Skocz do zawartości

Łamanie się sterów.

wobo

Rekomendowane odpowiedzi

Udar to właśnie uderzenie (siła) z pewną prędkością. Uderzanie młotkiem daje większy udar niż zacięcie woblera w wodzie (opór wody choćby spowalnia, poddanie się kija itd).

Rowek pod oczko w sterze jest niczym innym jak właśnie karbem.

ok:) mi również nie udało się celowo złamać kawałka poliwęglanu w testach...a złamania zdarzają się również w lecie, ale bardzo, bardzo rzadko...

w praktyce, z obserwacji:

- niska temperatura to dużo złamanych sterów

- nie chodzi o wpływ kleju, bo w woblerach z zaczepem na sterze złamania również występują, w miejscu przyłożenia największej siły, czyli przy zaczepie

- nie chodzi o mikropęknięcia, ponieważ stery nie łamią się w przypadkowych miejscach tylko w miejscu przyłożenia największej siły

- mowię wyłącznie o prostych sterach nie wyginanych

- do celowego złamania konieczny jest spory udar, czyli jednocześnie: kamieniste dno (nie żwir), sztywna wędka, mocne zacięcia, plecionka i zimna woda

"Rowek pod oczko w sterze jest niczym innym jak właśnie karbem" karb to rysa wzdłuż której następuje złamanie - tu jest prostopadle...

Edytowane przez czarny1

Witam:)

Nadal temat wałkowany?

Ha haa... Twoje doświadczenie dotyczy tylko pory wklejania sterów,lecz nie pory kiedy się złamały:)

Późna jesień,zima,wczesna wiosna - to pora gdy robimy remanenty w sprzęcie.Jak ktoś ma uszkodzone ulubione zabawki to je daje do "reanimacji".

Dla własnej ciekawości - zapytaj kogo kto przyniesie wobler z uszkodzonym sterem - kiedy się to stało...

Pozdrawiam - Romek

Nie sądź innych podług siebie. Pytania o okoliczności złamania steru zadawałem zawsze, ilekroć delikwent przynosił do naprawy swoje cacka. Bo chciałem wiedzieć. Stąd mam pewność popartą kilkudziesięcioma latami doświadczenia własnego. 

Złamanie płytki a złamanie steru, to zupełnie inna para kaloszy. Choćby przez to, że jest inna długość krawędzi. Ale najważniejszą sprawą jest tu kąt udaru, o czym nikt wcześniej nie wspomniał. A sprawa jest oczywista - trudno przypuszczać, by wszystkie twarde przeszkody, na jakie natrafia wobler, były ustawione prostopadle do steru. Jeśli udar jest pod kątem, a tak jest zawsze ilekroć ster tylko zahaczy bokiem o kamień, ster nie ma szans by się wygiąć, natomiast naprężenia ścinające się kumulują i w pewnym momencie następuje złamanie steru. 

Ech, jak grochem o ścianę...

Temperatura nie ma wpływu (aż tak dużego) na właściwości poliwęglanu.

Jakiś czas temu - przy podobnej dyskusji - zamroziłem w zamrażarce - czyli ok -25 stopni płytkę poliwęglanu - i przy próbie złamania nic się złego nie stało.

Ja bym skłaniał się raczej do tezy,że to co masz to niekoniecznie poliwęglan.

Jeszcze raz przywołam przykład woblerka .Niemiłosiernie zmasakrowana powierzchnia .Właściciel opowiadał o kilkunastu czy kilkudziesięciu złowionych na niego rybach(było to ładnych parę lat wstecz - nie pamiętam szczegółów)

Ster wreszcie pękł.Ale patrząc na powierzchnię przynęty to wytrzymał naprawdę długo,

Ster z 1 mm poliwęglanu.

Na balkonie ściśnięte w imadle mrożą się dwa stery. Jeden nówka sztuka nieśmigana, właśnie wycięty nożyczkami, drugi profilowany, wyrwany z mocno używanego woblera (przy okazji wobek się połamał....cóż, bez ofiar nie ma postępu), ma pare pęknięć i generalnie wygląda źle. Profilowałem go kombinerkami w temperaturze pokojowej...pewnie ze 4 miesiące temu.

Nie myślałem o ryskach, ja mam stery wycinane na cnc .Dawno mi żaden nie pękł (łowie w zimie).

na cnc wycinasz frezem (chyba) - też będą ryski, tylko jeszcze mniejsze... a nie pękł bo pewnie łowisz w miarę delikatnie... no chyba, że głowatka... te moje połamane to właśnie taka próba...