupić wędkę do UL spinningu na wzdręgi, płocie itd itp co prawda znalazłem już swój typ do kupna ale chciałbym zbudować właśnie albo taką wędkę albo sandaczową na rzekę. Nie wiem od której lepiej zacząć. Oczywiście chciałbym na początek wybrać jakiś tańszy blank. Więc czekan na rady i sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazurak Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Napisz do pracowni, a najlepiej kilku, to polecą Ci odpowiedni blank, natomiast jak zbudować wędkę chyba wszystko zostało napisane na forum. Jak będziesz miał jakieś konkretne pytania, to na pewno ktoś Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Na pewno na forum są ludzie którzy mogą mi pomóc w wyborze blanku i obejdzie się bez pisania do pracowni. Nie wiem którą wędkę będzie mi łatwiej na początek zrobić czy sandaczową powiedzmy okolice 10-40g czy UL poniżej 10g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Prościej będzie zacząć od cięższych konstrukcji - więcej wybaczają, bezpieczniej też zniosą np. poprawianie omotek itp. Co do szczegółów to na stronie głowniej masz w dziale Artykuły zakładkę "Rodbuilding" a w niej kilka - kilkanaście artykułów tratujących m. in. o narzędziach itp. Są też wątki autorskie ("galeria") na forum w dziale Rodbuilding. Na początek możesz poćwiczyć na jakiejś starej / połamanej wędce którą juz masz, może jakaś przeróbka - wiele osób tak zaczyna. Jak chcesz koniecznie kupować blank i komponenty to weź coś niedrogiego - przyzwoity blank w pracowni kupisz już za ok 200 zł ( Batson Revelation, MHX, Composite Developments Orca), do tego jakieś przelotki Fuji Hardloy albo Batson Forecast, uchwyt, pianka na rękojeść i możesz się bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 To poleć jakiś konkretny blank na sandacza w gramaturze około jak napisałem, i dalej będę myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 blanki MHX: MB783-MHX Graphite 1 1,98 7-21 10-17 Fast Med/H 210,00.- -jeżeli z tego zakresu 10-40 gr będziesz łowił bliżej tych 10gr MB784-MHX Graphite 1 1,98 9-28 12-20 Fast Heavy 230,00.- jeżeli z tego zakresu 10-40 gr będziesz łowił bliżej tych 40gr przelotki Fuji: Numer BYLG (Hardloy) 08L - 5,00.- 1szt 12 .- 6,00.- 1szt 25 - 12,00.- 1szt Numer BLG (Hardloy) 5,5 - 8,00.- 2 szt 6 - 8,00.- 1szt 7 - 8,00.- 1szt Numer BFAT (Alconite) 6-2,2 - 19,00.- 1szt pianki Batson Forecast na rękojeść: BR10-500 dł. 250mm (10") średnica wewnętrzna 12,7mm 16,00.- 1szt EVASG155A-300 dł. 57mm (2,25") 6,00.- 1szt EVA BC20 6,00.- 1szt uchwyt Fuji: DPS M18 28,00 1 szt Nici i lakiery do przelotek, klej do uchwytu i rekojesci - ok 50 zł Ceny orientacyjne, na podstawie cennika online jedej z pracowni w kraju. Jak łatwo policzyć koszt wszystkiego do budowy wędki nie powinien przekroczyć 400 zł - i sa to wszystko markowe komponenty (Blank MHX, przelotki i uchwyt Fuji, pianka Batson Forecast) mogące dać wędkę o bardzo dobrych właściwościach użytkowych. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Może zacznij jednak od gruntownej przeróbki jakiegoś starszego wędziska. Do wiosny masz trochę czasu. Wbrew pozorom jest trochę wiedzy ogólnej i czynności manualnych do opanowania. Zaoszczędzi Ci to nerwów i pieniędzy przy budowie już tych docelowych wędzisk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Friko, dzięki za posunięcie mi komponentów. Tylko czy na sandacza będzie to dobra akcja? Oglądałem wczoraj jakiś bank batsona o podobnej garniturze, muszę się dziś dokładniej im przyjrzeć. No i 198cm to strasznie krótko jak na łowienie z brzegu na Warcie.markir, też i mogę spróbować tak, ale manualnie nie jestem jakąś lamą, pracuje na stolarni a tam takie manualne umiejętności są potrzebne U kogo najlepiej kupić blank? Edytowane 26 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Te MHX to kije na łódkę. Do łowienie z brzegu coś dłuższego musisz mieć. Z tanich dobrych blanków to model ORCA firmy Composite Developmnets, długość 2,45m lub 2,75 m. Są w tej długości modele do cięższego łowienia opisane 10-35 gr: ORKA Blank części Długość (m) CW (gramy) Linka (lb) Akcja Moc Cena blanku CDORK-802MH 2 2,45 10-35 10-20 Fast Med/H 240,00.- CDORK-902MH 2 2,75 10-35 10-30 Fast Heavy 280,00.- Komponent w zasadzie zostaja te same, do modelu 245 cm wystarczy że dokupisz 1-2 przelotki Hardloy BLG 5.5 więcej. Przelotkę szczytową BFAT 6 musisz dopasować tak żeby średnica tulejki pasowała do szczytówki, pewnie będzie to 2mm ale najlepiej będzie jak zapytasz w miejscu w którym będziesz kupował blank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Chyba najważniejszą rzeczą jest wybor blanku na początek. Nie- lakierowanego balnku On chyba najwiecej wybacza blędów w lakierze itp. Teoretycznie mozna go zbroić w nieskończoność To taka moja dobra rada na nowy rok PzdrP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki, w zasadzie najbardziej będzie mi odpowiadał blank: CDORK-902MH 2 2,75 10-35 10-30 Fast Heavy 280,00.-U mnie Warta ma straszny uciąg i główki od 20g będą używane, oczywiście te mniejsze też.U kogo najlepiej to wszystko kupić? A mianowicie: Blank: CDORK-902MH 2 2,75 10-35 10-30 Fast Heavy 280,00.-Przelotki: Numer BYLG (Hardloy)08L - 5,00.- 1szt12 .- 6,00.- 1szt25 - 12,00.- 1szt Numer BLG (Hardloy)5,5 - 8,00.- 4 szt6 - 8,00.- 1szt7 - 8,00.- 1szt Numer BFAT (Alconite)6-2,2 - 19,00.- 1szt Tyle wystarczy?Zamiast pianki wolałbym korek, nie muszę chyba aż tak oszczędzać Uchwyt Fuji. Omotki jakie?Jest taka stronka: https://www.sklep.brc.com.pl/ w tym nie ma tych blanków. Za to są tu: http://spinningshop.pl/W przelotkach się pogubiłem... Edytowane 26 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zamiast na korek wydaj kaske na przelotki fuji alkonite... we wszystkich pracowniach-sklepach pełna rozmiarówka a z hardloyami fuji chyba utkniesz... np na 5,5L 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 @adrion, ja kopiowałem ze strony fishingcenter.com.pl ale jest wiele żródeł zaopatrzenia w blanki i w przelotki. Oprócz wymienionych przez Ciebie polskich pracowni, są jeszcze źródła zagraniczne np. niemiecki sklepy internetowy cmw-angeln.de czy amerykański getbitoutdoors.com - obydwa wysyłają do Polski, tylko musisz mieć konto na PayPal albo kartę kredytową żeby zapłacić. Przy zakupach dokonywanych poza obszarem unii europejskiej (usa, japonia) musisz się liczyć że do przesyłki dojdą dodatkowo koszty vat'u i cła ( w sumie ok + 27% wartości zamówienia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Mi wystarczy jak sobie z polskich pracowni/sklepów zamówię. Tylko z tymi przelotkami właśnie się całkiem pogubiłem jeśli chodzi o te oznaczenia :/Akcja FAST wystarczy do podbijania ciężkich przynęt w nurcie rzeki? Edytowane 26 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Mi wystarczy jak sobie z polskich pracowni/sklepów zamówię. Tylko z tymi przelotkami właśnie się całkiem pogubiłem jeśli chodzi o te oznaczenia :/Akcja FAST wystarczy do podbijania ciężkich przynęt w nurcie rzeki?Jak poprosisz w pracowni TO pomogą z doborem i spacingiem tez na pewno . Jak kupisz batsona spacing jest dostępny dostępny w sieci. Każdy fast jest inny... najlepiej zapytaj w pracowni albo kogoś kto ma kij na tym blanku Edytowane 26 Grudnia 2014 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi