Skocz do zawartości

Favorite balance 201cm 3_10g

mercoss

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.stepanow-fishing.com/oferta/wedziska-spinningowe/favorite/balance/wedzisko-spinningowe-balance-2-01m-3-10g-662-l.html

Czy ktoś z kolegów łowi na tego lub innego z tej serii kijka? Szukam budżetowego wędziska z przeznaczeniem to twitchingu smuklymi woblerami do 7cm. Łowienie z łódki, łowiska raczej płytkie. Oczywiście łowienie małymi obrotówkami i cykadami też wchodzi w grę. Cel: okonie, reszta to przyłowy.

Co myślicie o tej wędce?

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

Mało jest wiadomości na temat wędek tej firmy,sam przymierzam się do modelu Rockstar, tą oglądałem i bardzo mi się podoba .Firma od niedawna zaistniała na naszym rynku. Z racji tego że są to wędki za wschodniej granicy to większość podchodzi do nich z pewnym dystansem.Gdyby były z Japonii to pewnie były by już wychwalane ponad niebiosa nawet gdy na blanku widniał by napis made in China.

Favorite jest na rynku ukrainskim od 10 lat

Tylko w PL mało popularne ale wydaje mi się ze jak by ktoś wziol do ręki jeden czy drugi egzemplarz to na pewno by zmienił zdanie.

Mało z tego

To na co i czym lowią Ukraińcy to pewnie dotrze do nas za kolejne kilka lat

Głupi przykład czeburaszki u nas jest znana od pięciu lat może ciut wiecej a na Ukrainie z piętnaście.

To samo z połowem suma na kwok

Nie to żebym ich chwalił czy coś ale w porównaniu do nich ze sprzętem i cała reszta to my jesteśmy w czarnej d...

Edytowane przez tony1983

@tony1983, kwok jest u nas znany z 50 lat...

A czeburaszka jest z tej samej "rodziny" co texas, carolina i ds. Rozwinięcie sposobu prezentacji gumy, z takim małym "ale", że to już daleko od klasycznego spinningu, i np. na wodach górskich jest zakazane. Wszystkie w/w metody są dla spina tym, czym dolna nimfa dla muszkarstwa.

Co nie zmienia faktu, że wędziska Favorite chętnie bym pomacał, wyglądają obiecująco w opisach i w sieci. Niestety w Krakowie nie ma i pewnie nie będzie w żadnym sklepie.

@tony1983, kwok jest u nas znany z 50 lat...

A czeburaszka jest z tej samej "rodziny" co texas, carolina i ds. Rozwinięcie sposobu prezentacji gumy, z takim małym "ale", że to już daleko od klasycznego spinningu, i np. na wodach górskich jest zakazane. Wszystkie w/w metody są dla spina tym, czym dolna nimfa dla muszkarstwa.

Co nie zmienia faktu, że wędziska Favorite chętnie bym pomacał, wyglądają obiecująco w opisach i w sieci. Niestety w Krakowie nie ma i pewnie nie będzie w żadnym sklepie.

Wiem że kwok jest znany...

Gdzieś jakąś stara książkę z 56 roku widziałem i opisywane były tam różne metody połowu ryb w tym kwok

Ale nikt jakoś nim wczesniej nie władał...

Przynajmniej o tym nie było słychać

Co do wędek to nie wiele mogę powiedzieć

Narazie mam jeden kij

Nie zdążyłem nim połowic bo warunki mi nie pozwalają (wysoka woda i ujemna temperatura)

Co do samego wedziska na sucho jestem pozytywnie zaskoczony

Szkoda że mają w ofercie tylko jednego travela i to krótkiego. Idą święta i jest "chciejstwo" nabycia nowej zabawki, w niewielkim budżecie.

A u mnie jak na razie travel to podstawa, i chyba nieprędko złamie tą zasadę, mimo że na logikę to wcale jeden zwykły kijek by nie był w odstawce. Ba, mam jak i gdzie nawet z całym kompletem dwuskładów, od UL po MH/H jeździć i łowić. Takiw jakieś zboczenie że kij minium w trzech kawałkach.

Ja łapię np; Favorite SkyLine SKY-832L i powiem szczerze; nigdy go nikomu nie sprzedam. Świetny kijek,wykończenie, praca, etc. Nie żałuję nawet jednej  złotówki.

Parametry wskazują ,że może to być fajna wędka kleniowo- jaziowa.. Ciekawe jak wypada na tle FX 862?  Na żywo jej nie widziałem, a filmiki to nie to. Kolego, a jak dolnik, nie jest zbyt długi? . Napisz coś więcej o tym kijku bo także jest zainteresowany, a może miałeś/masz  FX 862 i je porównał.

Edytowane przez tibhar

Szkoda że mają w ofercie tylko jednego travela i to krótkiego. Idą święta i jest "chciejstwo" nabycia nowej zabawki, w niewielkim budżecie.

A u mnie jak na razie travel to podstawa, i chyba nieprędko złamie tą zasadę,...

Takiw jakieś zboczenie że kij minium w trzech kawałkach.

Bratnia dusza, mam tak samo:)

I w ten sposób stałem się posiadaczem Blue Bird Compact 2-7g. Czyli, szczytówka wklejka do 2g i druga szczytówka rurka do 7g. Bo są dwie wymienne:) Jedna wędka, ale w dwóch wersjach.

Edytowane przez jaceen

http://www.stepanow-fishing.com/oferta/wedziska-spinningowe/favorite/balance/wedzisko-spinningowe-balance-2-01m-3-10g-662-l.html

Czy ktoś z kolegów łowi na tego lub innego z tej serii kijka? Szukam budżetowego wędziska z przeznaczeniem to twitchingu smuklymi woblerami do 7cm. Łowienie z łódki, łowiska raczej płytkie. Oczywiście łowienie małymi obrotówkami i cykadami też wchodzi w grę. Cel: okonie, reszta to przyłowy.

Co myślicie o tej wędce?

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

http://jerkbait.pl/topic/76906-kije-sul-favorite/?p=2013419

A ten drugi kij z takim rozwiązaniem , to zdradzisz jaki?

Kilka słów o niej wspomniałem w wątku "baza traveli".

Da Vinci też ma dwie wymienne szczytówki 5-15 i 20-25g. mówię o wersji 240cm. Jest jeszcze wersja 270cm.

http://jerkbait.pl/topic/26815-baza-wędektravel/?p=2016904

A tu kijek o którym wspomniałem wcześniej.Może ktoś będzie szukał z serii Favorit jakiejś wędki lub informacji.

Więcej o nim powiem, jak połowię i jakaś ryba się na nim pobuja.

To już będzie w wątku travel.

post-55449-0-69522000-1481832412_thumb.jpg

Edytowane przez jaceen

O Da Vinci czytalem, nie wiedziałam tylko że drugi szczyt jest pusty. Sam mam Sensuala travel, czyli poprzednią wersję, ten blank z pustym szczytem musi nieźle przenosić pracę przynęt na rękojeść. Mialem nie dublować sensuala, ale teraz się zastanawiam.

• 9 miesięcy temu...

@rav_id

bardziej chodzi mi o wersję 3-10g ale może po Twojej wersji nieco wzrośnie moje zainteresowanie tym modelem. Czy możesz mi napisać jak to daje rade na rzece (jeśli używałeś), lub do czego Ty jej używasz. Pod jaką rybę pasuje najbardziej ? Czy faktycznie to med.fast ?

Czy da rade ciągnąć nią obrotówki pod prąd na rzece, jeśli tak to jaki max model ?

Jak z długością rzutów (jaką line stosujesz) ?

Jak z czuciem przynęt tych małych zwłaszcza, interesuje mnie dolne CW.

Zastanawiam się nad modelem 3-10g pod pstrąga na niewielkie rzeki. Czy coś zasugerujesz w tej sprawie (mowa o balnace).

PS. Pisze tutaj a nie na priv, bo to wątek o tej wędce więc moze by lepiej by wszyscy czytali.

• Like 1

Trochę już napisałem o tym kiju tutaj: http://jerkbait.pl/topic/76906-kije-favorite/?p=2013419

Używam głównie na rzece i łowię w przeważającej części okonie, czasem niewielkie klenie (największy 41 cm). Biorę kij też na pstrągi na małe rzeczki. Obrotówka na rzekę to max Mepps Aglia nr 2 - już gnie szczyt znacznie ale da się łowić. Sprowadzanie takiej blaszki z prądem jak dla mnie OK. Odległość rzutów dla mnie wystarczająca. Używam plecionek max Power Pro 5 lb lub żyłka 0,16 mm. Dolne CW niby 2 g i tak mniej więcej już czuć pracę: 2 g + smukły gumiś 2". Lżej też rzuca ale szczyt nieco "głuchy" jest na pracę choć brania nawet okonka 10 cm czuć przy plecionce bardzo dobrze.

Na koniec tegorocznego sezonu pstrągowego miałem kij na niewielkiej rzeczce. Zestaw z cieniutką plecionką. Miałem dużo spadów z gum na główkach, na czeburaszce było już lepiej, z obrotówek praktycznie nie spadały, a woblery chyba 100 % skuteczności. Wydaje mi się, że potrzeba by mocniej zaciąć z racji podatnej szczytówki. Miałem też na kiju dwa szczupaki w granicach 50-60 cm na gumy i to samo - spady po kilku lub kilkunastu sekundach, słabo wbity hak.

Co do szybkości trudno mi powiedzieć bo nie wiem do czego odnieść. Po wyrzucie gaśnie szybko, na zacięcie też dość szybko reaguje. Mam Fenwicka med-fast i Balance przy nim to demon szybkości ;)

Jeśli mogę zasugerować to 3-10 będzie lepszym wyborem na pstrąga na małe rzeki. Szkoda, że Krzysiek Stepanow nie ma w ofercie modelu 3-12 g (jest w katalogu). Wiem, że Favorite wypuścił nową wersję Balance. Może w nowym roku będzie dostępna u nas?