pio76 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Witam. Czy zakupiony na umowę kupna-sprzedaży używany silnik i łódkę muszę zgłaszać do Urzędu Skarbowego i ewentualnie ile mam na to czasu od zakupu i jaka jest kwota podatku od wartości. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 http://www.finanse.mf.gov.pl/pp/niezbednik-podatnika/pcc 14 dni2%rzeczy ruchome do 1000zł są zwolnione Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 A za co sié w Polsce jeszcze podatku nie placi? http://www.finanse.mf.gov.pl/pp/niezbednik-podatnika/pcc 14 dni2%rzeczy ruchome do 1000zł są zwolnione Pozdrawiam!A za co sié w Polsce jeszcze podatku nie placi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Żbiku Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Jeśli umowa była rejestrowana (zgłoszona przez sprzedającego) w US, to musisz zapłacić 2% od wartości. Jeśli sprzedający nie zgłosił tej umowy do US, to nie masz się czym przejmować No i zaczyna się dyskusja teraz o przewadze dobra nad złem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 A za co sié w Polsce jeszcze podatku nie placi? Nie bardzo rozumiem pytanie. Rzeczy ruchome do wartości 1000zł są zwolnione z podatku.Reszta zwolnień w linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chojny83 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Witam! Ja tam dla świętego spokoju zapłaciłem 2% i mam luzik.Nie będę dyskutował czy to jest dobre czy złe. A ze spokojem gdy sprzedający nie zgłosi bym się zastanowił.Życzliwy sąsiad może napisać anonimowy donos.A w US podobno dużo takich leży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Ja kiedyś zadzwoniłem do US w sprawie podatku od przyczepy. Tłumaczyłem że nowa i fak Vat a pani uparcie twierdza że mam zapłacić te 2%. Zadzwoniłem do firmy sprzedającej i opowiedziałem o tym strasznie byli zaskoczeni i powiedzieli że US za wszystko bardzo chętnie by pobrał podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Nie bardzo rozumiem pytanie. Rzeczy ruchome do wartości 1000zł są zwolnione z podatku.Reszta zwolnień w linku.To nie pytanie ,to zdziwienie .Jezeli rzecz jest uzywana to jaki podatek? .Przeciez juz byl zaplacony przy kupnie .Czyli trzeba klamac i spisywac umowy do 1000 zl . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chojny83 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Krzysztof, za samochód używany też musisz zapłacić 2%, no chyba, że uda Ci się kupić Ferrari lub inny wóz za 999zł.No ale w US w to chyba nie uwierzą A jak już kupisz w takiej cenie to i tak sąsiad z pewnością poinformuję odpowiednie służby bo on takiego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 To nie pytanie ,to zdziwienie .Jezeli rzecz jest uzywana to jaki podatek? .Przeciez juz byl zaplacony przy kupnie .Czyli trzeba klamac i spisywac umowy do 1000 zl . Ha! Zmylił mnie znak zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MARIUSZ 69 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Jak ktoś przesadźi z zaniżeniem wartości to i tak urzędasy dają tzw.domiar dopłatę podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 W przypadku samochodu - bo mają tabele - odniesienie. Do łodzi nikt rzeczoznawcy nie zawoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartsiedlce Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Nie bądź taki pewien, wbrew pozorom urzędnicy izby skarbowej to nie są idioci, też korzystają z netu. Dostają prowizję od każdego nałożonego podatku, mandatu, kary, myślisz że im nie zależy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Bartek, oczywiście istnieje taka możliwość. Ale jak to miałoby wyglądać? Przychodzisz z umową zakupu łodzi za 3 czy 5k zł, z zamiarem uiszczenia pcc i ktoś na podstawie widzimisię stwierdza, że chyba ta łódź jest więcej warta? Jasne, jak trafisz na kogoś w temacie i będzie Yamaha 25KM, dwuletnia za 2000zł to inny temat. I żeby było jasne, ja nikogo do nieuczciwości nie namawiam. Umowa KS jest podstawą ewentualnych roszczeń do sprzedającego. A 2% podatku jest i tyle, jak przy każdym innym zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chlodnica Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Najlepsze jaja wychodzą z US jak bawisz się w handel nieruchomościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Najlepsze jaja wychodzą z US jak bawisz się w handel nieruchomościami. Handel nieruchomosciami to nie zabawa Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość szkutnik Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Ja to bym tą łódkę rozbił na części:korpus łódki np 800złdulki 600złster łódki 800złitdi wszystko na osobnych umowach. A prawda jest taka że w naszym pięknym państwie podatek powinieneś zapłacić prawie za wszystko np. jak pomożesz sąsiadce przy remoncie sypialni to sąsiadka powinna wycenić tą pomoc i odprowadzić od tego podatek. Taki kraj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Deha Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 Ja to bym tą łódkę rozbił na części:korpus łódki np 800złdulki 600złster łódki 800złitdi wszystko na osobnych umowach. A prawda jest taka że w naszym pięknym państwie podatek powinieneś zapłacić prawie za wszystko np. jak pomożesz sąsiadce przy remoncie sypialni to sąsiadka powinna wycenić tą pomoc i odprowadzić od tego podatek. Taki kraj... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
pio76
Witam. Czy zakupiony na umowę kupna-sprzedaży używany silnik i łódkę muszę zgłaszać do Urzędu Skarbowego i ewentualnie ile mam na to czasu od zakupu i jaka jest kwota podatku od wartości. Dzięki
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi