Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

... dzisiaj wziołem rure 4cale na jej koncach załozylem łancuchy przeszedłem na druga strone stawu i do siebie poprostu sciagnołem :D mam pasek do swojej dyspozycji :D

4 cale = 10,16 centymetra :):):):):):):):):D to akurat się większa guma zmieści na szerokość :D byle tylko nie machała za mocno ogonem :D oczywiście musisz jeszcz dobrze celować w tę dziesięciocentymetrową przestrzeń :D)))))))

Wczoraj nad Odrą bolki były aktywne wieczorem pomiędzy 20tą a 21szą. Przetestowałem na nich wszystkie moje (każda złowiła już niejednego bolka) sprawdzone przynęty: Lipiński, Łomrzyński bezsterowiec, woblerek Jaz, obrotówka mepps long 1, żółta guma, guma uleja Storma, jeszcze jakieś rękodzieło i NIC <_< . Prowadzenie średnie, szybkie i b. szybkie. Tyle co zdąrzyłem przetestować w godzinę.

Ktoś może podpowie mi jak się łowi takie trudne - letnie bolki?

Pozdro.

Niestety nic Ci nie poradzę.....

Prędzej mogę podać skuteczne sposoby na stary akordeon, stary procesor z całkiem dobrym wentylatorem, kawał sznurka itp.

Takie zdobycze ostatnio z Oderki wyjechały

Kolega może poda przepis na złowienie całkiem dobrej podpórki pod feedera :lol:

Co prawda zbyt wielu rzeczy procz tego co w kiblu sie zmiesci nie złowiłem, ale dzisiaj nad narwianska głusza złowiłem wedke.

Stary teleskop z kołowrotkiem z targowiska i spławikowym zestawem zywcowym ( bez zywca ) :(

Tak sie z lekka wtraciłem w Odrzanski watek :D

Kiedyś mi się wydawało, że potrafię łowić bolenie. Z każdego wypadu nad Odrę (za Zieloną Górą) miałem jakąś srebrną torpedę. Teraz kiedy do Odry mam dwa kroki to mi się wszystkie bolki pochowały. W tym roku mam tylko jednego, który był przyłowem podczas próby złowienia jazia. Nie widziałem w ogóle żadnych ataków, z których bolenie słyną. Nie słyszałem żadnego uderzenia. Ja dla mnie jest to co najmniej dziwne.

Sorki za OT, ale po ostatnich porażkach nad Odrą, dziś oprócz Odry zaliczyłem kilka chwil nad Widawą. Efekt jest na zdjeciu. Grubiutki, upasiony klenik ponad 40cm. Poza nim był jeszcze jeden mniejszy, taki pod 30cm.

Przynętę widac na zdjęciu: to wobler Instinct-3 produkcji Andrzeja Lipińskiego. Znów sprawdził mi się kolor zielono-żółty :D Mniejszy klenik także wziął na wobler Andrzeja - tylko był nim chrabąszcz.

Z nad Widawy uciekłem po tym jak przedzierając się nad samym brzegiem, wpadłem do (chyba) bobrowej jamy. Zapadła się ziemia z trawą i po pas byłem w dziurze. Wierzcie mi, że do śmiechu mi nie było :huh: .

A jak u Was weekend Koledzy? Gryzło coś??

.

post-2173-1348914849,36_thumb.jpg

post-2173-1348914849,444_thumb.jpg

Gratki Slavo. Ja w niedziele po południu byłem nad Widawą w nowym miejscu, poraz kolejny z zamiarem złowienia klenia i jak zawsze bez ryby choć branie miałem. Po łowieniu stwierdziłem że ostatni raz próbuję przechytrzyć tą rybę na widawie bo nie ma sensu. Kilkanaście prób i zero klena. A tu proszę kolega łapie piękne klenie :D Nastepnym razem jakby nie miał kto Cię wyciągnąć z bobrzej nory lub zrobić fotki to ja chętnie służę pomocą. :mellow:

pozdrawiam

Dzięki Koledzy,

cieszę się, że rybka się podoba. Nie widzę problemu, żeby następnym razem spróbować wspólnie zapolować na klenie nad Widawą.

A pomoc przy robieniu fotek i wyciąganiu z bobrowej jamy - NIEOCENIONA :mellow: Jakby ta jama była głębsza albo noga by sie złamała - to co wtedy....?

Mówię poważnie, przejdźmy się wspólnie brzegiem, może coś zawalczymy.

Poniżej zdjęcie robione nad Widawą wiosną - moi bobrowi koledzy tak się napiłowali :mellow:

Tego drugiego drzewa już nie ma, bobry dokończyły dzieła, ale chyba nie do końca im wyszło, bo drzewo nie wpadlo do wody, hihi.

Pozdrawiam

.

post-2173-1348914849,7069_thumb.jpg

post-2173-1348914849,8171_thumb.jpg

Koledzy jaki stan wody na Odrze we Wrocławiu, coś się podniósł, czy jest wszystko wporządku?

Wczoraj wieczorem Odra była wysoka i mętna, coś ta woda jak dla mnie zbyt powoli schodzi/nie schodzi w dół.

Nie lubię tego i dlatego ( ale się zrymowało :mellow: ) chodzę nad zatoki, kanały albo inne mniejsze rzeczki.

Rosnąca liczba bobrów służy za przykład jak działa na populację zakaz zabijania zwierząt i zasiedlanie nimi nowych rewirów – podobny efekt byłby pewno z populacją ryb gdyby skutecznie jakiś zakazik wprowadzić lub ograniczenie chociaż na rybek zabieranie w nadmiarze.