Skocz do zawartości

Szwecja 2017

Gadda

Rekomendowane odpowiedzi

ma sens. tam gdzie pogoda bliższa jest naszej, będzie pewnie ciężej- przyroda będzie już krok przed Tobą, ale i tak są tam ryby.

z drugiej strony można jechać o tej porze roku na łowiska położone dalej na północ-wiele osób celuje w Laponię właśnie w lipcu i sierpniu.

ma sens. tam gdzie pogoda bliższa jest naszej, będzie pewnie ciężej- przyroda będzie już krok przed Tobą, ale i tak są tam ryby.

z drugiej strony można jechać o tej porze roku na łowiska położone dalej na północ-wiele osób celuje w Laponię właśnie w lipcu i sierpniu.

tylko rzadko wracają... zostają pożarci przez komary i inne paskudztwa ;)

• Like 3

Czytałem opisy szkierowych łowisk z oferty Eventuru i spotkałem tam kilka razy uwagi, że nawet w miesiącach wakacyjnych można połowić szczupaki. Choć z drugiej strony wiem, że jest to reklama, która ma zachęcać. Skłaniam się właśnie ku jednemu z łowisk szkierowych.

Naprawdę taka rzeź? 

Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Mi osobiście, po kilkunastu latach siedzenia w bagnach Kanału Augustowskiego lapońskie komary nie doskwierały bardziej niż te podlaskie. Ale fakt, przez 8 dni wypsikałem dwie butle Ulthratonu.

• Like 1

Panowie

Nie będzie opcji ucieczki przed komarami. Je przyciąga dwutlenek węgla wydychany przez nas. Żyjesz? Masz wyminę tlenową w płucach? Wydychasz dwutlenek? Masz komary. W szczególności Twarz, szyja, kark...ogólnie głowa. Musi być szczelna zasłona. I już. Pomijając fakt, że coraz więcej ludzi ma reakcje alergiczne na ukąszenia komarów. 

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Potwierdzam Laponia w lipcu to walka z żywiołem. Komary do sama przyjemność ale miliardy meszek to dopiero jazda. Byłem dwa tygodnie pod namiotem i po powrocie wylądowałem u lekarza tak miałem pogryziony ręce. Nie jestem alergikiem. Jeśli chodzi o specyfiki to nic nie pomagało mugga ultathron itp. Były skuteczne przez max 15minut. Polecam gęsta moskitierę i rękawiczki cienkie wystarczą takie za 5zl. Zbawieniem było ochłodzenie i wiatr, w nocy 6 w dzień 12 stopni.

kurtka platynowłosego

Spotykałem takie kurteczki na dużych stacjach benzynowych ze sklepem. Skoro tam były to muszą mieć wzięcie i być skuteczne. To nie sklepy z pamiątkami dla turystów. Jednak jeszcze nie dojrzałem do jej zakupu. Stosowałem kapelusz graffa z moskitierą oraz cienkie rękawiczki bawełniane. Reszta ubioru to długi rękaw i spodniobuty ale przy temperaturach w przedziale 10-15 st. C to oczywiste.

7570023_DSCN0128.JPG

• Like 2

Dzięki - coś podobnego znalazłem na allegro

http://allegro.pl/kurtka-moskitiera-na-komary-ochronna-anty-komar-i6566515201.html

http://allegro.pl/ubranie-ochronne-moskitiera-mysliwska-mfh-m-l-i6321419425.html

http://allegro.pl/norfin-kurtka-moskitiera-na-komary-insekty-roz-xl-i6704098937.html

http://allegro.pl/pelna-moskitiera-na-cale-cialo-camo-na-bagna-m-l-i5279121912.html

Czy ktoś na temat jakosci i/lub wielkości oczek w tych produktach wie więcej niż napisano w opisach produktów? Czy wszystkie nadają się na meszki/mają wystarcajaco drobne oczka? Prosze o podpowiedź co kupić.

Edytowane przez analityk
  • Like 1

Jeśli mają oczka jak kapelusz Grafa z moskitirą to są za duże i część meszek przechodzi. Dobra jest moskitiera w kapeluszach Jaxona. Używanie moskitiery wiąże się z jednym wielkim problemem strasznie ograniczają widzenie szczególnie przy słabym oświetleniu oraz bywa w nich duszno.

• Like 1

To prawda, ale tam gdzie jest milion meszek w metrze sześciennym powietrza, nie ma innej opcji. Pamiętajcie, by rękawiczki były nieco dłuższe, tak żeby schować ich koniec pod mankiet koszuli. 

Meszka ma tę podłą właściwość, że siada na człowieku i wędruje na piechotę w poszukiwaniu miejsca do wślizgnięcia się pod ubranie. 

• Like 2

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...