Skocz do zawartości

Nepal 2016

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Pozazdrościć takich wspaniałej wyprawy.Dziwi mnie tylko bo często oglądam na Discovery tubylcy tłuka siatami,sznury a rybki jak były tak są .Czy inna mentalność mają tam ludzie ,czy nie biorą ryb na zapas .Kolega mi powiedział nie mają zamrażalek .Pozdrawiam i więcek tak udanych wypadów w świat wędkarski.

Jak pisałem ryby są ostro siatkowane, a siaty mają dobre. Widać tanie, żyłkowe siatki z Chin dotarły i tam. Ryby są w miejscach niedostępnych dla ludzi, siatki lub sznura. Najlepiej jechać tam gdzie po prostu nie ma ludzi i w tym momencie dotyczy to chyba całego świata. W Nepalu jest bieda i wszystko co można zjeść jest jedzone, jak ktoś się naczytał o reinkarnacji i szanowaniu każdego żywego stworzonka bo to może być mamusia w innym wcieleniu jest w dużym błędzie. Na szczęście nie ma wędek bo było by to co u nas. Jeden lokales zobaczył metrową mahseere to od razu chciał żebyśmy mu wędkę dali.

Kończymy temat siat bo wystarczy mi tego u nas, a tu mamy cieszyć oko fajnymi zdjęciami :).

Edytowane przez wujek
  • Like 1

Bo to taka himalajska brzana, tylko wieksza i bardziej drapiezna ;)

Czy ja wiem czy bardziej drapieżna? Na pewno zjada większe przynęty. Myślę że to ryby które zjadają wszystko, jak im przepłynie rybka koło pyska to ruszy. Podobnie jak z naszą brzaną.

Dzięki :)

Wędki dały radę, miały zapas mocy i można było sobie na wiele pozwolić przy sprzęcie który stosowaliśmy. Jednak wróciły połamane. Monia złamała swoją przy zaczepie, ja przy jednym ze składów który wysunął się mimo że co jakiś czas je sprawdzałem. Wędki mają jedną wadę, są ciężkie i trzeba użyć trochę siły żeby nimi rzucać. Nie są to komfortowe kije. Jedyne co mi się podobało to praca kija, dość głęboko giął się pod rybą. Możliwe że następnym razem będę się rozglądał za czymś innym.

post-45715-0-95938700-1481636524_thumb.jpg

post-45715-0-32023300-1481636763_thumb.jpg

post-45715-0-22965000-1481636778_thumb.jpg

Edytowane przez wujek
  • Like 14

Tzn, co masz na mysli?

W buddyjskiej tradycji (10% populacji) są 'podniebne pogrzeby' jak nie ma sępów,

ciała ofiarowane są rybom-dlatego ich nie spożywają.

Hinduiści (80%)nie mają żadnych obiekcji...

Edytowane przez darek1

W buddyjskiej tradycji (10% populacji) są 'podniebne pogrzeby' jak nie ma sępów,

ciała ofiarowane są rybom-dlatego ich nie spożywają.

Hinduiści (80%)nie mają żadnych obiekcji...

No to chyba tylko w programach national geographic, bo na miejscu wyglada to troche inaczej ;)

• Like 1