coloumb Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Gdzie w moim tekscie wychwalam sprzetomaniactwo, gdzie kogos wysmiewam i zniechecam, gdzie gardze? Bez wciaz nowych i nowych technologii swiat stalby w miejscu, lacznie z wedkarzami. Ale nie chodzi o snobizm, a o rozwoj. Sam lubie lazic z jednym kijem, miesiac, dwa czy pol roku, chocby i po to, zeby stwierdzic, ze to mnie ogranicza. Ile dniowek byloby piekniejszych wedkarsko, gdybym nie byl takim leniem?! Trzeba myslec, przewidywac, rozumiec, dobierac sprzet i techniki do warunkow itp...dlatego jeden zestaw na wieki wiekow do wszystkiego rowna sie zgodzie na wedkarskie sredniactwo. Nic w tym zlego. Ale to znamienne dla tych, ktorzy chca pozostac amatorami, wedkuja, ale nie widza roznic, nie potrzebuja widziec i nie chca. Ich rozwoj jest ograniczony, szybko dochodza do konca wedkarskiej sciezki, nirvana jest na wyciagniecie taniego Dragona. Jerkbait jest portalem z ambicjami, dla wedkarzy z...ambicjami ???? Nie trzeba miec wszystkiego, warto jednak sprobowac mozliwie wiele. Sprzetu, technik, przynet, linek, akcesoriow...zaden himalaista nie lekcewazy najdrobniejszego elementu wyposazenia, to jest prawdziwy profesjonalizm. Wedkarz ambitny robi podobnie. Nie chodzi o cene, ta jest wtorna. Slowo daje, lowilem ruskim teleskopem, wystarczy jeden w okolicach 3 metrow, zeby skutecznie lowic doslownie wszystko ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Czyli co, jak ktoś amator z kijem za 100zł i ma małe ambicje, to ten portal nie jest dla niego? Jakby amatorzy mieli opuścić jerka, to prawdopodobnie 75% użytkowników by odpadło.Jesli chce tym amatorem pozostac, to jerkbait nie jest dla Niego. Obie strony traca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Dla jednych jest dla innych nie.To nad wodą czy przed kompem nauczysz się ryby łowić? Ps.chłopaka poszukaj sobie w rodzinie.ps2 jesteś drugi na CLJakos to, chlopaku, przezyje ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Ciężko powiedzieć , Elitka 260 do 21 g nie sprawia wrażenia kruchej ani delikatnej - ścianki są uczciwe i nie straszą cienkością . Jak w coś rypniesz , nadepniesz czy miotniesz jak z bicza 35 g to Avid i Elita strzeli .Osobiście wziąłbym Avida 260 do 21 , Elitką nie lubię łowić na stojącej wodzie - dla mnie bardziej rzeczny kijek.Dzieki za odpowiedz. Ja łowie tylko na rzece i rozwazam wersje minimum 2.75 lub 2.9 m . Podjade ,porownam elitke z avidem. Z jednej strony 300 zeta na blanku to nie duzo ale jednak.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Mam Elitke, mam i jakiegos Avida. Raczej oba na dozywocie. Ale to stare serie. Najnowszych jeszcze w reku nie mialem, jesli jednak cena nie odstrasza, bierz od razu Elitke, tu nie ma cudow, roznice na jej korzysc byly od zawsze i nie sadze, zeby to sie moglo zmienic ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Jesli chce tym amatorem pozostac, to jerkbait nie jest dla Niego. Obie strony traca.To może trzeba zgłosić moderatorom, żeby zmienili regulamin. Amatorom i tym bez Avida lub Elitki wstęp wzbroniony. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Columbie, dobrze prawisz tylko się trochę pogubiles pytanie było czy się da, nie czy należy. Posiadając kije na klenia na małą i dużą rzekę, kij na okonia na lekko i na ciężko, na małą i dużą rzekę, na wodę stojącą i jeszcze z brzegu i z łódki, to samo tyczy się wedek na każdą inną rybę. Szczęśliwi ci, którzy mają czas aby to wykorzystać próbować nowych technik i przynęt. W górach bez odpowiedniego sprzętu można stracić życie, na rybach za sprawą sprzętu nam to nie grozi. Zawodnicy owszem, masz jakieś sukcesy w zawodach? Nie chodzi mi o zawody typu " kleń z przelewu" . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam NDG Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Artek bravo ty Jeszce ci co nie mają Riverfoxa i Phinixa i Shimano tez powinni osunąć konta lub nie zabierać głosu bo chu... wiedzą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Mozna czytac ze zrozumieniem, mozna sie zastanowic, mozna tez tkwic w smoczym uporze...kazdy ma swoja sciezke ???? Jerkbait nie jest anonimowy, nie powstal z nudow, ma jasno okreslone wysokie cele. Nie ja to wymyslilem, ale szanuje i zgadzam sie. Kazdy to sobie moze odnalezc i przeczytac. Dacie rade czy zalinkowac? Dostep jest wolny, nie trzeba legitymowac sie krawatem ani Stella...ale gdy sie wchodzi na teren, ktory ma jasno okreslone zasady, nie jest kulturalnie je lekcewazyc. Ja nic tu od siebie nie dodaje. Przynajmniej kilku bardzo wartosciowych osob juz tu nie ma. Wiecie dlaczego? Zastanowcie sie chociaz nad tym ???? A co tam, zacytuje: Naszym celem jest propagowanie nowoczesnego wędkarstwa w obszarze połowu ryb na przynęty sztuczne – rozumiemy przez to nie tylko otwartość na nowe wędkarskie techniki ale również propagowanie idei wypuszczania złowionych ryb (tzw. Catch and Release), dobrej jakości sprzętu wędkarskiego, rodbuildingu, dobrej wędkarskiej i przyrodniczej fotografii. Osoby podzielające podobny punkt widzenia i zainteresowania serdecznie zachęcamy do publikacji artykułów oraz udziału w naszym forum. Edytowane 17 Grudnia 2016 przez coloumb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 @Negra, co do wedziska uniwersalnego pisalem wczesniej, mozesz sie cofnac...ja nie jestem wrogiem tego rozwiazania, co wiecej, korzystam czesto ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 TR4ka od kormorana chyba juz tez nie jest robiona wiec lipton , trzeba szukac okazjonalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 @Negra, co do wedziska uniwersalnego pisalem wczesniej, mozesz sie cofnac...ja nie jestem wrogiem tego rozwiazania, co wiecej, korzystam czesto No wlasnie to mnie zastanowilo , pisales ze czasem sam tak lowisz a pozniej.... Uniwersalne wedzisko nie oznacza najtansze, chociaz jak ktos potrafi takim wszytsko obsluzyc to czemu nie. Sprzet tylko pomaga, ryby za nas nie zlowi.Jesli ktos potrzebuje kij okoniowy o cw 0-5 gr bo lowi 7cm okonie to hm... to raczej nie jest ewolucja, w razie przylowu szczupaka wyholujemy filet badz odplynie z przyneta nawet jesli uzyjemy najlepszej linki japonskiej. Wyzej pisalem, warunek (wedlug mnie) to ryby w wodzie i umiejetnosc ich lowienia. Klen 50cm to nie tylko klen, ktory potrzebuje odpowiedniego zestawu, to rowniez 2 kilogramowa ryba, ktora z powodzeniem mozna lowic kijem 10-40gr. Wracajac do kijow do 5gr, taki kij pozwoli na co? Czuc jak pracuje przyneta? Wyczuc opad? Doswiadczony wedkarz zakladajac dana przynete i znajac lowisko, bedzie wiedzial gdzie w danym momencie jest przyneta i jak pracuje a rybie to juz wszytsko jedno na co lowi, jak ma wziac to wezmie. Przytoczyles zalozenia jerkbait.pl , fajnie , trzeba je jeszcze zrozumiec, prosze opublikuj jakis artykul w ktorym zawarte beda nowoczesne metody polowu ryb, ale niech to bedzie twojego autorstwa, z dobra fotografia i rybami na zdjeciach. Skorzystam z przyjemnoscia, bo to co my tutaj wyprawiamy przypomina piaskownice i targowisko, walka o nic, a w wiesciach z nad wody pustki, ryba na kilka stron gratulacji . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Jesli chce tym amatorem pozostac, to jerkbait nie jest dla Niego. Obie strony traca.Ale głupoty pierdo... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Panowie po co się wzajemnie obrażać ,wystarczy obejrzeć ostatnie przemówienie naszej Pani Premier to wszystko załatwi .Jeśli ktoś uważa że jedną wędka obsłuży cały sezon i jest mu komfortowo to niech łowi .Jak ktoś potrzebuje kilka kijków np.jak Ja to w czym to przeszkadza .Niektórym wystarcza żona a innym mało dwóch kochanek. Nic w tym złego ze ktoś ma chęć spróbować coś innego ,a nawet jest to wskazane.Urażeni mogą być wędkarze których po prostu z różnych przyczyn nie stać na drogi sprzęt ,przez tych którzy go posiadają i bezsensownie szydzą z wędkarzy dysponujących tańszymi wędkami. Co wcale nie oznacza że są gorsi , są tacy którzy łowiąc tanimi wędkami, niejednokrotnie robili lanie tym którzy posiadają bardzo drogi sprzęt. Moim zdaniem wędki same łowić nie będą, nawet te drogie.W wędkarstwie fajne jest to że ciągle się coś zmienia , powstają nowe blanki ,nowe firmy je produkujące i dzięki temu nie ma nudy i jest to odskocznia od szarości dnia powszedniego.A jak powstaje coś nowego to pojawia się ciekawość i chęć na to aby ją zaspokoić . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 "W wędkarstwie fajne jest to że ciągle się coś zmienia , powstają nowe blanki ,nowe firmy je produkujące i dzięki temu nie ma nudy i jest to odskocznia od szarości dnia powszedniego.A jak powstaje coś nowego to pojawia się ciekawość i chęć na to aby ją zaspokoić " Mądre słowa kolegi MARIUSZ 69. BRAWO TY ... .Sam bym lepiej tego nie określił.Dajcie spokój sporom , powyżej jest sedno sprawy zależne tylko od gotówki i ewentualnej chęci sprostania.Jeden lubi łowić starym klamotem , bo łapie na niego okazy , a drugi nowoczesnym lekkim kijkiem , bo wysiadają mu już stawy w rękach i stara się sobie ulżyć wagowo, etc .Życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt. Chyba i tak mamy na co dzień, za dużo nerwów i stresów. I pomyślcie lepiej o podwyżce opłaty karty wędkarskiej, to Was ostudzi... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Pani premier podwyższy place minimalną to się wyrówna .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Kto jest większym amatorem:a). Osoba ze elitką, stellą, z varivasem za trzy stówy łowiąca raz na tydzień/dwa razy/ raz na miesiąc/trzy razy na miesiącb/ Osoba ze sprzętem powiedzmy za komplet 500-1000zł spędzająca 4-5-6 dni w tygodniu nad wodą Z tanim, średnim sprzętem można łowić ryby na wyższym poziomie niż z drogim. Warunkiem jest myślenie w czasie procesu i właściwa dedukcja. Wtedy kij 100g czy 220g nie ma aż tak duzego znaczenia. Więcej korzyści da wyczucie i rozpoznanie jak własną kieszeń taniego sprzętu niż trzymanie najlepszego raz w tygodniu, Tu większość zalet drogich zabawek może się niwelować. Nie dotyczy to kwestii komfortu-czy wędka jest lekka, kołowrotek ma masło, plecionka piłuje po przelotkach bo to indywidualne odczucia każdej osoby i żaden regulamin tego nie da rady określić. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robiciu Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Przez ostatni 10 sezonów łowiłem WRC zander 285 (z brzegu) i dawał radę we wrześniu kolega namówił mnie na blasa slxf8615 no i nie żałuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi