Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie o podatek od silnika i łódki

pio76

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam!

Ja tam dla świętego spokoju zapłaciłem 2% i mam luzik.

Nie będę dyskutował czy to jest dobre czy złe.

A ze spokojem gdy sprzedający nie zgłosi bym się zastanowił.

Życzliwy sąsiad może napisać anonimowy donos.

A w US podobno dużo takich leży...

• 0

Ja kiedyś zadzwoniłem do US w sprawie podatku od przyczepy. Tłumaczyłem że nowa i fak Vat a pani uparcie twierdza że mam zapłacić te 2%. Zadzwoniłem do firmy sprzedającej i opowiedziałem o tym strasznie byli zaskoczeni i powiedzieli że US za wszystko bardzo chętnie by pobrał podatek.

• 0

Nie bardzo rozumiem pytanie. Rzeczy ruchome do wartości 1000zł są zwolnione z podatku.

Reszta zwolnień w linku.

To nie pytanie ,to zdziwienie .Jezeli rzecz jest uzywana to jaki podatek? .Przeciez juz byl zaplacony przy kupnie .Czyli trzeba klamac i spisywac umowy do 1000 zl .

• 0

Krzysztof, za samochód używany też musisz zapłacić 2%, no chyba, że uda Ci się kupić Ferrari lub inny wóz za 999zł.

No ale w US w to chyba nie uwierzą :)

A jak już kupisz w takiej cenie to i tak sąsiad z pewnością poinformuję odpowiednie służby bo on takiego nie ma :D

• 0

Bartek, oczywiście istnieje taka możliwość.

Ale jak to miałoby wyglądać? Przychodzisz z umową zakupu łodzi za 3 czy 5k zł, z zamiarem uiszczenia pcc i ktoś na podstawie widzimisię stwierdza, że chyba ta łódź jest więcej warta? Jasne, jak trafisz na kogoś w temacie i będzie Yamaha 25KM, dwuletnia za 2000zł to inny temat.

I żeby było jasne, ja nikogo do nieuczciwości nie namawiam. Umowa KS jest podstawą ewentualnych roszczeń do sprzedającego. A 2% podatku jest i tyle, jak przy każdym innym zakupie.

• 0

Ja to bym tą łódkę rozbił na części:

korpus łódki np 800zł

dulki 600zł

ster łódki 800zł

itd

i wszystko na osobnych umowach.

A prawda jest taka że w naszym pięknym państwie podatek powinieneś zapłacić prawie za wszystko np. jak pomożesz sąsiadce przy remoncie sypialni to sąsiadka powinna wycenić tą pomoc i odprowadzić od tego podatek. Taki kraj... ;)

• 0

Ja to bym tą łódkę rozbił na części:

korpus łódki np 800zł

dulki 600zł

ster łódki 800zł

itd

i wszystko na osobnych umowach.

A prawda jest taka że w naszym pięknym państwie podatek powinieneś zapłacić prawie za wszystko np. jak pomożesz sąsiadce przy remoncie sypialni to sąsiadka powinna wycenić tą pomoc i odprowadzić od tego podatek. Taki kraj... ;)

?