Banjo Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udar to właśnie uderzenie (siła) z pewną prędkością. Uderzanie młotkiem daje większy udar niż zacięcie woblera w wodzie (opór wody choćby spowalnia, poddanie się kija itd).Rowek pod oczko w sterze jest niczym innym jak właśnie karbem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) ok:) mi również nie udało się celowo złamać kawałka poliwęglanu w testach...a złamania zdarzają się również w lecie, ale bardzo, bardzo rzadko...w praktyce, z obserwacji:- niska temperatura to dużo złamanych sterów- nie chodzi o wpływ kleju, bo w woblerach z zaczepem na sterze złamania również występują, w miejscu przyłożenia największej siły, czyli przy zaczepie- nie chodzi o mikropęknięcia, ponieważ stery nie łamią się w przypadkowych miejscach tylko w miejscu przyłożenia największej siły- mowię wyłącznie o prostych sterach nie wyginanych- do celowego złamania konieczny jest spory udar, czyli jednocześnie: kamieniste dno (nie żwir), sztywna wędka, mocne zacięcia, plecionka i zimna woda "Rowek pod oczko w sterze jest niczym innym jak właśnie karbem" karb to rysa wzdłuż której następuje złamanie - tu jest prostopadle... Edytowane 7 Stycznia 2017 przez czarny1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Oczko mocujące linkę nie oddziałuje na ster (zarówno w DR jak i R) zatem nie ma mowy o żadnej sile w tym miejscu. Raczej sprawdziłbym długość steru. Stery w DR były długie czy też krótkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Witam:) Nadal temat wałkowany?Ha haa... Twoje doświadczenie dotyczy tylko pory wklejania sterów,lecz nie pory kiedy się złamały:)Późna jesień,zima,wczesna wiosna - to pora gdy robimy remanenty w sprzęcie.Jak ktoś ma uszkodzone ulubione zabawki to je daje do "reanimacji".Dla własnej ciekawości - zapytaj kogo kto przyniesie wobler z uszkodzonym sterem - kiedy się to stało... Pozdrawiam - RomekNie sądź innych podług siebie. Pytania o okoliczności złamania steru zadawałem zawsze, ilekroć delikwent przynosił do naprawy swoje cacka. Bo chciałem wiedzieć. Stąd mam pewność popartą kilkudziesięcioma latami doświadczenia własnego. Złamanie płytki a złamanie steru, to zupełnie inna para kaloszy. Choćby przez to, że jest inna długość krawędzi. Ale najważniejszą sprawą jest tu kąt udaru, o czym nikt wcześniej nie wspomniał. A sprawa jest oczywista - trudno przypuszczać, by wszystkie twarde przeszkody, na jakie natrafia wobler, były ustawione prostopadle do steru. Jeśli udar jest pod kątem, a tak jest zawsze ilekroć ster tylko zahaczy bokiem o kamień, ster nie ma szans by się wygiąć, natomiast naprężenia ścinające się kumulują i w pewnym momencie następuje złamanie steru. Ech, jak grochem o ścianę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Te stery były jakie, wycinane czy z wtryskarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 wycinane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zaraz sprawdzę ster zamontowany w imadle i schłodzony do...teraz już pewnie -14 stopni. Masz na myśli uderzenia takie, żeby obuch trafiał w np 1/4 szerokości steru, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Temperatura nie ma wpływu (aż tak dużego) na właściwości poliwęglanu.Jakiś czas temu - przy podobnej dyskusji - zamroziłem w zamrażarce - czyli ok -25 stopni płytkę poliwęglanu - i przy próbie złamania nic się złego nie stało. Ja bym skłaniał się raczej do tezy,że to co masz to niekoniecznie poliwęglan. Jeszcze raz przywołam przykład woblerka .Niemiłosiernie zmasakrowana powierzchnia .Właściciel opowiadał o kilkunastu czy kilkudziesięciu złowionych na niego rybach(było to ładnych parę lat wstecz - nie pamiętam szczegółów)Ster wreszcie pękł.Ale patrząc na powierzchnię przynęty to wytrzymał naprawdę długo,Ster z 1 mm poliwęglanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 poliwęglan, konkretnie "makrolon mono" bayer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 "Ale najważniejszą sprawą jest tu kąt udaru" Nie ma co dorabiać teorii...Ściśnij płytkę w imadle i uderzaj pod różnymi kątami...będzie praktyka. A w teorii - równoległobok sił - mówi Ci to coś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Ja bym ster sprawdził podczas skręcania go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 poliwęglan, konkretnie "makrolon mono" bayerDobra - poddaję się...Ty masz obserwacje jakie masz,ja mam jakie mam.. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Na balkonie ściśnięte w imadle mrożą się dwa stery. Jeden nówka sztuka nieśmigana, właśnie wycięty nożyczkami, drugi profilowany, wyrwany z mocno używanego woblera (przy okazji wobek się połamał....cóż, bez ofiar nie ma postępu), ma pare pęknięć i generalnie wygląda źle. Profilowałem go kombinerkami w temperaturze pokojowej...pewnie ze 4 miesiące temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 spoko:) to tak naprawdę temat do omawiania przy flaszce, a nie na odległośćzdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 wycinaneJak wycinasz nożycami to powstają pęknięcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Jak wycinasz nożycami to powstają pęknięcia .zawsze powstają... np. przy szlifowaniu masz ryski od papieru ściernego na krawędzi... ale jakoś w lecie nie ma z tym problemu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Nie myślałem o ryskach, ja mam stery wycinane na cnc .Dawno mi żaden nie pękł (łowie w zimie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Stery otrzymały przepisową liczbę ciosów młotkiem.....starałem się celować tak, żeby tylko jednostronnie zawadzić ster obuchem. Podejrzewałem, że ster profilowany, z pęknięciami widocznymi w różnych miejscach pęknie. Nie pękł. Nowy również tylko się zgiął. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 No to teraz musisz zamontować woblery ze steram w imadło i powtórzyć doświadczenie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Nie myślałem o ryskach, ja mam stery wycinane na cnc .Dawno mi żaden nie pękł (łowie w zimie).na cnc wycinasz frezem (chyba) - też będą ryski, tylko jeszcze mniejsze... a nie pękł bo pewnie łowisz w miarę delikatnie... no chyba, że głowatka... te moje połamane to właśnie taka próba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 na cnc wycinasz frezem (chyba) - też będą ryski, tylko jeszcze mniejsze... a nie pękł bo pewnie łowisz w miarę delikatnie... no chyba, że głowatka... te moje połamane to właśnie taka próba...Tak. łowie delikatnie, pstrągi na Dunajcu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Ok, podam Ci adres do wysyłki na pw, tylko musisz się śpieszyć żeby dotarły zanim mrozy odpuszczą bo w zamrażarce nie mam miejsca za bardzo, a do tego podejrzewam ze cienki ster wyjęty na temperaturę pokojową grzeje się błyskawicznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Pękający poliwęglan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Sprawdziłem parenaście tablic do kosza pod kątem tego, z czego je wykonali. Nie wszystkie są z poliwęglanu. Są też np z polipropylenu. I pewnie innych tworzyw... A jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić pękający w ten sposób PC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Te dwie na początku to wyglądają na hartowane szkło - takie jak samochodowe szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi